Tzatsiki. Foto: ©nini.tjader.2021 |
Det är enkelt att göra egen tzatziki, en vanlig grekiska förrätt. Man måste inte köpa färdig i butik. Den fabriksproducerade smakar oftast inte alls så som man vill att den ska smaka eller som man minns att den smakade i Grekland. Oftast har den i mitt tycke alldeles för lite vitlök i.
INGREDIENSER
• En halv liten gurka
• Salt
• 1 st (2 dl) Matlagningsyoghurt
• Vitlöksklyftor
• Svartpeppar
• Citronsaft
Grovriv en halv gurka på rivjärn
Lägg gurkrivet i ett durkslag med lite salt att rinna av.
Låt rinna v i 1-2 timmar.
Rör om då och då.
Blanda gurkrivet med 1 burk matlagningsyoghurt (2 dl) eller 2dl turkisk eller grekisk yoghurt.
Pressa ner 1-2 stora vitlöksklyftor
tillsätt svartpeppar efter smak
tillsätt lite citronsaft
En del har på lite olivolja ovanpå, garnerar med några svarta oliver, eller dill. Det gör inte jag.
Ät som förrätt, eventuellt med lite gott surdegsbröd eller pita för att ta upp den från tallriken. Eller ät den som tillbehör till grillat. Passar ihop med både kyckling, en god biff och fisk.
Förvara eventuellt överbliven tzatziki kallt i kylskåp i glasburk med tättslutande lock (för att inte hela kylskåpet ska lukta vitlök). Håller ca en vecka.
Hej,istället för att låta gurkan rinna av i ett durkslag så brukar jag krama ur den för hand som ju går mycket fortare och vips så får jag en tzatziki på 2 minuter
SvaraRadera