2016-08-17

Kryddskörd


kryddor
Kryddorna innan de kommit på plats. Foto: ©nini.tjader.2016

Varje år odlar jag ungefär samma kryddor. Det jag inte kan vara utan är oregano, mynta, rosmarin och timjan. Det blir också en del citronmeliss och basilika och dragon. Och så persilja förståss. Slätbladig.

Vissa av dem odlar jag i kruka, som rosmarin, röd basilika och den vanliga gröna basilikan. Den röda basilikan odlar jag enbart för humlornas skull. De älskar den. Övriga kryddor åker ner i min odlingsbox i bakre delen av trädgården. I år flyttade jag dock oreganon därifrån till en stor kruka i mer soligt läge för den växte dåligt i år i odlingsboxen.

rosmarin
Gamla rosmarinplantan. Foto: ©nini.tjader.2016
rosmarin
Nyaste rosmarinplantan. Foto: ©nini.tjader.2016
Rosmarinen flyttar jag in när det blir kallt. Förra årets lever fortfarande och lyckades överleva en vinter i köksfönstret. Det var först gången jag lyckades med det. Tidigare år har de bara helt plötligt torkat och på så sätt blivit snabbskörd av den.

basilika
Blommande basilika. Foto: ©nini.tjader.2016 
basilika
Basilika. Foto: ©nini.tjader.2016
Basilikan har jag tidigare fryst in eftersom jag läste någonstans att den inte blir bra torkad. Men jag tycker inte den blir bra infryst heller. Bara sladdrig och tråkig. Så i år provar jag att torka den.

basilika
Röd basilika åt humlorna. Foto: ©nini.tjader.2016
basilika
Torkad basilika. Foto: ©nini.tjader.2016
basilika
Torkad basilika. Foto: ©nini.tjader.2016
Humlornas röda basilika skördar jag inte. När det blir kallt åker det som är kvar i soporna. Bladen är då torra och gula och blommorna utblommade.

Den torkade basilikan har en lite pepprig doft och smak. Ser inte så kul ut, men…

oregano
Torkad oregano. Foto: ©nini.tjader.2016
Oreganon är toppen att torka. Håller och ska räcka till nästa år. Jag använder en hel del oregano i matlagningen.

oregano
Torkad oregano. Foto: ©nini.tjader.2016
Så här långt (bilden nedan) har oreganon i krukan hunnit sedan jag klippte av den för förta skördens torkning. Det ska hinna bli en skörd till av den innan kylan kommer. Brukar fungera till fram i oktober någon gång.

oregano
Oregano i sin kruka. Foto: ©nini.tjader.2016

citronmeliss
Torkad citronmeliss. Foto: ©nini.tjader.2016
Den torkade citronmelissen ser lite "trött" ut eftersom många av bladen var delvis uppätna av något kryp och fulla med hål. Men de gick bra att torka och skörda i alla fall.

citronmeliss
Torkad citronmeliss. Foto: ©nini.tjader.2016
Att det är blommor på kryddväxterna gör inget. En del säger att man ska skörda innan de blommar, men jag tycker det går precis lika bra att skörda dem med blommor om man inte vill göra det tidigare. Blommorna smakar precis som bladen när det kommer till kryddväxter.

kryddor
Kryddskörden hitintills. Foto: ©nini.tjader.2016

Så här mycket blev det av kryddskörden hitintills. En burk torkade kryddor av var sort. Oregano blir det som sagt mer av, och i övrigt finns persiljan som jag fryser in, och så myntan som jag torkar. Och dragonen som jag torkar.

timjan, mynta
2 sorters timjan och marockansk mynta. Foto: ©nini.tjader.2016
Den timjan jag har, en vanlig som knappt syns på bilden, och en citrontimjan, brukar jag skörda vartefter jag använder den. Funkar långt in på förvintern och om den överlever vintern, redan tidigt på våren. Myntan, som jag framför allt använder ihop med svart te som mint-te, torkar jag och stoppar i glasburk för att räcka ett år fram minst.

mynta
En bukett med mynta. Foto: ©nini.tjader.2016
Myntan har jag just skördat en omgång av igår och hängt in i klädkammaren, där jag torkar alla mina kryddor. I klädkammaren är det luftigt, torrt och mörkt (när jag inte går in där). Perfekt miljö för att torka kryddor faktiskt.

mynta
Mynta på tork. Foto: ©nini.tjader.2016
Ska skörda mer mynta senare. Det är bäst att skörda på förmiddagen en solig dag sägs det. Kryddväxterna ska vara torra då de skördas.

Så länge myntan kan skördas färsk använder jag den i mojitos (receptlänkar här), eller i sallad.

Det är roligt att odla kryddor och sen använda dem i matlagningen antingen färska eller torkade. Min gräslök har i princip dött så någon sådan att frysa in blir det inte. Får skaffa nya gräslöksplantor till nästa år. Och ny persilja. Persiljan är ju bara två-årig. Gräslöken har jag haft i flera år, men i år tröttnade den tyvärr. Jag köper oftast mina kryddplantor på den trädgårdsmässa som är senast på våren, den på Stockholms-mässan. Det är inte alltid man får tag i allt då, men det mesta brukar finnas, och ofta till billigare pris än det sedan blir i butikerna.

Men än är det inte helt färdigskördat…

2 kommentarer:

  1. Härlig kryddskörd. Jag odlar också kryddor och torkar. Har dock aldrig odlat röd basilika. Det får jag göra till nästa år för humlornas skull. Har massor av humlor, eftersom jag satsar mycket på växter som drar till sig humlor.

    Tack för ett trevligt blogginlägg.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  2. Den röda basilikan odlar jag som sagt för humlornas skull. Men blommorna är vackra och den kan användas på samma sätt som vanlig basilika.

    SvaraRadera