2014-05-05

Svårt med badrumsförvaring

badrumsförvaring, badrumsskåp, silverån, ikea
Ikeas SILVERÅN. Foto: ©nini.tjader.2014

Jag har länge letat efter de perfekta badrumsskåpen utan att hitta några. Och då menar jag varken tvättställsskåp eller de spegelskåp man hänger ovanför tvättstället. Vad jag menar är dels ett högskåp med dörrar upptill och nedtill och öppna hyllor på mitten. Dels ett lägre skåp, med eller utan dörrar att placera längst in i hörnet vid toaletten. Och så skall de också ha vettiga priser förstås.

Ikea har ingenting som fungerar.

I mitt badrum har jag dels en massa utanpåliggande rör i nedre delen av väggarna. Dels är badrummet helkaklat och jag vill inte borra i kaklet.

Skåpet får vara max 208 cm högt inklusive ben. Det finns ventilationstrummor som drar ner takhöjden upptill i taket på den sida av badrummet där jag kan ha skåp. Och det får vara max 40 cm brett, helst någon cm smalare. Djup 25-35 cm. De skåp jag har idag är 30 breda och 35 djupa. Det är IKEAs absolut billigaste skåp, första modellen, som jag bytt ut benen på, tagit bort en dörr på det låga skåpet och klätt om dörren med plastfolie på det höga skåpet (eftersom jag inte ville ha en blå dörr). Hur jag gjorde beskriver jag här i min engelskspråkiga blogg.
Silverån

När Ikea nyligen introducerade skåpen Silverån tyckte jag de såg perfekta ut.
Särskilt gjorda för små badrum (mitt badrum har en ganska stor golvyta men har för möbleringen hindrande detaljer och begränsade ytor). Skåpen Silverån är vita. Inget krimskrams i dekorationen. Ser praktiska ut.

Jag hade gärna köpt hörnskåpet och/eller högskåpet. Höjden, bredden och djupet fungerar. Men, som så många av Ikeas förvaringsskåp för badrum är de tänkta att monteras fast i väggen. Och de har bara ben i framkanten av den anledningen.

Benen jag har till mina nuvarande skåp fungerar inte. Det är fel mått. Att montera fast skåpet i kaklet kommer inte på fråga.

Lillången
Ikea har också skåpet Lillången. Storleksmässigt fungerar det. Men det har antingen en genomskinlig dörr eller en heltäckande dörr. Jag vill ha det öppet på mitten, så man kan nå vissa saker direkt utan att behöva öppna en dörr.

Varken Silverån eller Lillången finns som lågskåp. Bara högskåp eller tvättställsskåp. Varför har Ikea inga lågskåp för badrum, fristående, med ben?

Ikea har ett enda lågskåp, nämligen Hemnes. Men då blir det helt öppet. (Finns också som högskåp, också helt öppet). Det fungerar i måtten i hörnet bakom toaletten.

Visst, det finns alternativ hos de firmor som specialiserat sig på badrumsförvaring och badrumsinredning. Men då blir det helt andra priser. Det har jag inte råd med. Det är knappt jag har råd med Ikeas skåp.

Alternativet är Ellos Home som både har ett lågskåp och ett högskåp. I vitt. Båda med rätt mått. Det lägre skåpet har en heltäckande dörr, det högre dörr enbart nedtill. Det här skåpet (eller liknande) har funnits i flera år och jag har tittat på det av och till. Nu när de bytt ut benen till det till enkla, raka istället för bulliga romantiska, kanske jag skulle slå till. Vettiga priser är det också på dem.

Funderar ett tag till. Har velat byta ut de gamla skruttiga skåpen sen jag flyttade hit för 4,5 år sedan…

Bilden från Ellos.
blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar