2016-08-14

Offer för blåsten

perlargoner
Offer för vinden. Foto. ©nini.tjader.2016
I blåsten som var tidigare i veckan var det en del som föll offer för vinden. Förutom att ett parasoll lade sig platt till marken, stolar flög omkring och att baljan med jätteverbena föll av sin stubbe så kraschade två krukor med pelargoner. Jätteverbenans balja står nu direkt på marken istället för upphöjd på en lös stubbe.

krukrester
Offer för vinden. Foto ©nini.tjader.2016
Man tycker att krukorna står stadigt, är tillräckligt tunga och så, men… kastvindar går det inte att skydda sig mot. Och allt kan man inte ställa ner lågt, på marken.

Två vitglaserade större krukor gick åt skogen. Den ena med en större Mårbackapelargon, den andra med en stor vit pelargon.

mårbacka, pelargon
Mårbacka, nu i ny kruka. Foto: ©nini.tjader.2016
Mårbackan står nu i en av hitte-krukorna från återvinningen. En vit pelargon står i den andra hitte-krukan från återvinningen.

pelargon
Vit pelargon i ena hitte-krukan. Foto. ©nini.tjader.2016
Både hitte-krukorna har fått nya fat som jag köpte hos Ösmo Plantshop igår när vi var där. Terrakotta. Den vita pelargonen har nya fatet. Mårbackan behöver inget fat förrän den flyttar in senare till hösten. Hade inga blomfat stora nog till de här krukorna – de är 20 cm breda i botten – så var tvungen att köpa fat till dem. Plantorna fick också mer jord i de nya krukorna vilket de definitivt behövde. När de föll och krukorna gick sönder höll plantorna ihop bara för att det var tillräckligt mycket rötter i jordklumpen.

Det som gick av – mest Mårbacka-blommor – har blivit snittblommor och står i vaser på köksbordet. Om den största får rötter så får den flytta till en kruka. Inte för att jag behöver fler pelargoner… Det är redan ett huvudbry vart alla nuvarande pelargoner ska ta vägen till hösten.

pelargoner
Offer för vinden. Foto. ©nini.tjader.2016
Som nedan såg det ut på uteplatsen när det blåste som mest. Rena rama blomsteraffären… Normalt står flera av krukorna på räcket och upphöjt vid ingången till uteplatsen.

uteplatsen
Uteplatsen när det blåste som värst. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar