2014-05-04

Fibern kommer


Fibern kommer. Det grävs och det grävs och dikena för fiberkabeln ringlar sig fram genom området.


De är effektiva kabeldragarna från Botkyrka Stadsnät. De gräver upp, stoppar ner, stänger igen. Och det går ganska fort.


Att installera fibernät kallas för att framtidssäkra för bostadsrättsföreningen. Att det skulle höja värdet på våra bostäder vid försäljning (nej, jag har inga planer på att sälja). Att det skulle vara nödvändigt att göra eftersom installationen av vårt nät för ComHem är gammal och sårbar. OK, jag har varit med om att besluta om det. Vi har haft enkät ute till de boendet och majoriteten vill ha det. För den heliga "valfrihetens" skull. Men jag har aldrig varit positivt inställd till det.

Blir det så mycket bättre? Jag tycker inte det. Det utbud som Botkyrka Stadsnät har för TV, bredband och telefoni, har sämre innehåll och prestanda än vad vi idag kan få från ComHem. Och det är inte heller billigare om man vill jämföra priser och prestanda och utbud. Men man kan ju välja leverantör… bara det att ingen av de leverantörer som erbjuds har ett lika bra utbud som ComHem.ComHem uppdaterade alla våra dosor och såg över nätet så sent som för ett år sedan. På sin bekostnad, inte föreningens. För att möjliggöra att kunna sälja fler tjänster till oss förståss…

Personligen vill jag inte byta leverantör. Jag vill ha kvar mitt ComHem abonnemang, dvs det digitala abonnemanget, inte det analoga, och bara byta sladd och hänga på till fibern. Kostnaden för föreningen att ha kvar ComHem vore marginell. Men det är Botkyrka Stadsnät som stretar emot verkar det som.

Jag har ett bra abonnemang som jag är nöjd med. Jag vill inte byta leverantör. Det skulle bli dyrt (nya anslutningskostnader, nya boxar och modem etc.) och det skulle bli sämre än vad jag har idag. Långsammare bredband, extrakostnader för telefoni, sämre TV-programs-utbud. Och inte ett dugg billigare för abonnemanget om jag skulle ta ett som innehåller så mycket som möjligt av vad jag har idag hos ComHem. Men i dagsläget finns inte ComHem i fibern för oss. Trots att det finns i Botkyrkabyggens utbud i Botkyrka Stadsnät. Om det kommer att finnas där även för oss, när vårt nuvarande avtal med ComHem går ut i oktober, är just nu en öppen fråga. Vi får se helt enkelt…

Snart har fibergubbarna grävt klart. Då återstår "bara" återställningen av marken där de grävt, gräs och asfalt, samt en sista koll i bostäderna att allt fungerar och hänger ihop. Dosorna på väggen fick vi monterade för ett bra tag sedan.

Det här ska föreställa en gräsmatta…

Samtliga bilder @nini.tjader.2014
blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar