Bilden lånad från internet. |
Jag lärde mig äta hummus när jag bodde i Israel. Jag älskar hummus (kikärtsröra). Som tillbehör till grillat kött eller fisk, eller som ensamrätt, förrätt, där man äter den med ett pita-bröd, eller ihop med en grönsallad. Eller använd den som dip och doppa i färska grönsaker. Toppa med myntablad eller persilja och varför inte ett par svarta oliver och pudra över cayennepeppar.
De färdiga varianter man numer kan köpa i de flesta matvarubutiker smakar inte riktigt så som jag vill att de ska göra. Därför har jag samlat ett antal recept över åren för att göra själv. Kolla även in Mamalenas bloggs recept på humous.
Hummus be tahini (kikärtsröra)
Ingredienser
125 g torkade kikärtor, blötlagda över natten
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/4 – 1 1/2 dl tahini
2-3 citroner
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/4 – 1 1/2 dl tahini
2-3 citroner
Till serveringen:
lite olivoljapaprikakrydda (ska vara stark)
pitabröd
Den här blandningen av kikärter och tahini är mycket proteinrik och en utsökt rätt för vegetarianer som inte äter annan proteinrik mat.
Koka ärterna så här:
Kikärterna kan skalas antingen före eller efter kokningen. Kokning: Lägg i kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills de är mjuka, ca 1 1/2 - 2 1/2 timme. Skumma ytan då och då och fyll på med vatten. Lägg gärna små skalade lökar och ett lagerblad i kastrullen. När ärterna är mjuka slår du av vattnet - om du inte ska ha dem till just Hummus för då ska du spara kokvattnet - och använder dem till vad du önskar.
Tryck ärterna genom ett såll så att alla skal avlägsnas. Du kan också använda matberedare och tillsätta den nödvändiga mängden sparad kokvätska. Spara några hela kikärtor till garneringen.
Tillsätt pressad vitlök, 1 1/4 dl tahini och saften från två citroner. Smaka av och justera smaken med mer tahini och citron om det behövs.
Häll röran över ett grunt serveringsfat. Jämna till ytan med hjälp av baksidan på en sked och häll lite olivolja i mitten. Dofta över med lite paprikakrydda och garnera med de hela kokta kikärtorna. (I Israel har man också klippt slätbladig persilja ovanpå). Servera med pitabröd.
Receptet ovan kommer från boken Det orientaliska köket, Alhambras gastronomiska serie, förf. Jane Aspinwall och Ann Kilgour, ISBN 91 87680 10 6, tryckt 1989.
Kikärtskräm med sesamsås (Hummus bi Tahini)
Ingredienser:
3 dl kikärter
1 1/2 dl sesamolja (tahini)
2 1/4 dl citronsaft
1 1/2 tsk salt
5 vitlöksklyftor
2 msk grovhackad persilja
1 1/2 dl sesamolja (tahini)
2 1/4 dl citronsaft
1 1/2 tsk salt
5 vitlöksklyftor
2 msk grovhackad persilja
Gör så här:
Lägg kikärterna i blöt över natten i vatten tillsatt med 1 tsk salt, skölj och koka dem i nytt vatten tills de är mjuka. Koktid ca 2 tim, i tryckkokare 20 min. Passera ärterna eller kör dem i en mixer. Tillsätt sesamolja och citronsaft och slutligen viklöksklyftorna krossade tillsammans med salt. Purén måste vara tjock och simmig. Är den för fast, tillsätter man lite vatten. Man häller hummus i en flat skål, plattar till ytan och gör en fördjupning i mitten i vilken man häller lite sesamolja, beströr med grovhackad persilja och garnerar till slut med några hela kokta kikärtor. Kyl rätten före serveringen.
(Från Lätt och läckert från Orienten, 1970)
By the way - sesamolja, eller tahini, behöver man numer inte göra själv - det finns färdig att köpa i alla invandrarbutiker - i all fall i mina trakter där vi till och med har det på ICA...
Hummus bi Tahini (Kall kikärt- och vitlökspuré)
ca 6 dl
Ingredienser
3 1/4 dl torkade kikärtor (garbanzos) eller 1/2 liter avrunna, sköljda konserverade kikärter + 1 1/2 - 2 1/2 dl kallt vatten
2 tsk salt
3 medelstora vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1/2 dl nypressad citronsaft
2 1/2 dl taratoor-sås (se separat recept)
2 tsk salt
3 medelstora vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1/2 dl nypressad citronsaft
2 1/2 dl taratoor-sås (se separat recept)
Gör så här:
Använder man torkade kikärtor måste man börja en dag i förväg, blötläggning etc i minst 12 timmar. sen kokning, se ovan. Låt rinna av och spar kokspadet.
Mosa vitlöken i en liten skål. Tillsätt ärterna och 1 1/4 dl av det sparade kokspadet eller vatten och mosa dem kraftigt till jämn puré.
Vispa ner citronsaften ett par matskedar i taget. Häll under omrörning i taratoor (se separat recept) i en tunn stråle och vispa blandningen jämn. Om det behövs tillsätt mer vatten eller kokspad. Servera som ovan.
Receptet ovan från Mellersta Österns kök (1969)
Hoummous sallad (kikärtspuré)
blötläggning etc som ovan samt kokning av kikärtorna.
till 4-6 personer
till 4-6 personer
Ingredienser
3 dl kikärtor blötlagda över natten, minst 12 timmar
ca 1/2 tsk bikarbonat
1 - 3 msk nypressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 - 1 1/2 dl tehina
ca 1/2 tsk bikarbonat
1 - 3 msk nypressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 - 1 1/2 dl tehina
till dekoration
2 - 3 msk olivolja
1 msk finhackad persilja
10 - 20 svarta oliver (kan uteslutas)
5 - 10 st kokta hela kikärtor (kan uteslutas)
ca 1 msk paprikapulver
2 - 3 msk olivolja
1 msk finhackad persilja
10 - 20 svarta oliver (kan uteslutas)
5 - 10 st kokta hela kikärtor (kan uteslutas)
ca 1 msk paprikapulver
I övrigt som ovan
Receptet från Orientalisk mat (ICA förlaget, 1992) ISBN 91-534-1453-5
Och så receptet som står på paketet till ICAs Kikärtor
4 portioner
Ingredienser
1 förpackning ICAs kikärtor (380g)
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1-2 msk citronjuice
1/2 dl vatten
4 msk tahini (sesampasta)
2 - 3 krm spiskummin
2 - 3 krm svartpeppar
olivolja
myntablad
Gör så här:
Häll av och skölj kikärtorna under rinnande vatten.
Skala och grovhacka 3 vitlöks lyfotr.
Mixa kikärtorna i en matberedare med 1/2 tsk salt, 1-2 msk citronjuice, 1/2 dl vatten och vitlöken till en slät konsistens.
Tillsätt 4 msk tahini (sesampasta), 2-3 krm spiskummin, 2-3 krm svartpeppar och mixa ytterligare någon minut.
Tillsätt ev. några matskedar vatten om röran känns för tjock.
Lägg upp i en skål, ringla över olivolja och garnera med myntablad.
Tack för alla fina recept på Kikärtsröror. Älskar kikärter och äter mycket falafel :-) Ska testa dina recept.
SvaraRaderaKram Kim :-)
Jag gjorde den från ICAs kikärtspaket så sent som igår. Krossade vitlöken och hade i lite mer pressad citron bara så blev den perfekt.
Radera