2016-01-03

Orkidéerna har börjat blomma igen

orkidé, phaleanopsis, orchid
Phalenopsis/brudorkidé Foto: ©nini.tjader.2016
Nu har orkidéerna börjat blomma igen. De gjorde en kortare paus i blomningen än de brukar den här gången. Det finns väl ingen blomma som ser så tråkig ut som orkidé när den inte blommar.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Orkidé. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag har sex orkidéer i mina två köksfönster. Alla är phaleanopsis, brudorkidéer. De är i olika färger och har olika storlek på blommorna.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Phaleanopsis orkidé. Foto: ©nini.tjader.2016
De trivs i mina köksfönster och med den mängd ljus de får där. Ena fönstret är i söder, det andra i väster.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Gul phaleanopsis i knopp. Foto: ©nini.tjader.2016
Den stora, gula orkidén har inte slagit ut än, men snart så. Den brukar blomma i flera månader var gång den blommar.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Vit phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2016
Den vita orkidén fick jag av lägenhetens förre ägare, Jacques, för en del år sen. Han kom och hälsade på för att se vad jag gjort med lägenheten sen han flyttade ut. Den får stora vita blommor, men de var större då jag fick den.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Phaleanopsis, vit med lila kant på blommorna. Foto: ©nini.tjader.2016
Orkidéer är lättskötta. Behöver bara vatten ibland, med någon veckas mellanrum. Mina får aldrig näring… (men jag har näring). Omplantering? Någon har jag planterat om, men enligt expertisen räcker det att göra det med några års mellanrum. Och då med särskild orkidéjord som mest består av bark. Det värsta med orkidéer är hur de växer. Väller ut ur krukan helt oregerligt och alltid åt fel håll och riskerar alltid att välta. Men det är så de växer i naturen där de hänger på andra växter.

Observera att man INTE ska klippa av utblommade blomstänglar annat än om de vissnar ner. Just den här på bilden ovan har en just nu vilande blomstängel som har blommat om flera gånger.

Eftersom de är så tråkiga, och ser likadan ut allihop, när de inte blommar, så sätter jag små plastskyltar i krukorna för att veta vilken som är vilken när de inte blommar.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Orkidérötter. Gul phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2015

Och rötterna ska man ALDRIG klippa av annat än om de vissnar ihop. Förmodligen hämtar de lika mycket näring och fukt från luften som från "jorden" i krukan. På bilden ovan syns både ihoptorkade rötter och friska.  Om rötterna är gröna behöver den inte vatten just nu.

Om krukan är genomskinlig – som en del experter säger att den ska vara så att rötterna får ljus – eller inte, verkar inte ha någon betydelse. I alla fall inte för mina orkidéer. Hälften av mina har ogenomskinliga krukor, hälften genomskinliga. Jag har inte märkt någon skillnad på hur de trivs i den ena sortens eller den andra.

Jag älskar orkidéer.

orkidé, phaleanopsis, orchid
Småblommig phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2016

4 kommentarer:

  1. Så vackra de är! Jag har aldrig lyckats med orkidéer. Har en som fört en tynande tillvaro i två år utan att blomma om, så nu är det nog lika bra att kasta den.

    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ge inte upp. Plötsligt sätter den igång igen.

      Radera
  2. Jag älskar också orkidéer, och har ganska många :) Jag brukar oftast klippa blomstänglarna efter blomning, men inte helt, utan sparar 3-4 "ögon". Fick det rådet av trädgårdsmästarna i släkten, och det har funkat jättebra för det kommer nya blommor på stängeln :) Mina brukar växa ganska så rakt upp ur sina krukor. Det finns inte mycket som får orkidéer så hängiga som för varm rumstemperatur, och dom flesta tycker om temperaturväxlingar under dygnet. Så jag har mina så nära fönsterrutan som möjligt, får då får dom det lite kallare under natten pga kallraset från fönstren. Många har det ganska varmt i sina bostäder, men jag håller ner temperaturen för jag får ont i huvudet och blir trött om det är för varmt, så orkidéerna växer väldigt spänstigt. Ibland sköljer jag dom i ganska kallt vatten också. Låter kanske som en konstig skötsel, men den funkar jättebra :)

    SvaraRadera
  3. Ska testa ditt råd på en av mina nästa gång dvs att klippa lite grand på en slutblommad blomstängel. Mina står i mina två köksfönster (som är i vinkel till varandra) och har förmodligen också svalare över natten och från fönstren. Det är element under fönstren, men jag har normalt väldigt låg värme på dem eller ingen alls. Elementen är inte direkt under fönsterbrädorna. Det ena är inbyggt i väggen med marmorskiva och där sitter elementen nedanför på väggen. Det andra har en perforerad fönsterbräda i trä ca 25 cm ovanför elementet, direkt under fönstret. En kall dag som idag (-7 utanför fönstren) är det ca 21-22° i köket (när man inte lagar något i ugnen).

    SvaraRadera