2016-04-24

Ut och in igen

inomhusvistelse
Mina nya plantor. Foto. ©nini.tjader.2016
På mässan – Nordiska Trädgårdar 2016 – i torsdags köpte jag några nya plantor.
Här står de alla på golvet, innanför dörren till uteplatsen.
Det är helt enkelt för kallt att ha dem ute över natten.
Igår eftermiddag blev det för kallt att ha dem kvar ute resten av dagen också.
Men när temperaturen tillåter, och det finns lite sol, åker de ut över dagen.
De måste ju vänja sig vid att vara ute.

uteväxter
Ute på dagen. Foto: ©nini.tjader.2016
Mina nykomlingar i den temporära balkonglådan är:
2 st slätbladig persilja
1 st fransk dragon
1 st blå (fat jag brukar kalla den röd) basilika
1 st vanlig basilika

Alla fem för 100 kronor hos Plantagen på mässan. Hos Plantagen i butik (ja vi var där igår grannen och jag och köpte jord och en våning till rabarberns odlingslåda) kostar det just nu 100 kr för 3 kryddväxter. Det lönar sig alltså att handla på mässa ibland.

Persiljan och dragonen ska ner i odlingslådan utanför sovrumsfönstret, bakom uteplatsen, när jag fått i my kogödsel i den. Måste tömma den först på den gräslök, halvt förfrusen citronmeliss, och ängssyra som finns i den just nu.

De två basilikorna ska få egan krukor med färsk jord.

Den uppstammade rosmarinen har för tillfället en lagom stor kruka men behöver nog en ny när den kommer ut i solen senare. Känns inte tillräckligt varmt än för att ha den ute. Den köpte jag för 70 kr hos Buketten. Ett hyfsat pris för en uppstammad rosmarin.

Men vädret har inte varit direkt inbjudande för trädgårdsarbete de senaste dagarna.

australisk_vildpelargon
Australiensisk pelargon. Foto: ©nini.tjader.2016
Min nya australiensiska pelargon ska få en större kruka och ny pelargonjord och senare hänga i en ampel utomhus. Just nu är det inskolning med inne på natten och ute på dagen som gäller. Även den köpte jag hos Buketten. För 80 kr. På andra ställen kostade den 200 kr.  Har haft en sån här för ett par år sedan. Den höll i något år, sen dog den. Den doftar lätt som av tuggummi… Den får små, oansenliga blommor. Just den här har en blomma just nu.

caliente_pink
Caliente Pink, årets pelargon. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag köpte också två stycken årets pelargon, Caliente Pink, hos Buketten. 40 kronor styck. Kraftiga, mörkgröna blad, ceriserosa blommor. Ska tål regn och rusk och sol och vind sägs det. Men än vågar jag inte ha den ute på natten. Även den åker ut och in. De två plantorna ska få en gemensam större kruka. Den kan bli rätt stor sägs det.

hängpelargon
Hängpelargon Balkon Red. Foto: ©nini.tjader.2016
Även hängpelargonen Balkon Red åker ut och in för att vänja sig vid ute-livet. Den är redan planterad i ny pelargonjord i sin hängkruka. Köpt som fyra (4) sticklingar för några veckor sedan och alltså inte ny nu. De har blivit stora och en av dem blommar just nu med riktigt röda blommor

kryddväxter
Nya kryddväxter. Foto. ©nini.tjader.2016
Som vanligt med Plantagens kryddväxter verkar de vara snabb-uppdragna och inte avhärdade alls vid försäljning. Basilikan vet jag ju att den inte tål kyla och blåst, men när även den slätbladiga persiljan ser ut att säcka ihop av kylan och blåsten… då vågar jag inte plantera ut den och/eller ställa ut de andra heller. Inte riktigt än…

Vid första soliga och vindstilla dag, då så… Då ska jag även så gräs där jag rafsat bort mossa. Inte riktigt klar med moss-rafsandet, men det går framåt. Även gräsfrö-kartongen står inomhus och vntar på sin tur att få komma ut och bli sått.

steglitsor
Steglitsorna i fågelmat-stationen. Foto: ©nini.tjader.2016
De två steglitsorna har fortsatt komma och äta från fågelmatsstationen i flera dagar, flera gånger om dagen nu. Roligt. Vackra fåglar som vi aldrig tidigare haft här. Skygga. Svåra att fotografera. Här fotograferade inifrån köket med största zoom min kamera förmår.

De är inte de enda som kommer och äter nu. Fåglarna verkar ha vant sig vid att det stora trädet är borta och accepterat det. Men vi (grannen och jag) ska ände ersätta det med en större, snabbväxande buske i närheten så de får något annat att sitta i än fågelmats-stationen.

olivträd
Olivträdet. Foto: ©nini.tjader.2016
Men mitt stora, äldre olivträd står nu ute både dag och natt sen en tid tillbaka. Blev tipsad om att det faktiskt tål ner till ca -5 till -7°C. Och ja, det verkar inte bekomma det alls att det har varit lite kallt på sistone. Jag vet, det ser inte ut som ett olivträd, men tro mig, det är ett olivträd. Har klippt ner det i omgångar för det har en tendens att sticka iväg flera decimeter åt gången rätt vad det är. Tänkte att det med tiden skulle bli någon slags form på det…

Bredvid olivträdet, till vänster, står stora krukan med förra årets klematis. Tyvärr verkar klematisen vara stendöd. Vilket innebär att jag behöver en ny klätterväxt vid spaljén.  Men det får bli när det blir lite varmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar