2014-03-19

Vardagliga förtretligheter – brandvarnare

Natten till igår, tisdag, vaknade jag till och hörde ett pipande någonstans ifrån. Men kunde inte lokalisera det. På något sätt sov jag vidare, men dåligt, för pipandet fortsatte.

På morgonen lokaliserade jag pipandet till min ena brandvarnare. Mina brandvarnare är från långt före jag flyttade hit och jag vet inte om de sattes hit när det f.d. dagiset byggdes om till fyra nya lägenheter, varav min är en, eller om de suttit här längre och är kvar från dagis-tiden. Varför jag har två som är placerade på knappt två meters avstånd från varandra är också obegripligt. En av dem borde väl sitta i typ sovrummet, längst in i lägenheten? De här brandvarnarna är dels direktanslutna till elen, dels har de ett backup-batteri.

brandvarnare
Foto: ©nini.tjader.2014

För att få tyst på eländet stängde jag först av båda brandvarnarna i elskåpet, där det stod prydligt vilken spak jag skulle stänga av med (jag har ett modernt elskåp, inte gamla proppar och så). Det hjälpte inte alls. Hade ingen aning om att det fanns ett batteri i den, men misstänkte det då den inte tystnade fast strömmen var av. Så upp och klättra och skruva loss brandvarnaren från taket. Och ut med batteriet. Äntligen tystnad.

Satte på strömmen igen. Pip-pip-pip… Jomenvisst. Strömmen går ju till den, men den saknade nu batteri så den pep. Men lampan som indikerar att den är OK blinkade som den skulle. Men om den piper och blinkar när strömmen är av och batteriet i, hur kan det då vara batteriet det är fel på? Eller var det den andra som pep då? Svårt att höra eftersom de sitter så nära varandra.

Tog bilder på brandvarnaren i halvmörkret i taket, upp-och-ner, roterade bilden i Adobe Camera Raw och fixade vithet och skugga så den blev läslig och skrev ut den eftersom jag inte kunde läsa den i taket upp-och-ner.
Brandvarnaren innehåller radioaktivt ämne… Låter ju kul.
Där står också att det finns en paus-knapp… Var då? Jag antar att den förmodas kunna stänga av den ena brandvarnaren men att den andra då kan vara på? Eller?

Så här ser batteriet ut:
batteri
©nini.tjader.2014

Den här typen av batterier har de inte på ICA Kvantum i Tumba C. Eller på ICA Maxi i Botkyrka. Eller på ICA Supermarket i Solbo. Eller på Hemköp i Storvreten. Eller hos Lidl i Tumba C. Vi har ingen el-affär i Tumba. Funkar det med ett vanligt icke uppladdningsbart 9V? Jag har aldrig laddat upp det här batteriet, så hur har det kunnat fungera? Eller laddas det via den vanliga strömförsörjningen? Eller har det inte det, och plötsligt fått för sig att nu ska jag larma? Är det batteriet eller brandvarnaren som är kass? Jag har bott i den här lägenhet i snart 4,5 år.

I avsaknad av el-affär kan jag just nu inte testa. Så nu hänger det så här i taket:

brandvarnare
Foto: ©nini.tjader.2014

Utan batteri. Och båda brandvarnarna avstängda i el-skåpet.
Om jag nu skulle få ordning på pip-monstret så kan jag ge mig den på att den andra strax därefter också börjar krångla… troligtvis mitt i en natt när jag sover som bäst. Den är likadan och troligen pratar de med varandra.

Jag har inga bra erfarenheter av brandvarnare. Där jag bodde tidigare pep den om man stekte något i köket. Även om man stängde köksdörren. Och den pep också om det på sommaren blev för varmt inne. Eller så pep den helt plöstligt av ingen som helst anledning, gärna på natten, eller då man inte var hemma. Och inte bara hos mig utan även hos grannen. En gång när jag var blom- och postvakt och hon var bortrest och jag kom från jobbet så larmade det för fullt inne hos henne. Av ingen anledning. Enda sättet att få tyst på den var att rycka ner den och ta bort batteriet. Hos mig larmade den också alldeles för ofta helt utan anledning. Till slut av-aktiverade jag den permanent. När jag flyttade därifrån lade jag den i en garderob… Grannen gjorde likadant.

Finns det några brandvarnare som fungerar som de ska och larmar enbart när de ska larma?

Att de piper för att tala om att batteriet är slut eller inte fungerar är väl i och för sig OK, men det borde vara lättare att stänga av den.

blogg100
Follow my blog with Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar