Foto:@nini.tjader.2014 |
Jag har gjort brödet på rågsurdeg och bara vetemjöl special också. Det går precis lika bra.
Foto:@nini.tjader.2014 |
När degen är färdigknådad i hushållsmaskinen häller jag över den i min bakbunke från 80-talet och sätter på locket. Om jag inte hade haft den skulle jag täckt den enligt beskrivningen.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Där står den sen i minst två timmar. När man öppnar locket har degen fyllt hela bunken och sitter fast i locket.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Här har den sjunkit ihop lite eftersom jag petade på den. Sen hälls degen ut på Ikeas bakduk i silikon (den är jättebra och hyfsat stor). Eller vilket valfritt underlag som helst. Huvudsaken är att det inte är kallt.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Knåda inte för mycket, bara lite, och dela i två bröd som du formar till långa bröd som du lägger på plåt med bakplåtspapper.
Foto:©nini.tjader.2014 |
Täck med en handduk och låt jäsa i en timme i rumsvärme.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Efter en timme ser man att bröden vuxit.
Foto:@nini.tjader.2014 |
När man tar av handduken har brödet vuxit på både bredden och höjden.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Snitta snabbt bröden med en vass kniv (jag använder min filékniv men huvudsaken är att det är en vass kniv) och ställ in dem i förvärmda ugnen (se temperaturer i receptet), där det står ett kärl med vatten i, och sänk temperaturen enligt receptet.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Låt bröden stå i ugnen cirka 20-25 minuter (min ugn behöver 25 minuter). Då är de klara och du kan ta ut dem.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Ljusbruna och fina. Det ska låta lite ihåligt om man knackar på brödet. Låt svalna på galler under handduk innan du förpackar dem för senare förtäring eller infrysning. Jag fryser in dem halverade.
Foto:@nini.tjader.2014 |
Så här ser de ut inuti. Supergoda, lite sega.
Ser gott ut!
SvaraRaderaJag måste mata min surdegsgrund ikväll. Den har inte fått mat på veckor. Och sen ska jag baka i helgen! "Problemet" med surdegsbakande är att det kräver lite planering och tid. Men tänker man bara på det, så funkar det bra!
När du använder den köpta surdegen, använder du den som grund då, och matar igång den kvällen innan, eller har du den direkt i degen?
Jag använder den köpta rakt av. Som jag förstod det från en annan i kommentarerna på inläggen så kan man inte mata den färdiga surdeg som köps utan bara använda den rakt av. Den är liksom "död". Vad jag gillar med köpe-surdegen är att man inte behöver planera långt i förväg att man ska baka - mer än att man är hemma den dag den ska göras för det tar ju sina timmar. Men jag kommer nog på sikt att göra egen surdeg.
SvaraRadera