2014-05-03

Hungrig hackspett

hackspett
Foto: ©nini.tjader.2014
Det här är den ena av de två hackspettar som brukar besöka jordnötsautomaten utanför min uteplats. Den har blivit skicklig på att peta ut jordnötter och sätta i sig. Jag låter den hållas för den behöver väl också få lite näringsrik mat precis som de mindre fåglarna.

hackspett
Foto: ©nini.tjader.2014

Talgoxarna, blåmesarna och pilfinkarna gillar inte att hackspetten är där. Särskilt talgoxarna är morska och lågflyger nära hackspetten för att jaga bort den. Men det lyckas de inte med. Talgoxarna får nöja sig med den andra automaten och samsas med sina artfränder där. Det är bara två meter mellan de två jordnötsautomaterna.

talgoxe
Foto: ©nini.tjader.2014

Jordnötter får småfåglarna hela sommaren. Det är tilläggsmat. Det som är bra med jordnötterna är att det inte blir något skräp kvar på marken från dem. Det som eventuellt faller ned tar koltrastarna, björktrastarna och grönfinkarna hand om.

Just nu har alla fåglar ungar så de är extra hungriga. Matar man småfåglarna hela året hjälper de också till med att hålla undan diverse kryp och larver på blommor och bär. Förra året hade jag inte en enda grön larv på mina uteblommor och inga bladlöss på vinbärsbuskarnas blad. Det är ett ge och ta.

Dessutom är fåglarna roliga att titta på. När de inte är i jordnötsautomaterna är de i mirabelleträdet och jagar insekter eller spanar ut över omgivningen. Får de ut en större nöt flyger de också dit med den och hackar i sig den där i lugn och ro. Periodvis är det fullt med fåglar i trädet. Hackspetten bor på andra sidan vägen i de stora, gamla träden vid bäcken. Där bor de flesta fåglarna i området, utom de som bygger bo under våra takpannor.

blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar