2016-04-11

Lite pelargon-vård

hängpelargoner
Fyra röda hängpelargoner. Foto. ©nini.tjader.2016
Sticklingarna köpta hos Plantagen för ett tag sen har börjat växa ordentligt. Här ovan fyra stycken röda hängpelargoner av sorten Balkon Red.

doftpelargoner
Två doftpelargoner och en vit. Foto: ©nini.tjader.2016
De två doftpelargonerna av sorten Concoulor Lace har också blivit stora. Mellan dem i boxen ovan står en liten stickling från mina vita pelargoner, den enda av de sticklingarna som överlevt. Doftpelargonerna kommer att få varsin större kruka snart. Just nu får de stå ett tag till i sina mindre krukor. Har helt enkelt inte plats för något större i vardagsrumsfönstret dit de nu fått flytta.

pelargoner
Pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Hängpelargonerna har alla fyra fått flytta ihop i en stor ampel-kruka som kommer att hängas ut på uteplatsen när temperaturerna blir mer pelargon-vänliga. Pelargoner tål ju inte frost. De dör av frost. Lådan med doft-pelargonerna och den vita är nu förflyttad till vardagsrumsfönstret.  Till höger syns den ena Mårbacka-pelargonen efter nedklippning. Det finns en till till höger om den. De ser ut att bli fina. Båda är omplanterade i ny pelargonjord i samband med nedklippningen.

Mårbacka
Sticklingar av Mårbacka pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Då tog jag också sticklingar av dem, men de flesta av dessa har dött. Har fyra, riktigt ynkliga, kvar som lever än så länge. Får se hur det går med dem framöver. Sedan de flyttade till köksfönstret (från vardagsrumsfönstret) har de faktiskt tagit sig. Det kanske blir något av dem trots allt.

Bilden är tagen utifrån, genom vardagsrumsfönstret från uteplatsen.

pelargoner
Mina vita pelargoner. Foto. ©nini.tjader.2016
Även mina två vita pelargoner fick ny pelargonjord och omplantering i samband med nedklippning samtidigt som Mårbacka-pelargonerna. De två vita pelargonerna står i sovrumsfönstret och har blivit riktigt fina. Snart börjar de blomma. Det här är en riktigt bra sort – som jag inte vet vad den heter – som jag köpte hos Zetas för förr-förra sommaren. De har alltså överlevt två vintrar inomhus vid det här laget. De brukar blomma snällt hela sommaren och är den enda sort vita pelargoner jag sett där blommorna inte blir fula när det regnar på dem. Vita pelargoner brukar annars bli riktigt fula när det regnar på dem. En enda stickling från dem har tagit sig och står på tillväxt. Övriga bara dog…

Den 21 april börjar Nordiska Trädgårdar 2016. Förhoppningsvis hittar jag någon rolig och annorlunda pelargon då.

alice
Alice i buskarna. Foto. ©nini.tjader.2016
Ovan är Alice, Gustavs sambo, i buskarna nedanför sin uteplats. Hon tror att hon inte syns i de glesa, än så länge nakna buskarna…

2 kommentarer:

  1. Roligt när pelargonerna kommer igen. Tyvärr har jag haft otur med mina. I flera år har mina övervintrat på min inglasade balkong stående i frigolitlådor med "täcke" över, men i år har en av 16 överlevt vintern. Vi brukar ju inte ha så kalla vintrar och efter den varma hösten var jag inte beredd på en rejäl frostnatt och hade inte lagt över "täcket", så jag får skylla mig själv. Det blir att skaffa nya, för jag vill gärna ha just pelargoner på balkongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De två vita jag har är bra och de har övervintrat inomhus i full rumsvärme och vanlig vattning på andra året nu. Den ena av dem var stickling förra året. Jag tog flera sticklingar av den i år men alla utom en stickling har dött. Tog också flera sticklingar från mina två Mårbacka, men där är bara de jag har på bild i bloggen överlevt, plus några som grannen fick. Frostkänsliga är de så det dröjer tills jag vågar sätta ut mina. Har inget inglasat att skydda dem med.

      Radera