2016-04-09

Lägesrapport från trädgården

scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2015
Inte går det fort inte. Våren smyger in, men antingen är det för kallt eller för mulet och mörkt och regnigt, för växtligheten tar tid på sig. Men visst rör det på sig.

scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2016
Scillan i gräsmattan finns fortfarande kvar, och inga rådjur har (än så länge) varit och mumsat i sig dem. Har tre olika sorter. Dels den blåvita överst, sen den blå ovan, och sen en lila sort. Tanken från början (hösten två år sen när jag planterade dem) var att de skulle sprida sig i gräsmattan. Men då får de nog inte bli uppätna… De har i alla fall överlevt, mot alla odds.

scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2016
En första liten tulpan har också tagit sig upp och slagit ut.

tulpan
Tulpan. Foto: ©nini.tjader.2016

Fler är på G, om de blir mer än blad. Och om de får vara ifred för rådjuren.

kaprifol
Den gula kaprifolen. Foto: ©nini.tjader.2016
Den gula kaprifolens blad har hunnit ganska långt. Får se hur den mår när den blir större och om den också fått den sjukdom som de två äldre kaprifolerna (som jag klippte ner) hade förra året.

kaprifol
Kaprifol. Foto: ©nini.tjader.2016
Även de andra, äldre, kaprifolerna, som jag klippte ner hårt i höstas, kommer starkt. Ska bli intressant att se hur de utvecklas efter den nedklippningen.

brevlåda
Brevlåda på räcket. Foto: ©nini.tjader.2016
Mellan regnskurarna försökte jag sätta upp den gamla konfiskerade brevlådan på räcket på uteplatsen. Men det började regna medan jag höll på så resultatet blev lite snett… Får ta bort den igen en varmare dag och göra om det. Tanken är att ha trädgårdsredskap i den som jag inte vill ska rosta.

solcellsbelysning
Utebelysning. Foto: ©nini.tjader.2016
Grävde också fram all solcellsdriven utebelysning från förrådet. Tänkte sätta ut den. (Ja, fästena har fortfarande förra årets jord på sig, men det kändes onödigt göra rent dem i höstas, och ännu mer onödigt nu. De ska ju ner i jorden igen). Ska bli intressant att se hur många som fortfarande fungerar. Det här är billigaste sorten från Rusta, så ingen kvalitet precis. Men, det började så klart regna igen, så de kom inte på plats idag.

rabatt
Lampor i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Men de två lampor som ska vara i rabatten ovan fick jag i alla fall på plats. Funkar de? Återstår att se.

Fågelmatsstation. Foto: ©nini.tjader.2016
Fågelmatsstationen är på plats i det hål vi hade till julgranen förut (julgranen har vi kört till återvinningsstationen). Påfyllt. Någon enstaka fågel passerar ibland. Förhoppningsvis hittar fler tillbaka dit med tiden.

rabatt
Lilla runda rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Lilla runda rabatten fick belysning redan för ett tag sedan. Och den fungerar. En av fågelmatshållarna har fått flytta till stolpen här tills vidare. Hade den ett tag på uteplatsen, men här har fåglarna det lite mer ostört.

vårblommor
Plantering. Foto: ©nini.tjader.2016
Förutom vårblommor av olika slag finns det inte så mycket annat i den här planteringen ovan. Jo, några aklejor, och ett par röllekor, och i borte delen i bild finns dagliljorna. Men i övrigt blir det lite tomt när vårblommorna blommat klart. Tidigare har det inte varit så mycket vits att ha något mer just här eftersom mirabelleträdet – som inte finns längre – tog bort allt ljus här och inget riktigt trivdes. Men nu blir det en riktigt solig plats så får fundera ut vad jag ska plantera här.

gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2016
Gräslöken som jag hade inomhus till häromdagen har fått flytta ut och komma ner i jorden. Än lever den och jag tror den överlever också. Lite rufsig är den, men jag ser att den delvis rest på sig sen den kom ut. (Ekologisk gräslök från ICA är det).

gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2016
Den gräslök som växer alldeles intill är också starkt på G. Den har funnits där i flera år vid det här laget.

gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2016
Även den gräslök som bor i odlingslådan bakom uteplatsen (ursprungligen uppgrävd från en av föreningens rabatter), kommer starkt och ser ut att må bra.

rabarber Elmblitz
Rabarber Elmblitz. Foto: ©nini.tjader.2016
Även rabarbern – två olika sorter – i den andra, gemensamma med grannen, odlingslådan, kommer starkt. Den ovan heter Elmblitz, den nedan heter Wictoria.

rabarber Wictoria
Rabarber Wictoria. Foto: ©nini.tjader.2016
Det ser alltid så lovande ut när rabarbern börjar komma upp. Men hitintills har vi inte haft så mycket tur med rabarbern. Ynklig, liten, smala stjälkar…  Vi har funderat på att gräva upp den här odlingslådan, ge den en våning till och mer jord för att se om rabarbern vill bli större och bättre då. Men det känns lite som fel årstid att göra det på våren… Borde vi kanske gjort i höstas?

klätterhortensia
Klätterhortensia. Foto: ©nini.tjader.2016
Även klätterhortensian på baksidan av uteplatsen har vaknat. Vore kul om den äntligen ville blomma i år… Än har den inte gjort det.

blåbär
Blåbär. Foto: ©nini.tjader.2016
Blåbären flyttade till den här platsen på sensommaren förra året. De har stora bladknoppar och är på G . Verkar trivas på den här platsen. Ska bli intressant att se om det blir fler blåbär i år än tidigare. Den trivdes inte riktigt där den tidigare stod, delvis under mirabelleträdet.

vinbärsbuskar
Svarta vinbär. Foto: ©nini.tjader.2016
Det ska också bli intressant att se om våra två svarta vinbärsbuskar kommer att växa bättre och få mer bär nu när de inte är skymda av mirabelleträdet. Nu, utan mirabelleträd, står de istället supersoligt… (förutsatt att solen skiner). Stubben i bakgrunden är helt lös, Den står där mirabelleträdet tidigare växte. Ska använda den till att sätta en kruka med något blommande i där senare. Även stubben under fågelbadet är lös och flyttbar.

Den första stora narcissen har också slagit ut. Det kommer fler, många fler. Men de tar vi en annan dag.

narciss
Narciss. Foto: ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar