2016-04-23

Nordiska Trädgårdar 2016

älvsjö_gård
Vårblommor vid Älvsjö Gård. Foto: ©nini.tjader.2016
I torsdags var det dags för besök på årets Nordiska Trädgårdar, trädgårdsmässan i Älvsjö. Vid gångvägen från pendeltåget till Stockholmsmässan ligger Älvsjö Gård. De har i gräset på sin trädgård enorma mängder med blommande scilla och vårlökar. Hela slänten full. Vid förra årets mässa var det fortfarande snö här och inga blommor… Men mässan låg bättre i tiden i år. Det går inte att se på bilden om man inte vet om det att det går två skogsduvor och jagar mat bland blommorna. Men det gör det om man tittar noga.

idébalkong
En balkongidé. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag började i hall B och kollade in balkongtävlingen. Krystat. Inget användbart rent idémässigt. Det blir värre för varje år det de hittar på i balkongutställningen. Varför inte komma med något användbart? Dvs. som det går att sitta i om man vill fixa till sin balkong.

kungsängslilja
Kungsängsliljor. Foto: ©nini.tjader.2016
Kungsängsliljor (Fritillaria meleagris) fanns lite varstans i utställningarna. Både i idéträdgårdarna (en tävling de har) och även till försäljning. De är fina, men ännu har jag inte lockats till att köpa några. Inte heller har jag lockats till att köpa de stora, fina julrosorna som det såldes plantor av överallt.

röda_pelargoner
Röda pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Vid pelargonscenen fanns pampiga amplar och krukor med röda och vita pelargoner.

vit_pelargon
Vita pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Mest gick jag det för att få veta mer om årets pelargon.

caliente_pink
Årets pelargon, caliente pink. Foto. ©nini.tjader.2016
Årets pelargon 2016 heter Caliente Pink. Mörkgröna blad, många och stora cerisrosa blommor. Jag föll direkt. Senare köpte jag två stycken hos Buketten. De var billigast där (40 kr styck). Tänker samplantera dem i en större kruka. De ska tåla all sorts väder, sol eller inte, regn och blåst… Vi får väl se hur det går.

fikonträd
Fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2016
Fikonträd i olika storlekar såldes lite varstans till varierande priser. De här höga, spinkiga plantorna såldes för 400 kr. Helt sanslöst tycker jag. Mitt fikonträd hemma kostade 150 kronor för ett år sedan hos Granit. Då var det ganska litet. Nu är det rätt stort och inne på sin andra omgång fikon. Trots en hel vinter inomhus i rumsvärme. Visserligen med riktig blombelysning, men ändå. Det mår jätebra. Det ska få komma ut inom de närmaste veckorna.

australiensisk_vildpelargon
Australiensisk vildpelargon. Foto. ©nini.tjader.2016
Något jag varit på jakt efter i ett par år nu, eftersom jag haft en tidigare, är den australiensiska vildpelargonen som jag älskar. Den doftar som tuggummi och blommar med oansenliga små blommor. Typisk ampelpelargon. De brukar vara väldigt dyra. Den ovan kostade 200 kr. Jag fick tag på en fin hos Buketten för 80 kr. Mer rimligt pris… (Buketten finns inte i Stockholm men de brukar vara med på trädgårdsmässor i Stockholm).

monter
En fin monter. Foto. ©nini,tjader.2016
Just den här montern, med sina dyra fikonträd och australiska vildpelargoner, hade många riktigt fina växter. Strax innan jag gav upp och gick hem köpte jag här ett litet ginkoträd för 95 kronor. Har lägne varit på jakt efter ett sådant.

konstgjort träd
Konstgjort träd… Foto: ©nini.tjader.2016
Annars fanns det mycket onödigt också. Vad är vitsen med ett konstgjort träd?

sturehofskrukor
Sturehofs krukor. Foto: ©nini.tjader.2016
Och så hittade jag montern med Sturehofs krukor. Och kunde äntligen få veta vad min stora vita kruka som jag fick av Lasse och Camilla för ett år sedan kostar. Har den vita, största sorten på bilden. Den kostar 490 kronor. Älskar den krukan. Där bor min corokia cotoneaster.

corokia
Corokia cotoneaster. Foto. ©nini.tjader.2016
Corokia cotoneaster såldes också på dyrt på mässsan. 250 kronor? Jag och grannen köpte våra på Plantagen för 99 kr styck. Min har blivit rätt stor och trivs i mitt vardagsrumsfönster. Svårfotograferad blomma. Hade ingen aning om att den kallas för spökblomma.

idéträdgård
En av idégträdgårdarna. Foto: ©nini.tjader.2016
De där idéträdgårdarna… det blir väldigt krystat.

humlesamhälle
Humlesamhälle. Foto: ©nini.tjader.2016
I en monter visades ett helt levande hunmlesamhälle upp. Intressant att få se hur det ser ut i verkligheten. Jag har ju bara sett resterna av dem då de ramlat ut från under husets väggpaneler.

Det såldes också många humlebon och insektsbon i många montrar.

trädgårdstält
Ett trädgårdstält… Foto: ©nini.tjader.2016
Trädgårdstältet ovan fanns i Trendstefans/stefan Nilssons idéträdgård. En utopisk variant. Intressant med ett klotrunt, genomskinligt plasttält. Bra skydd när det regnar. Men hur varmt blir det en solig dag?

piedestal
Piedestaler från Nola. Foto: ©nini.tjader.2016
De här piedestalerna från NOLA såg jag redan på möbelmässan i vintras. Jag gillar dem. Finns o en massa olika varianter. NOLA had fler produkter lite varstans på mässan. Det är ju sånt de gör, utemöbler för offentliga miljöer. Alltid snygga och innovativa.

växthus
Blommor i glaskula. Foto: ©nini.tjader.2016
Kulan ovan med blommor med belysning var fin. Hänger på en ställning, som en golvlampa. Flr inomhusbruk skulle jag tro…

plantagen
Årets monter, Plantagen. Foto: ©nini.tjader.2016
Årets monter var Plantagens. En djungelmiljö… rätt häftig faktiskt.

städhjälp
Ett meddelande från Plantagen… Foto: ©nini.tjader.2016
Hos Plantagen köpte jag fem (5) kryddväxter för 100 kr. 2 persilja, en fransk dragon, en blå basilika, en vanlig basilika. Jag hittade ingen oregano tyvärr. 

Det var mycket folk överallt. Höll mig undan från stickling-montrarna med pelargoner och fuchsia där de värsta stickling-jägarna håller till. Som vanligt var dt många Dramaten som deras ägare hade dålig uppsikt över, Och barnvagnar som gick i bredd och proppade igen gångarna. Trångt, varmt, och dålig belysning (gulaktig, svårfotograferad).

Alla montrar med sånt som inte hade med trädgård att göra undvek jag. Typ knäckebröd och marmelad, kläder, prydnadssaker som inte hör hemma i en trädgård… Fast en av marmeladförsäljarna som sålde gojibärmarmelad, sålde också hon- och hanplantor för gojibär (man måste ha en av var sort för att det ska bli några bär). Var lite frestad där en stund.

Av någon anledning missade jag Glass-festivalen som pågick samtidigt… Jag såg helt enkelt inte var den var.

På vägen ut köpte jag en ny inomhusväxt, en gingkgo biloba för 95 kronor. För att den är dekorativ och jag länge velat ha en sån. Just nu vet jag inte så mycket om den mer än vad som står på dess lapp (minst +15°C, ljust, normal vattning och gödning och att den efter ca två år kan planteras ut – men så varmt har vi ju inte i Sverige). Blir den jättestor? Först och främst får vi se om den trivs hos mig.

ginkgo_biloba
Min lilla ginko i förgrunden. Foto: ©nini.tjader.2016

2 kommentarer:

  1. Roligt att få läsa om och se bilder från mässan. Har varit där en gång för några år sedan, då jag ändå var i Stockholm i annat ärende. Det enda jag köpte var några nya sorters sättpotatis, eftersom de gick bra att ta med hem i ryggsäcken. Nog blev jag frestad av annat, men det är inte lätt att ta med växter hem på tåget till Göteborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tog färre bilder än jag brukar på den här mässan. Det var så mycket folk och så dålig belysning…

      Radera