2014-03-15

Min vegetariska lasagne

vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne Foto:@nini.tjader
När jag gör lasagne gör jag alltid vegetarisk lasagne. Jag tycker att det är mycket godare än en lsagane med köttfärs. Det här är det recept jag använder och som jag spritt till många av mina vänner. Alla älskar den.

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnssäker form. Lägg ett lager lasagneplattor på botten och längs kanterna.

Ingredienser för 4 portioner
12 – 16 förkokta lasagneplattor (gula eller gröna eller blandat som man vill)
En ugnsfast form smörjs med olja eller margarin

Tomatsås:
1 förpackning krossade tomater
1 gul lök (medelstor)
Olivolja
2 msk tomatpuré (den dubbelkoncentrerade)
1 buljongtärning (grönsaks)
1-2 vitlöksklyftor
rikligt med oregano

Spenatstuvning:
1 pkt hel, djupfryst spenat (ca 200-250 gr)
Olivolja
1 liten burk keso naturell (250 g) eller cottage cheese
mejram efter smak
salt

Ostsås:
2 – 3 dl riven ost (gärna med smak)
Olivolja
3 msk vetemjöl (eller idealmjöl)
4 dl standardmjölk
salt
vitpeppar

Gör så här:
Gör tomatsåsen. Finhacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och den pressade vitlöken och oreganon. Låt såsen koka ihop någon minut. Häll såsen över lasagneplattorna.
Gör spenatstuvningen. Tina spenaten i en kastrull och låt fräsa i oljan någon minut. Tillsätt keso, mejram och salt. Koka upp. Lägg ett nytt lager med lasagneplattor över tomatsåsen och häll på spenatstuvningen.
Gör ostsåsen. Hetta upp oljan i en kastrull och rör ned mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning och koka såsen i cirka 5 minuter. Häll i riven ost, salt och peppar och låt osten smälta ner i såsen. Den ska inte koka med osten i. Lägg ett lager lasagneplattor över spenaten och häll på ostsåsen.
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt den vila en stund efter att du tagit ut den ur ugnen.
Servera med sallad och bröd.
Du kanske undrar varför det inte är några fler kryddor (dvs salt och peppar) i tomatsåsen? Det behövs helt enkelt inte. Den är smakrik som den är.
Det är viktigt att ha oregano i tomatsåsen och mejram i spenatstuvningen –annars smakar det inte som det skall. De kan inte ersättas av andra örtkryddor. Tag rikligt av alla örter om du gillar örtkryddor.
Fungerar mycket bra att frysa. Den är faktiskt godare efter att den varit fryst. Värm i mikro direkt från frysen på högsta effekt i ca 10 minuter. Om du först tinar den, tar det ca 7 minuter att värma i mikro.
Tips: Den här tomatsåsen går utmärkt att använda även i andra sammanhang.

vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne. Foto:@nini.tjader
blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar