2014-07-01

Självförsörjande

romansallad
Romansallad foto:©nini.tjader.2014
Nu är jag nästan självförsörjande på grönt. Exempelvis romansallad. Den ser nu ut ungefär som den man köper i snabbköpet. Lite till först för den växa så den blir lite kraftigare. Den är lite skör än och smakar inte spå mycket. Men jag har börjat använda den.


Mangolden (i mitten) och salladsärtorna är på god väg. Sedan jag tog den här bilden häromdagen har salladsärtorna vuxit med ytterligare cirka 20 cm… Men de har inte blommat än vilket är en förutsättning för att det ska bli ärtor. Det har nog helt enkelt varit lite för kallt och grått än.

ruccola

Ruccolan har också uppnått plockstorlek och är jättegod. Borde påbörja en ny frösådd i en ny kruka…och börja äta mer av den här.

rosmarin, rosemary

Rosmarinen är köpt färdiguppväxt. Gillar att ha färsk rosmarin att ha på exempelvis lammkotletter eller liknande. Den står lite åt sidan på ett ställe där regn inte når den. Den gillar att vara torr.

tomat

Fick också äntligen tag på rätt sorts cocktailtomat för en vecka sedan. Inga tomater än på den, men gott om blommor som står och väntar på bättre tider. Det vill säga sol och värme och insektsbesök på blommorna. En liten tomat är på G. Det här är tredje året jag köper just den här sortens cocktailtomat. Den är god och snäll – förutsatt att den får gott om vatten och inte blir torr – och får massor av tomater hela säsongen. Den heter Florida Petit. Och krukan kan man sen ha nästa år och fröså ruccola i… Hittade den hos Hornbach. De plantor som ICA haft en längre tid är inte alls lika bra.

citrontimjan
timjan
vild timjan

Tre sorters timjan. Citrontimjan, backtimjan och vild timjan.

marockansk mynta

Och marockansk mynta. Sen finns det också gräslök och slätbladig persilja. Persiljan står till vänster om myntan. Gräslöken på ett helt annat ställe. Och glömde nästan min jättebuske med övervintrad oregano… Den bor i en kruka över sommaren. Blommar snart. Folk brukar säga att man ska klippa bort blommorna. Men det gör inte jag. Humlorna och bina älskar dem och det går lika bra att ha med blommorna som bladen i sallader. Och sedan när man torkar den för vinterns behov funkar blommorna också precis lika bra som bladen.

oregano

Samtliga bilder, foto ©nini.tjader.2014

1 kommentar:

  1. Vilken härlig odling! Hur går det med tomaterna?

    SvaraRadera