2014-06-30

Bevakning pågår

katt, gustav
Foto: ©nini.tjader.2014
Grannens Gustav, hankatt 9 år, bevakar trädtopparna där fåglarna finns.
Vid fågelbadet vars vatten han gillar att dricka (vilket innebär att det måste bytas varje dag…).
SÅ retsamt att de är så långt borta.
Och så flyger de iväg också…

katt, gustav
Foto: ©nini.tjader.2014

2014-06-29

Balj-bönor


Har en svart balja som jag sedan i höstas haft för avsikt att plantera något i. Utomhus alltså.


Häromdagen gjorde jag äntligen slag i saken och gjorde avrinningshål i botten på den. Stora borren och att lämpligt borrstål. Efter lite kämpande var hålen där. Borrstålet var helt slut efter detta och bara att kasta. Hoppas hålen är tillräckliga för avrinning efter ett störtregn som det igår kväll.


Men det räcker ju inte med avrinningshål. Leca-kulor inlindade i fiberduk blev nästa steg.




Fiberduken är där för att slippa att jord och leca-kulor blandas ihop. Det blir lättare att tömma baljan när man senare behöver göra det. Först därefter ska jorden i.


Som tur var var jorden ganska torr. Det är tungt med en balja jord om jorden är våt… Så i det här läget flyttades den till den plats där den sedan ska stå resten av sommaren. Men sen då? Sen fick den pilgrenar – som stått i vatten i en hink sen tidigare i våras och fått rötter – nedstuckna i jorden med lämpliga avstånd. Grenarna knöts ihop i toppen för att bilda en lite högre kupol och klipptes av så toppen blev ganska jämn. Blad på grenarna togs bort.


Därefter sådd av låg brytböna. Hade frö kvar från förra året. Föra året bodde de i den odlingskrage som finns bakom min uteplats och blev väldigt små. Förhoppningsvis blir de större här där det är soligare. Närmsta granne är grannens och mina rabarber.


Tanken är att de ska klättra på de planterade pilgrenarna. Om 7–10 dagar ska de börja visa sig. I mitten stoppade jag ner några krassefrön eftersom det blev så tomt där. Krassefrö verkar vara svåra att få att gro. I den första pilskapelsen jag gjorde finns det enbart krassefrö förutom pilgrenarna. Hitintills har två kommit upp ur jorden… Hoppas naturligtvis på fler. I baljan, där brytbönorna är huvudsaken, kommer de förmodligen upp med full kraft… Vi får se. Nu är det bara  vänta som gäller.

2014-06-28

Kyckling och ädelost på mjukt tunnbröd

Innan kycklingen kommit på. Foto: ©nini.tjader.2014
Det här ska egentligen vara wraps men personligen har jag aldrig lyckats rulla ihop dem. Det går lika bra att lägga innehållet på det mjuka tunnbrödet utan att rulla ihop det.

Receptet kommer ursprungligen från Aftonbladets Viktklubb (som jag hade fri tillgång till under de år jag arbetade på Aftonbladets teknikavdelning) och jag har gjort det av och till sedan 2007. Om man inte tänker använda det som viktreducerings-recept kan man ha mer ädelost, mer kyckling och mer sås. Och naturligtvis även mer grönsaker. Gott är det under alla förhållanden.

Ingredienser (för en person)
100 gram kycklingkött från en grillad kyckling (latmansvarianten är att köpa färdig, fryst salladskyckling och tina den, eller färdiggrillad kyckling, eller ett par kycklingfiler som grillas eller steks och sedan strimlas)
0,5 st äpple i skivor eller tärningar
37,5 gram blandad sallad i fina bitar
37,5 gram gurka i skivor
50 gram tomater i bitar
25 gram ädelost
60 gram mjukt tunnbröd (eller tortilla för wraps)
0,25 gram gräddfil eller turkiskt/grekisk/rysk yoghurt
0,5 - 1 msk sweet chilisås

När kycklingen kommit på. Foto:©nini.tjader.2014

Gör så här
Lägg tunnbrödet på en skärbräda.
Fördela kyckling, äpple, sallad, gurka och tomat ovanpå.
Smula över ädelosten.
(Rulla ihop bröden).
Blanda gräddfil/youghurt och sweetchilisås.
Servera såsen till eller på.

Med såsen på. Foto:©nini.tjader.2014

2014-06-26

Räddningsinsats

bi, bee
Nästan dränkt bi. Foto: ©nini.tjader.2014
Igår hittade jag av en slump ett nästan dränkt bi i regnvattnet i ett blomfat som blivit fyllt med vatten.
Jag såg att det rörde på sig och såg till att förflytta dt till ett riktigt torrt blomfat för att det skulle kunna torka och hämta andan.

bi, bee
Foto: ©nini.tjader.2014
Biet använde alla sina ben för att torka sig själv och stundtals stod den på "frambenen" och torkade sig med "bakbenen". Efter ett tag och efter att ha viftat på vingarna för att också få dessa torra, tog den fart och flög sin väg.

Ett bi räddat.

bi, bee
Foto: ©nini.tjader.2014

Hur funkar bärnät?

hallon
Foto: ©nini.tjader.2014
Det här är grannens och mina gemensamma hallon. Vi har två olika sorter, båda riktigt goda. Den ena sorten har större bär än den andra. Minns inte här och nu vilka sorter det är. Har det någonstans…

Det ser ut att bli mycket hallon i år. Buskarna är på sommar nummer tre nu. Tidigare år har vi fått en handfull hallon lite då och då. Nu har buskarna brett ut sig och blivit fler och de har massor med kommande bär.

I år köpte vi bärnät, mot fåglarna i trädgården eftersom det ser ut att bli mycket hallon. Hur funkar det med bärnät? Kommer insekter som bin och humlor och andra insekter som är ute efter blommorna åt de blommor som kommer senare? Så får vi också hoppas att inga fåglar fastnar i nätet, för då blir de garanterat kattmat åt grannens Gustav och Alice…

gustav, alice, katter
Gustav och Alice 2013-08-01 foto:©nini.tjader.2013
hallon
Hallon 2013 foto:©nini.tjader.2013

2014-06-24

Trots vädret så…

vit femtunga
Vit femtunga
Trots vädret, det vill säga kylan, så växer det där ute – även om man själv för tillfället drar sig för att gå ut eftersom det är så kallt.

Ovan är en vit femtunga (ja den heter så) som jag köpt på ZETAs. Har varje sommar haft en femtunga på uteplatsen. Snälla blommor. Man ser också direkt om de är törstiga för då hänger de svårartat. Vattna och de kommer tillbaka inom en halvtimme-en timme lika fina som innan. Tidigare år har jag bara haft blå femtungor, men nu finns de även i vitt, rosa och gult. Jag gillar den blå, men vete sjutton om inte den vita är vackrare.

ruccola
Ruccola.
På uteplatsens räcke odlar jag ruccola i två runda, låga krukor. Frösådd. Funkar jättebra. Förra årets frö. Förra året sådde jag ruccolan i odlingskragen. Den kom upp – och blev nästan omedelbart uppäten av några glupska kryp. Hann inte ens testsmaka den… Så i år får den bo i kruka. Fungerar betydligt bättre.

röd tagetes

röd tagetes
Röd tagetes.
Det här är röd tagetes. Den enda sort jag gillar av tagetes. De röda är rätt häftiga. Tog lång tid innan jag hittade några röda i år. Förra året fanns de på ICA… Jag har sex stycken i en stor, vit kruka. Förra årets röda tagetes såg inte ut så här så jag antar att det finns olika sorters av de röda tagetes.

kryddväxter
Kryddväxter
Citrontimjan, vanlig timjan, slätbladig persilja, marockansk mynta… växer också så det knakar. I utkanten på den odling finns 2 små pumpaplantor och 2 små squashplantor. Det är ett experiment för att se hur det blir och om det går…Plantorna ser likadana ut så de har var sin skylt så man vet om det ska bli en pumpa eller en squash. Båda är små sorter med runda frukter.

Romansalladen och salladsärtorna i odlingskragen bakom uteplatsen växer så det knakar, men de har jag just nu inte någon färsk bild på.


Det vore ju trevligt förståss om man kunde använda grillen utan att varken frysa ihjäl eller bli dränkt av regn… En gång hitintills har den använts i år. Bästa regnskyddet för grillen (när den är avsvalnad) : en Ikea-påse, stora storleken.

2014-06-23

Fågelungar överallt

Foto: ©nini.tjader.2014
De är överallt. Fågelungarna. Hänger som klasar i jordnötsautomaten som de på sistone lärt sig av sina föräldrar att använda. De är i träden, i buskarna, överallt hör man deras pipande på att bli matade.

Foto: ©nini.tjader.2014
Även hackspetten har ungar, men den ovan är den vuxna hanen.

Foto: ©nini.tjader.2014
Talgoxarna är riktigt många. Som mest har jag räknat till sex stycken samtidigt i den här jordnötsautomaten. När automaten är halvfull ryms inte lika många.

Foto: ©nini.tjader.2014
Hackspettunge till vänster, pappa hackspett till höger. Mamma är i trädet medan de här väntar på sin tur till jordnötsautomaten som just då var full med talgoxar.

Foto: ©nini.tjader.2014
Hackspettunge till vänster, vuxen hackspett till höger. Det här är mirabelleträdet som samtliga fåglar älskar att vara i.

Foto: ©nini.tjader.2014
Hackspettungen ensam i trädet. Ser lite undrande ut om han ska hacka på det eller inte…

Det är kul att kolla in hur fåglarna beter sig och hur hierarkin mellan dem ser ut. Hackspetten har oftast företräde, men häromdagen såg jag en modig talgoxe-unge sätta sig på samma jordnötsautomat som pappa hackspett och tigga mat från honom – och blev matad! Högst i hierarkin är hackspetten, sen kommer nötväckan som oftast kommer i par, därefter pilfinkarna (som också har massor av duniga ungar som flyger lite osäkert), och sedan talgoxarna. Sist just nu är blåmesen som har blivit lite undanskuffad. Blåmesen får göra sällskap med bofinken och skogsduvan på marken och ta det som hackspetten sprätter ner. Men då lever de farligt där på marken.

Några av småfåglarna har gått åt. Grannens Alice (honkatt) har tagit några – som hon leker med tills de dör – och hon ligger ofta och trycker under krusbärsbusken och vaktar på dem för att se om hon får tag på någon. Grannens Gustav (hankatt) har tagit några och burit hem och lagt på sin mattallrik inne… En hackspett (inte en av våra) hittades nyligen död på entrésidan av huset. Det är så det går till i naturen…

Jag ger småfåglarna mat över sommaren (skalade jordnötter för fåglar – svåra att få tag i över sommaren, man får dammsuga internet efter leverantörer som har) för att de ska sätta i sig larver och andra kryp som annars äter upp delar av växtligheten. Det fungerar bra. Bladlössen blir man dock tyvärr inte av med med småfåglarnas hjälp.

I år blir vi tvungna att köpa bärnät mot småfåglarna för det ser ut att bli riktigt gott om hallon för första gången på grannens och mina gemensamma hallonbuskar som vi satte häromåret. Än är det ingen fara. Hallonen har bara börjat visa sig som små grå anlag än så länge. Än är bara hallonblommorna föda åt bin och humlor. Kommer de åt genom bärnät?

2014-06-22

Köpa plantor på postorder

trädgårdssolbrud, morheim beauty
Trädgårdssolbrud Morheim Beauty. Bilden lånad från internet.
Det händer att jag köper plantor på postorder eftersom urvalet hos Bauhaus, Plantagen och Hornbach (som är de jag har närmast till) ofta är väldigt enahanda. Och att handla hos Zetas – som har ett bra sortiment och är ganska välsorterade – blir dyrt. Zetas kostar alltid mer än de andra. Senast handlade jag två perenner på REA hos Odla.nu.  Nämligen två stycken röda trädgårdssolbrud 'Moreheim Beauty'. Jag har tidigare varianter av solbrud. Jag har en rosa "Magnus" och en vit, och från förra året ens tor tuva gula som blommar först mot sensommaren. Snälla och bra perenner. Tidigare har jag handlat pelargonsticklingar från Odla.nu och en del fröer. Den här gången krukodlade perenner på REA…

Paketet. Långt och lätt.
Paketet öppnat.
De två plantorna.
Utsläppta ur sina paket. En stängel med knopp var tyvärr av på ena plantan.
På plats bredvid blåklinten, framför en vresros.
Stadiga och bra plantor. En av stänglarna med blomknopp var tyvärr av på ena plantan, men det fixar väl till sig med tiden. Runt fötterna har den fått en ring av krassefrö… Jag brukar inte ha tur med krassefrö, men går det så går det. Nästa år räknar jag med att tuvan med den röda solbruden ska ha vuxit sig större.

Odla.nu har ett bra sortiment och jag har tidigare köpt både fröer och sticklingar från dem. Det här var första gången med krukodlade plantor vilket tydligen är nytt hos dem. De har också en bra site. Det enda jag inte gillar med dem är att leveranserna tar lite väl lång tid från order till att den kommit fram. I det här fallet tog det drygt två veckor. Det tycker jag är lång tid… Var gång jag handlar från dem hinner jag börja undra vart paketet tagit vägen innan det är framme.


2014-06-21

Iransk auberginegryta

khoreshte bahdenjan, auberginegryta
Bilden lånad från internet.

KHORESHTE BADENJAN – Iransk auberginegryta

Det här är en av mina favoritgrytor. Kan lagas med kyckling, lammkött eller nötkött. Man kan till och med ha köttfärs som formas till runda bollar och kokas i tomatsåsen tillsammans med de stekta aubergineskivorna.

Allt ska puttra på låg värme tills köttet och auberginerna är mjuka.
Serveras med vitt ris.

Tid för tillagning: ca 1 tim 15 min


Ingredienser för cirka 4 personer:

1 kg kyckling delad i portionsbitar (eller annat kött, se ovan)
2 medelstora auberginer à ca 250 gram
1 medelstor finhackad gul lök (eller skuren i klyftor)
1/2 – 3/4 dl gula linser (blötlagda ca 30 minuter)
(1 tetra färdigkokta kikärtor, ca 230 gram utan vätskan i kartongen)
1 burk/tetra krossade eller passerade tomater
2 – 3 msk tomatpuré
5 – 6 dl vatten eller mer
1 – 1,5 dl olja (olivolja är bäst)
2 pressade vitlöksklyftor
1/4 + 1/4 tsk gurkmeja
1 – 2 msk torkad mynta (eller mer)
1 – 2 tsk strösocker
2 – 3 msk pressad citron
salt och svartpeppar


Gör så här:

1. Tvätta auberginerna, ta bort stjälkarna och tärna dem ca 1,5 cm eller skär dem i skivor i ca 0,5 cm tjocklek. Salta rikligt runt om och låt auberginerna stå och svettas ca 30 minuter.

2. Hetta upp ca 3 msk olja i en rymlig, tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1/4 tsk gurkmeja och löken. Låt löken steka till gyllene färg. Rör om hela tiden.

3. Rör ner kycklingbitarna i grytan och bryn dem till vacker färg.

4. Tillsätt den pressade vitlöken, tomatpurén och de krossade/passerade tomaterna. Salta och peppra. Häll ner ca 4 dl vatten och låt puttra under lock 15 – 20 minuter.

5. Tvätta auberginetärningarna/aubergineskivorna under rinnande kallt vatten och torka noga. Stek i en panna auberginen lätt i olja med gurkmeja.

6. Rör ner den lättstekta auberginen och linserna (som först silas av) i grytan med kycklingen och tillsätt torkad mynta, socker, pressad citron och salta och peppra om så behövs. Häll på mer vatten om det ser ut att behövas. Låt därefter småputtra på svag värme i ytterligare ca 30 minuter under lock.

Alternativ: Jag brukar ha i en förpackning färdigkokta kikärtor samtidigt med linserna. Det går också bra med exempelvis färdigkokta svarta bönor. Ibland har jag även i potatis skuren i mindre bitar under de sista 20 minuterna.



Receptet kommer ursprungligen från boken Orientalisk Mat från Marocko till Iran, av Helen Flink, ICA Bokförlag, 1992, ISBN 91-534-1453-5. Köpt på REA. Jag har modifierat receptet något, men det har fortfarande "rätt" smak. 

2014-06-20

Det blommar, det är midsommar.

kaprifol
Orange och rosa kaprifol tillsammans. Foto: ©nini.tjader.2014
Kaprifolerna blommar. Alla tre sorterna. Den gula är ny sedan förra sommaren och det är första gången den blommar. Överdådiga, stora, gula blommor. Den orange och den rosa-vita är gamla. De bodde sina första fem år på min balkong i Vårby Gård i kruka som jag slog in i bubbelplast och frigolit varje vinter. Grävde ner dem i jorden där jag bor nu i slutet av oktober 2009. Så de gamla kaprifolerna är nu runt 10 år gamla och helt intrasslade i varandra. Om någon doftar? Vet inte. Så här års är jag så gräsallergisk att jag inte vågar stoppa näsan i en blomma och försöka känna efter.

kaprifol
Den nya gula, planterad förra sommaren. Foto: ©nini.tjader.2014
kaprifol
Den orange-färgade. Foto: ©nini.tjader.2014
kaprifol
Och den rosa-vita. Foto: ©nini.tjader.2014

Gräset blommar också vilket är mindre kul. Är gräsallergiker. Så anti-allergi-piller och i år även ögondroppar är vad som gäller. (Man sover bra på det…)

Jag firar inte midsommar. Har inte gjort det sen jag var i 10-årsåldern eller något sånt. Jag gillar inte dans runt stång med fåniga sånger. Gjorde jag inte ens när jag var barn. Jag gillar inte heller vuxna människor som dricker och är allmänt störiga. Så jag håller mig hemma när det är midsommar. Skönast så. Inga krav. Lugnt och skönt.

Men visst ska jag äta färskpotatis och matjessill med gräslök (egenodlad) och gräddfil. Med en liten chili-vodka från Ukraina till. Senare jordgubbar förståss. Med creme fraiche. Och så har jag ju också en rabarber-jordgubbs-smulpaj (rabarbern räckte inte så kompletterade med jordgubbar). Allt framför TV (har en hel del sparat på TiVon att se). Det är ju kallt ute även om det faktiskt ser ut att bli uppehåll här idag och ikväll.

Men GLAD MIDSOMMAR på er.

kaprifol
Kaprifolerna. (Ja, novemberkaktusen bor utomhus över sommaren). Foto: ©nini.tjader.2014

2014-06-18

Tänk att de kan…

snigel
Foto: ©nini.tjader.2014
Sist jag vattnade i trädgården med slang för att det var så himla torrt (ÄR så himla torrt fortfarande – måste nog vattna igen idag) hittade jag den här krabaten av en slump när jag var klar. På rymmen från allt vatten, en liten snigel med hus. Högt upp på stjälken till vad jag tror kommer att bli någon slags blåklocka (den har inte slagit ut än och vi har inte haft blåklockor här tidigare, den bara dök upp).

Tänkt att de kan ta sig så högt upp (cirka 30 cm) bara genom att knipa sig fast och med vilja ta sig upp. Vilken styrka.

Vad jag vet är de här sniglarna inte farliga för växtligheten. Men jag har ingen som helst aning om vad de äter…

snigel
Foto: ©nini.tjader.2014

2014-06-17

Hunddagis

hunddagis
Foto:©nini.tjader.2014 mediPhone
I förra veckan när jag skulle till sluteventet för Blogg100, var jag lite tidig. Man vet ju aldrig, jag åker pendel, så jag var ute i god tid. Det var varm och soligt ute så stod en stund i skuggan utanför och svalkade mig och tittade på folklivet för att inte komma upp för tidigt.

Då kom den här skåpbilen, öppnade bakdörren och väntade. Sen kom en strid ström av hussar och mattar och hämtade glada och lyckliga hundar och gick där ifrån med en hundbajspåse och en skuttande hund. Någon slags hunddagis förstod jag.

Måste var en innerstadsföreteelse…? I alla fall i den här varianten? Men jättebra att de finns för de som har hund (jag har inte hund) och jobbar på dagarna. Jag vet att de finns på andra ställen också och att det tydligen är gott om dem i Tumba där jag bor. Undrar hur många hundar det går in i den här hundbussen…

2014-06-14

Äpplen i smördegspaket


Du behöver:
– Frysta smördegsplattor
– äpplen
– strösocker
– kanel
– ett ägg
– smör

Så här gör du:
– Sätt ugnen på ca 220 grader
– Kavla smördegen till en tunnare platta efter att den tinat något (inte för mycket tinad, då blir det kladdigt)
– Lägg på en plåt med bakpapper
– Pensla plattorna med uppvispat ägg
– Skär äpplena i tunna klyftor och lägg dem på smördegsplattorna
– Strö över kanel och socker efter smak
– Vik upp kanterna på smördegen så att äpplena stannar inne
– Hyvla med osthyvel tunna skivor smör ovanpå äppelpaketen
– Grädda i ugnen cirka 20 minuter

Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller lättvispad grädde. Vaniljglass fungerar också till.

2014-06-12

Under krusbärsbusken

katt, alice
Foto:©nini.tjader.2014

Där sitter hon.
Grannens Alice. Gustavs sambo.
Under krusbärsbusken. Härifrån spejar hon på fåglarna där ute och hoppas att hon ska kunna fånga en. Det händer att hon faktiskt gör det… Som tur är är det långt emellan.