2016-02-10

Nya glasögon

glasögon, glasses
Mina nya glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
glasögon, glasses
Mina GAMLA glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
Efter att under en längre tid känt att jag behövde gå och kolla synen hos en optiker och beställa nya glasögon så gjorde jag det för två veckor sedan. Då hade jag redan kollat upp bågar på ett par ställen. Det finns mycket bågar men jag ville ha röda. Då blev urvalet mindre. Mina gamla bågar var/är/ blå-lila. Jag har haft röd båge förr och trivts väldigt bra med det.

Visade sig att jag verkligen behövde nya glasögon. Särskilt högra ögat hade ändrat sig ganska mycket. Inte så konstigt kanske eftersom det är 5,5 år sedan ungefär sen sist jag bytte glasögon, då en månad efter starroperation på båda ögonen.

glasögon, glasses
Mina nya glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
Det råkade bli hos SYNOPTIK. Jag hittade inga bågar jag gillade hos SPECSAVERS som annars är billigare.

Det är DYRT med glasögon, oavsett hur många olika sorters rabatter man får för andra paret, bågarna, åldern eller vad det nu är som just då gäller.

glasögon, glasses
Mina nya glasögon. Foto:©nini.tjader.2016
Det blev tre (3) par glasögon för totalt SEK 13.197:- – vilket jag tycker är jättedyrt. Det kommer att ta mig några år att betala dem… Vi pensionärer borde få våra glasögon subventionerade, eller få dem gratis… De här på bilderna ovan är ett par progressiva med bästa glasen. Bågen heter 5th Avenue och är inte en dyr båge. Har också beställt ett par nya skärmglasögon, ej progressiva. Och ett par solglasögon, progressiva. Har aldrig haft solglasögon med styrka förr. Men jag gillar ju att sitta i solen (när den finns) och läsa, så… Det blir nog bra.

glasögon, glasses
Nini i nya glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
Hitintills har jag fått huvudparet. De andra var inte klara än. Passerade optikern av en händelse i förrgår (för jag ville ha en spec på kostnaderna utskriven) och då var de här klara så hämtade dem. De andra får jag sms om när de finns att hämta ut. Har redan varit ner en gång till och fått skalmarna justerade (de klämde) och "fötterna" på näsan utbytta mot silicon-varianten, för de stela av plast klämde.

glasögon, glasses
Nini i nya glasögon. Foto. ©nini.tjader.2016

Som alltid när man byter glasögon och styrka på glasen är det en period av anpassning, vänja hjärnan, och lite sjösjuka innan det känns bra. Men nu ser jag långt. Hela vägen genom lång buss är det tydligt och klart exempelvis. Och den där "dimman" jag upplevde med högra ögat är borta. Nu ska bara ögonen lära sig samarbeta. Men snart så. Kändes redan bättre framåt gårdagskvällen.

glasögon, glasses
Nini i nya glasögon. Foto. ©nini.tjader.2016
Samtliga bilder är selfies med iPhone 5S i befintlig ljus (det lilla ljus som fanns…). (Nej, jag har inte blå ögon. De är grå-gröna. Just på bilderna mer grå än gröna.)


2 kommentarer:

  1. Snyggt med röda glasögon. På dig! Själv kan jag inte tänka mig den färgen. Skulle nog också behöva nya glasögon, men som du säger är det dyrt så jag avvaktar nog ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag avvaktade så länge jag kunde .... 5,5 år.

      Radera