2014-06-21

Iransk auberginegryta

khoreshte bahdenjan, auberginegryta
Bilden lånad från internet.

KHORESHTE BADENJAN – Iransk auberginegryta

Det här är en av mina favoritgrytor. Kan lagas med kyckling, lammkött eller nötkött. Man kan till och med ha köttfärs som formas till runda bollar och kokas i tomatsåsen tillsammans med de stekta aubergineskivorna.

Allt ska puttra på låg värme tills köttet och auberginerna är mjuka.
Serveras med vitt ris.

Tid för tillagning: ca 1 tim 15 min


Ingredienser för cirka 4 personer:

1 kg kyckling delad i portionsbitar (eller annat kött, se ovan)
2 medelstora auberginer à ca 250 gram
1 medelstor finhackad gul lök (eller skuren i klyftor)
1/2 – 3/4 dl gula linser (blötlagda ca 30 minuter)
(1 tetra färdigkokta kikärtor, ca 230 gram utan vätskan i kartongen)
1 burk/tetra krossade eller passerade tomater
2 – 3 msk tomatpuré
5 – 6 dl vatten eller mer
1 – 1,5 dl olja (olivolja är bäst)
2 pressade vitlöksklyftor
1/4 + 1/4 tsk gurkmeja
1 – 2 msk torkad mynta (eller mer)
1 – 2 tsk strösocker
2 – 3 msk pressad citron
salt och svartpeppar


Gör så här:

1. Tvätta auberginerna, ta bort stjälkarna och tärna dem ca 1,5 cm eller skär dem i skivor i ca 0,5 cm tjocklek. Salta rikligt runt om och låt auberginerna stå och svettas ca 30 minuter.

2. Hetta upp ca 3 msk olja i en rymlig, tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1/4 tsk gurkmeja och löken. Låt löken steka till gyllene färg. Rör om hela tiden.

3. Rör ner kycklingbitarna i grytan och bryn dem till vacker färg.

4. Tillsätt den pressade vitlöken, tomatpurén och de krossade/passerade tomaterna. Salta och peppra. Häll ner ca 4 dl vatten och låt puttra under lock 15 – 20 minuter.

5. Tvätta auberginetärningarna/aubergineskivorna under rinnande kallt vatten och torka noga. Stek i en panna auberginen lätt i olja med gurkmeja.

6. Rör ner den lättstekta auberginen och linserna (som först silas av) i grytan med kycklingen och tillsätt torkad mynta, socker, pressad citron och salta och peppra om så behövs. Häll på mer vatten om det ser ut att behövas. Låt därefter småputtra på svag värme i ytterligare ca 30 minuter under lock.

Alternativ: Jag brukar ha i en förpackning färdigkokta kikärtor samtidigt med linserna. Det går också bra med exempelvis färdigkokta svarta bönor. Ibland har jag även i potatis skuren i mindre bitar under de sista 20 minuterna.Receptet kommer ursprungligen från boken Orientalisk Mat från Marocko till Iran, av Helen Flink, ICA Bokförlag, 1992, ISBN 91-534-1453-5. Köpt på REA. Jag har modifierat receptet något, men det har fortfarande "rätt" smak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar