2014-03-24

Jag, en radiolyssnare

radio
Just den här radion kan jag koppla min gamla iPod eller min iPhone till och lyssna via radion.  Den har uppladdningsbart batteri så det går att släpa runt med den om man vill. Foto: ©nini.tjader.2014

Jag lyssnar alltid på radio när jag jobbar med någonting. Och när jag vaknar på morgonen. Och till frukost + tidning. Och när jag är i duschen (radion står en bit bort då, men mottagningen i badrummet är OK). Jag var en radiolyssnare redan då jag gick i skolan. Radio tillsammans med läxläsning, annars fungerade inte läxläsningen. Radion är också en tidhållare med sina fasta programpunkter.

Jag har fortsatt så. Radion på i bakgrunden när jag behöver koncentrera mig på något jag håller på med. På de arbetsplatser där jag hade eget rum fungerade det också.
Men naturligtvis beror det på vilken sorts jobb man har eller ska utföra. Det jobb jag hade de sista fem åren av mitt yrkesverksamma liv gick inte att kombinera med radiolyssnande. Det var lite för mycket annat som hände runt omkring (Aftonbladets teknikavdelning, supporten).

Så vad lyssnar jag på? Mest P4 Radio Stockholm, som är minst tröttsamt för hjärnan, eftersom de har en bra mix av prat, reportage och musik, trafikrapportering och nyheter. Och de har i det hela bra reportrar, utom vissa nybörjare på att läsa nyheter som de slänger in ibland och man hör tydligt att de inte vet vad de pratar om. Unde en längre period hade de också en känd deckarförfattarinna (Denise Rudberg) som radiopratare/side-kick till en av grabbarna. Jättetramsig och väldigt dåligt påläst. Hennes prat blev ofta pinsamt krystat. Jag var glad när hon hastigt slutade för att skriva ytterligare en bok. Nej. Jag skulle aldrig läsa hennes böcker. Har läst en, det räckte. Har förträngt vad den hette. Men annars så är P4 Radio Stockholm toppen.

Men när det är sportevenamang (OS, hockey, fotboll etc. etc.)… nej då går det inte att lyssna på P4 Radio Stockholm.  Jag ogillar starkt att höra sportreferat på radio (eller att se sport på TV också för den delen). Jag önskar mig en sportfri radiokanal. Eller att de förvisar all sport till en egen radiokanal och låter oss som inte gillar sport ha våra vanliga program.

Det ska vara prat blandat med musik. Lagom aktuell musik av olika sort. Där är också P4 Radio Stockholm bra. Jag har testat flera olika andra kanaler – särskilt under vinter OS nyligen – men inte fastnat för någon annan. Många av dem blir man bara trött i huvudet av.

Visst, jag kan lyssna på radio från hela världen via internet på datorn. Men det är inte riktigt samma sak. Där finns varken lokala trafikrapporter eller lokala nyheter eller universella nyheter. Och ingen mix med prat och reportage.

Jag lyssnar bara på radio på morgnar och under dagen. På kvällen gäller TV. (Och ja, jag betalar min licens ;) ).

radio
Min sovrumsradio med dubbla väckningsfunktioner, inklusive repetition. Foto: ©nini.tjader.2014

blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar