2014-03-31

Livet i en odlingskrage

2013, så sent som i början av juni, startade jag en odling i odlingskrage för första gången. Det blev så sent eftersom föreningen byggde bullerblank mot vägen utanför mig och det inte var klart förrän då. Då blev det en skyddad hörna bakom bullerplanket och min uteplats.

Första året, 2012, gick väl sådär. Det regnade för mycket. Inget växte bra. Och jag visste inte heller vad som var bra att odla. 2013 gick bättre. En sak ska jag aldrig mer odla: rädisor. Det blir bara röda snören. Två saker SKA jag odla även 2013, och det är salladsärtor och mangold. Mangold är fantastiskt. Snart är det dags att sätta igång igen. Så här såg det ut 2012+2013.

Nätet runt kanterna på odlingskragen är skydd mot traktens katter. För att lådan inte ska bli en kattlåda…

20120626 – Så här började det. Pinnarna över odlingskragen som skydd mot traktens katter.
20120616. Färdiga plantar har stoppats ner. Oregano, persilja och rosmarin.
20120626. Frösådd har gjorts och börjat komma upp.
20120707. Det växer.
20120720. Det växer…
20120814. Igenvuxet. Ringblommorna runt kanterna börjar komma upp.

20120923. Hösten är på G.
20130527. Nysått och det börjar komma upp. Våren var sen och snön låg kvar länge.
20130612. Det växer. Särskilt rädisorna till höger. Men de blev bara blast…
20130630. Rädisorna borttagna. Men sallad, ärtor och mangold växer fint.
20130718. Det växer. Till höger blev det nu salladsärtor istället för rädisor.
20130822. Mangolden börjar blomma.
20130915. Blommande mangold. Den är fortfarande lika bra och god i salladen.
20130925. Odlingskrage nummer 2 är på plats. Gamla rabarbern och en ny kompis har flyttat in i den.
20131102. Den sista mangolden.

blogg100

2014-03-30

Alby T-banestation

Vissa av Stockholms tunnelbanestationer har de mest fantastiska konstnärliga utsmyckningar. En av dem är Alby Tunnelbanestation som jag ibland har anledning att passera. Av och till när jag stått där och väntat på tunnelbanan har jag fotograferat väggmålningarna. Den stationen är som en stor grön grotta med de mest fantastiska muralmålningar. Där finns inget klotter. Bara väggmålningarna. Jag vet inget om konstnären och inget om historien bilderna berättar. Men de fascinerar mig.

PS. Nu har jag googlat på konsten. Det här står hos SL.se . Där nämns reklamtavlor… Jag har dock inte sett några reklamtavlor på Alby T-banestation. Tvärtom. Det är befriande fritt från dem på väggarna. Konstnären hette Olle Ängkvist. Så värst mycket blommor har jag heller inte sett.


Alla bilder är tagna med min iPhone. ©nini.tjader

blogg100

2014-03-29

Laxpanna

En av mina standardrätter är laxpanna. Enkel och snabb att göra. Inter särskilt många ingredienser. Och gott är det.

Ingredienser till laxpanna
Foto: ©nini.tjader.2014

Ingredienser för fyra portioner:

4 laxkotletter
1 röd + 1 grön + 1 gul paprika
1 x purjolök
ca 2,5 dl grädde (valfri sort)
dill (kan uteslutas)
salt och svartpeppar

tomater eller tomatpuré efter smak

paprika och purjolök
Foto: ©nini.tjader.2014

Så här gör du

Skär paprikorna i bitar (på bilden saknas gul paprika – hade ingen hemma när bilden togs).
Skiva purjon grovt.

Stek grönsaker och purjo i en stor stekpanna med höga kanter i olivolja eller flytande margarin.

laxtärningar
Foto: ©nini.tjader.2014
Skär laxfiléerna i bitar.

laxpanna
Foto: ©nini.tjader.2014
När grönsakerna fräst klart och mjuknat, lägg i laxbitarna.

laxpanna
Foto: ©nini.tjader.2014
När laxbitarna ser färdiga ut, häll i grädde, smaka av med salt och peppar och dill och tomatpuré (ca 1/3 tub) eller tomater.

Låt puttra till fisken är klar – hela rätten tar maximum 30 minuter och under tiden kokar du samtidigt tillbehören som pasta, potatis eller ris.

laxpanna
Foto: ©nini.tjader.2014
Servera med kokt potatis, pasta (tagliatelle blir bäst) eller ris.

Blir det något över? Går bra att värma i mikron nästa dag om det förvaras i kylskåp.

laxpanna
Foto: ©nini.tjader.2014
Bon Appetit!

2014-03-28

Husmoderns hemkurer: Vad feta personer böra äta och icke äta


Från Husmoderns hemkurer och goda råd, 1925, sid 157

Vad feta personer böra äta och icke äta

Bröd förtäres i ringa mängd och helst de grövre sorterna, vetebröd endast rostat i tunna skivor. Gröt och annan grynmat samt efterrätter ersättas med fruktmos, kokt eller färsk frukt, vilken som helst utom bananer, melon, plommon och vindruvor. Kött må förtäras utom fett fläsk men ej i för stor mängd. Ägg kunna ätas men då i st. f. kött. Fisk är tillåten utom de feta slagen. Såser och soppor måste undvikas, likaså mjölk och grädde. Bland grönsaker undvikas ärtor och bönor samt rotsaker. Fett kan ej alldeles undvaras och förtäres i form av tunnt smör på bröd samt något olja till sallad.

Några mellanmål få, som redan är påpekat, ej förekomma, ej ens frukt, vilket dock bör rikligt förtäras vid måltiderna. Sötsaker i form av bakverk, bakelser samt konfekt och karameller äro totalt förbjudna. Om man måste vara med på en te- eller kaffebjudning, får man njuta drycken utan något tilltugg.

Som feta personer ofta lida av törst, kunna de ej i början av kuren alldeles tvärt lägga bort att dricka. Ett glas vatten på morgonen skadar ej, helst varmt vatten, samt kaffe eller te till frukost. Till maten bör ingen dryck förekomma. Öl och spirituosa alldeles förbjudna. Om törsten är stor, drickes heller 1/2 glas vatten före maten. Ju mindre dryck, dess lättare att hålla undan fettbildning.

Om läkare ej kontrollerar kuren, måste man se till att minskningen i vikt ej överstiger 500 gr i veckan. Större viktminskning tyder på att kuren är för kraftig och kan verka skadlig för hjärtat.

Under en avmagringskur är det mycket fördelaktigt att taga massage över hela kroppen och i ansiktet, varmed man undviker oharmonisk och jämn avmagring; därjämte stimuleras musklernas och hudens verksamhet till fromma för kroppens välbefinnande.

Men massagen ersätter ej kroppsrörelse av olika slag, vilken ej får försummas, isynnerhet som kroppsrörelse är medlet att hålla matsmältningsarbetet normalt. Om detta skulle avstanna och förstoppning inträda, måste ett lätt laxermedel tillgripas.

---
Slut citat

2014-03-27

Att titta på TV

Jag tittar på TV. Och jag har haft kabel-TV nästan så länge det funnits.
Trots att jag har tre datorer hemma (och 2 iPhones) så tittar jag på TV på TV, inte på dator.
(Men jag har ingen iPad, än).

TV
I mitt vardagsrum. Foto: ©nini.tjader.2014
Jag gillar inte att titta på TV på dator, trots att en av mina datorer är en iMac med 24" skärm, dvs en tillräckligt stor skärm för att det inte ska vara totalt plågsamt att titta på. Men den är stationär. Hur kul är det att sitta på en kontorsstol och se på TV?

Den andra är en MacBookPro. Det är en för liten skärm, 15" (men visst, jag kan koppla den till TVn, jag har alla sladdar och anslutningar för det, men då kan jag ju lika gärna titta på TVn direkt). På resa tittar jag dock ofta på DVD-er på just MacBookPron.

Den tredje är en urgammal iMac, första Intel modellen med 20" skärm. Den bor i sovrummet för att ha att titta på DVD-er på i nödfall. (I övrigt så har den gammal systemprogramvara och ett par programvaror som inte går att använda på nyare operativsystem).

Jag föredrar att titta på en riktig TV, med bra bild och stor skärm. Play tittar jag bara på i nödfall, om jag nu skulle ha missat något.

Sedan i höstas har jag ComHem TiVo. Ni har säkert sett reklamen. Jag älskar TiVo! Trots att många i min bekantskapskrets tycker att det är skit och gammal teknik och inget att ha. Vad jag älskar med TiVo är möjligheten att spela in tre olika program samtidigt, på samma gång som man tittar på något man redan har inspelat. Och att man kan ta tillbaka inspelningar som man raderat. Serieinspelning är också suveränt.

Jag har haft inspelningsbar box i många år. Under de år jag regelbundet jobbade natt (Aftonbladets teknikavdelning) var det ovärderligt. Man behövde aldrig missa sina favoritprogram. Att jag bytte till TiVo från min förra box var dels för att den har fler möjligheter än den gamla boxen hade, dels för att jag fick ett betydligt snabbare bredband och ett bättre trådlöst modem (ingår i abonnemanget). Till ungefär samma pris som mitt tidigare abonnemang. Klar vinn-vinn-situation för en tekniknörd som jag.

Har också en extra box för VHS och DVD uppspelning och inspelning. Den kan spela in till DVD från VHS. Och spela upp bådadera. Har ett antal sparade VHS-er som jag vid tillfälle ska föra över till DVD. Vid tillfälle som sagt. Det är lite tidsödande. 

Har också ett abonnemang på CMore Film. Det ångrar jag att jag tog. Det är ett urdåligt utbud där. Ska säga upp det så snart jag kan. Funderar på Netflix istället.

Hur det blir med ComHem och TiVo framöver är just nu lite osäkert. I föreningen håller vi på och installerar fiber från Botkyrka Stadsnät (boxen sitter redan på väggen, men kabeln ska ner i backen också). De har ett USELT utbud av tjänsteleverantörer. Ingen av de som finns där har ett lika bra utbud som ComHems TiVo. Varken vad gäller TV eller bredband eller telefoni (ja jag har fast telefoni – hur skulle jag annars kunna prata med kompis i Umeå i 1,5 timme för 99 öre?). Förhandlingar pågår om att vi även ska ha ComHem i fibern. Eller ha kvar den utanför fibern. ComHem finns i fibern, men just nu bara för Botkyrkabyggens boende. Jag har ingen som helst lust att byta ner mig till något annat än ComHems TiVo.

Vad jag tittar på på TV? Det tar jag en annan gång.

blogg100

2014-03-26

Förra året

För ganska exakt ett år sedan såg det ut så här ute:

cykel i snö
Kvarglömd cykel på en av parkeringarna. Foto: ©nini.tjader.2013

Ville bara påminna om det… om nu någon redan har glömt hur det var förra året.

Tänkte på det igår när jag svor över hur kallt det var i snålblåsten och jag helst ville komma in så fort som möjligt.

För ett år sedan höll vi som bäst på och planerade vårens städdagar i bostadsrättsföreningen. Vi undrade om det alls skulle vara möjligt att ha dem i mitten av maj och om snön då skulle vara borta, eller om vi skulle behöva ändra datum. Det gick faktiskt att ha städdagarna som planerat. Den sista snön försvann de första dagarna i maj. Förra året.

I år är det ju faktiskt riktigt bra och våren är tidig. Trots tillfälliga bakslag med snöyra (förra veckan) och snålblåst. Önskar mig en tidig sommar. Gärna lika solig och varm och torr som förra årets. Jag ogillar verkligen snö och kyla.

Sol och snö. Foto: ©nini.tjader.2013
blogg100

2014-03-25

Dahliorna har överlevt!

Hämtade förra årets dahliaknölar från sin vinterförvaring i skyddsrumsförrådet och gjorde en snabb kontroll av hur det ser ut just nu i kartongen.

dahliaknölar
Dahliaknölar efter vinterförvaring. Foto: ©nini.tjader.2014

DE HAR ÖVERLEVT! Det här är en gigantisk knöl och det är bara en, även om det ser ut som flera. Hög tid att förkultivera i jord i dagsljus inomhus. Än är det för tidigt att sätta ut dem. Dahlior tål inte frost. Minsta frost så dör de.

Måste bara hitta lämpliga krukor att sätta dem i samt köpa jord (vilket är lättare sagt än gjort när man inte är bilburen. Det är en påse jord i taget som gäller då).

Det är svårt att föreställa sig att den här fula klumpen ska bli en så här vacker blomma.

Dahlior. Foto: ©nini.tjader

Dahlia knölarna kommer från en boende i föreningen vars största intresse var att odla dahlior i föreningens rabatter var det än fanns plats. Det hade vi ingenting emot… ;). I höstas flyttade han härifrån till annat boende och jag tog hand om de dahliaknölar jag visste fanns och vinterförvarade dem på vinst och förlust (frostfritt, svalt, torrt och mörkt).

Man förkultiverar dem inomhus för att de ska blomma tidigare. När risken för frost är över, kan man gräva ner dem utomhus.

Ska hitta ett annat ställe att gräva ner dem på i år. Vid hörnet ovan kan de inte stå. Dels är det för mörkt där, dels riskerar de alltid att bli överkörda av backande bilar på det hörnet. Jag tror jag sätter dem där han som ägde dem från början odlade potatis förra året… (den grävde jag också upp i höstas och åt upp). I den nu tomma rabatten rensade jag bort allt ogräs igår. Kvar är bara 2 sorters persilja, 2 persikoträd och en massa timjan. Framför persikoträden är det ca 3 meter x 50 cm tomt. Det blir nog en bra plats.

2014-03-24

Jag, en radiolyssnare

radio
Just den här radion kan jag koppla min gamla iPod eller min iPhone till och lyssna via radion.  Den har uppladdningsbart batteri så det går att släpa runt med den om man vill. Foto: ©nini.tjader.2014

Jag lyssnar alltid på radio när jag jobbar med någonting. Och när jag vaknar på morgonen. Och till frukost + tidning. Och när jag är i duschen (radion står en bit bort då, men mottagningen i badrummet är OK). Jag var en radiolyssnare redan då jag gick i skolan. Radio tillsammans med läxläsning, annars fungerade inte läxläsningen. Radion är också en tidhållare med sina fasta programpunkter.

Jag har fortsatt så. Radion på i bakgrunden när jag behöver koncentrera mig på något jag håller på med. På de arbetsplatser där jag hade eget rum fungerade det också.
Men naturligtvis beror det på vilken sorts jobb man har eller ska utföra. Det jobb jag hade de sista fem åren av mitt yrkesverksamma liv gick inte att kombinera med radiolyssnande. Det var lite för mycket annat som hände runt omkring (Aftonbladets teknikavdelning, supporten).

Så vad lyssnar jag på? Mest P4 Radio Stockholm, som är minst tröttsamt för hjärnan, eftersom de har en bra mix av prat, reportage och musik, trafikrapportering och nyheter. Och de har i det hela bra reportrar, utom vissa nybörjare på att läsa nyheter som de slänger in ibland och man hör tydligt att de inte vet vad de pratar om. Unde en längre period hade de också en känd deckarförfattarinna (Denise Rudberg) som radiopratare/side-kick till en av grabbarna. Jättetramsig och väldigt dåligt påläst. Hennes prat blev ofta pinsamt krystat. Jag var glad när hon hastigt slutade för att skriva ytterligare en bok. Nej. Jag skulle aldrig läsa hennes böcker. Har läst en, det räckte. Har förträngt vad den hette. Men annars så är P4 Radio Stockholm toppen.

Men när det är sportevenamang (OS, hockey, fotboll etc. etc.)… nej då går det inte att lyssna på P4 Radio Stockholm.  Jag ogillar starkt att höra sportreferat på radio (eller att se sport på TV också för den delen). Jag önskar mig en sportfri radiokanal. Eller att de förvisar all sport till en egen radiokanal och låter oss som inte gillar sport ha våra vanliga program.

Det ska vara prat blandat med musik. Lagom aktuell musik av olika sort. Där är också P4 Radio Stockholm bra. Jag har testat flera olika andra kanaler – särskilt under vinter OS nyligen – men inte fastnat för någon annan. Många av dem blir man bara trött i huvudet av.

Visst, jag kan lyssna på radio från hela världen via internet på datorn. Men det är inte riktigt samma sak. Där finns varken lokala trafikrapporter eller lokala nyheter eller universella nyheter. Och ingen mix med prat och reportage.

Jag lyssnar bara på radio på morgnar och under dagen. På kvällen gäller TV. (Och ja, jag betalar min licens ;) ).

radio
Min sovrumsradio med dubbla väckningsfunktioner, inklusive repetition. Foto: ©nini.tjader.2014

blogg100