2014-04-30

Vad gör man med gamla dukar?

linneduk, korsstygn

Vad gör man egentligen med gamla dukar?
Sparar dem i all evighet och tar fram dem då och då och tittar på dem för att de är vackra och undrar igen vad man egentligen ska göra med dem?

Jag har en hel hög med handbroderade linnedukar som farmor och min pappa broderade under första hälften av 1900-talet. De här på bilderna är bara några få exempel. De är i vitt linne och de flesta är 140cm x140cm stora. Ska jag spara på dem bara för att de är gjorda av farmor och pappa? Finns det en andrahandsmarknad där ute för handbroderade linnedukar från förra seklets början? Det har jag inte undersökt.

linneduk, plattsöm
Just den här med sommarblommor på, ritade av min pappa, är min favorit.

Jag har också en hel hög med damast linnedukar med tillhörande servetter. Damastdukarna är större än de broderade linnedukarna. De tillhörande servetterna har samma mönster som dukarna. Den nedan har eklöv och ekollon.

damastduk, linne

När ska jag använda de här? De är verkligen inte i min stil. Lite väl romantiska. OK, de vita damast-dukarna är fina, ger en lyxig känsla. Men de passar inte i stilen på mitt vitoljade ekbord i köket och något annat bord har jag inte. Och den sortens middagar som kräver linneduk och linneservetter har jag inte heller, och har aldrig haft. När jag växte upp såg man dem hemma till födelsedagar och jul, då med en filtduk under som tänktes kunna suga upp eventuella spill. Men föräldrarna hade matsalsbord i mörkt trä med intarsia… där passade de här dukarna.

Så vad gör man egentligen med dem? Försöker sälja dem? (Ja inte den med sommarblommorna då, för den vill jag ha kvar).

blogg100

7 kommentarer:

 1. De är jättefina, och kommer säkert inom kort vara supermoderna igen ;) ett tips är att kanske sy kuddfodral utav dem.
  Jag hade en drös med spetsdukar, jag färgade några i svart (då min inredning är mycket svart och vitt) det vart supersnyggt, till och med mormor godkände mitt "övergrepp" ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har också dukar som farmor och mamma broderat och jag kan aldrig göra mig av med dem. De är så vackra Din favoritduk som din pappa broderat är verkligen vacker! Man får spara och använda helt enkelt. Jag tycker om att duka med servetter och med fina dukar. Det är lite pilligt med spill och tvätt men det är det värt tycker jag. Jag gillar tygservetter också, så lätt att slänga i maskin, jag har en hel bunt i linne. Så jag använder dem, väl medveten om att farmor skulle skämmas över att jag la på så ostrukna dukar :)

  SvaraRadera
 3. Man gör kuddvar av dem?

  SvaraRadera
 4. Kuddvar har jag tänkt på. Och panelgardin. Men samtidigt känns det så synd att klippa sönder, med spets och allt runt om. De flesta är 140x140 cm stora.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker nog inte att det är synd att klippa sönder dem. Vad som däremot är synd, är att inga kan se det vackra arbetet!

  SvaraRadera
 6. Dök på ditt inlägg då jag letar efter bröllopspresent till min syster och hennes blivande, har bestämt mig för att de ska få en duk med eklöv på, då de kommer att heta Ek i efternamn. Jag har letat och letat, men hittar inte någon stans! Finns det någon möjlighet att du fortfarande har kvar duken och ev. Vill sälja den? Kontakta mig gärna på johanna.helgesson@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå den finns kvar. Jag mailar dig.

   Radera