2016-08-24

I trädgården just nu

alice, katt, cat
Alice spanar efter fåglar från stubben. Foto: ©nini.tjader.2016
Efter blåsten och regnet nyligen blev ett par av mina lösa "stubbar" lediga. Normalt står det växter i kruka på dem. Men de blåste ner hela tiden så satte dem direkt på marken istället. Alice, grannens honkatt, gillade det. Då slapp hon sitta på den våta marken. "Stubbarna" kommer ursprungligen från vad som blev kvar från en trädavverkning hos grannföreningen på andra sidan vägen. Fyra stycken släpade jag hem eftersom de var så perfekta just för att ställa krukväxter på utomhus.

hallonsnåret
Hallonsnåret. Foto: ©nini.tjader.2016
I trädgården går sommaren sin gilla gång mot höst. Torkan har gått hårt åt gräset, men den senaste tidens regnskurar har fått fart på det igen. Har tillbringat ett par dagar med kantklippning för hand. Har fortfarande kvar att klippa runt hallonsnåret. Konstaterade igår att jag måste ta fram gräsklipparen igen vilket inte behövts många gånger i sommar.

Har rensat i hallonsnåret och tagit bort alla plantor som haft bär i år, inklusive de som hade missbildade, torra hallon. Det som är kvar får förhoppningsvis lika mycket hallon nästa år som vi haft i år. Småplantorna i förgrunden tänker jag dock ta bort.

rabatt, flowerbed
Utanför och runt uteplatsen. Foto. ©nini.tjader.2016
Utanför uteplatsen frodas rudbeckia Magnus. De rosa är fler och större än någonsin. Men vart tog den vita vägen? Det finns en (1) enda vit rudbeckia här…

rabatt, flowerbed
Utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Hostorna har blommat klart för säsongen. Nu kommer höstanemonerna äntligen. Den här rabatten är mellan uteplatsen och bullerstaketet och mörkare än övriga platser. De växter som jag har här nu trivs här men är senare än på andra ställen. Hör finns hosta, höstanemon, rudbeckia, astilbe (syns inte på bild men kommer efter rudbeckiorna) och kärleksört på uteplatsens bortre hörn.

Små, små svarta flugliknande insekter äter på blombladen till höstanemonen, och dess blad.

höstanemon
Höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2016
odlingsbox
Odlingsboxen på baksidan. Foto: ©nini.tjader.2016
Odlingsboxen utanför sovrumsfönstret i den bakre trädgården är inte så bra i år. Persiljan växer. Här är också den enda fungerande gräslöksplantan. Dragonen växer bra och den kommer jag senare att torka. Citronmelissen har jag skördat och torkat. Ängssyran… ja den finns kvar från förra året. Någon mangold blev det inte – om man inte räknar med de två plantor som först nu visat sig… I övrigt… Mer och bättre jord till nästa år. Och ta bort busken/trädet som växer alldeles bredvid boxen. Den stjäl både ljus och vatten.

thyme, mint, timjan, mynta
Kryddor. Foto: ©nini.tjader.2016
Mina två timjan, en vanlig och en citrontimjan, växer och frodas och gillar helt klart den varma, soliga och torra sommar vi haft. Likaså gör den marockanska myntan. Myntan har jag skördat en omgång av så långt och kommer att skörda och torka mer senare.

fläderbuskar
Tre fläderbuskar. Foto. ©nini.tjader,2016
De tre fläderbuskar vi planterade tidigare i somras har etablerat sig bra. Vi har vattnat och vattnat… Det kommer till och med bär på dem. Den buske som etablerat sig bäst är den närmast bullerplanket, längst bort i bild. De har alla vuxit i alla fall lite.

klätterhortensi
Klätterhortensia. Foto. ©nini.tjader.2016
På baksidan av planket till uteplatsen har jag två klätterhortensior. Planterade dem under våren 2011. En dog direkt och jag fick en ny i utbyte av Bauhaus där jag köpt dem.  De två plantorna har olika färg på bladen. Den ena är grönare än den andra. Syns tydligt just nu och tidigt på våren. Än har de inte blommat. Men det kan ta tid, flera år, innan de gör det säger alla jag frågat. Nästa år?

rosbåge
Kaprifol på rosbågen. Foto. ©nini.tjader.2016
Kaprifolerna, två plantor, en rosa-vit och en orange, som jag klippte ner nästan helt förra hösten, har vuxit fint och är nu högst upp på rosbågen. Precis så som jag hade tänkt det. Den solcellsdrivna lampan i dess topp lyser fint när det blir mörkt. Småfåglarna mellanlandar gärna på bågens topp på väg till fågelmaten.

kaprifol
Kaprifol, andra blomning. Foto:©nini.tjader.2016
Båda kaprifolerna blommar nu för andra gången i år. Den här omgången ser blommorna bättre ut än förra. I förra omgången fick de extremt mycket löss och blommorna vissnade och blev alldeles svarta. Har klippt bort de flesta av dessa. I år ser i alla fall bladen på kaprifolen friska ut och har inte svartnat och fallit av. Det var därför jag klippte ner den förra hösten. Det verkar ha hjälpt.

vresros
Blommande vresros. Foto: ©nini.tjader.2016
Vresrosorna – de som finns kvar – blommar för fullt i bakre trädgården. Klipper ner dem varje vår till cirka 20 cms höjd. Sen växter de upp till cirka 80 cms höjd och blommar. Humlorna älskar dem, men jag ska gräva bort fler med tiden.

Hela området i bakre trädgårdsdelen var proppfull med vresrosor när jag flyttade hit. Och hela området mellan bullerplanket och uteplatsen också för den delen och nästan hela hörnan som nu är grannens och min gemensamma trädgård. Vresrosor är ett otyg. Vackra då de blommar, men de sprider sig otroligt via rötterna. Men så planterade man på 80-talet när man ville ha växtlighet som skydd för de boende…

garden, trädgård
Vid ingåengen till min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2016
I lilla rabatten vid ingången till min uteplats är stjärnflockorna inne på sin andra blomningsperiod, de vita floxen har slagit ut och doftar ljuvligt, gräslöken har dött (båda tovorna), och jätteverbenans balja står numera direkt på marken sen den blåste ner från sin stubbe.

Hortensian i den rabatten är i år bara grön. Inga blommor. Annars har den röda blommor… Förra året fick den två, i år inga.

flox, phlox
Vit flox. Foto: ©nini.tjader.2016
Flox är fantastiskt. Vilken doft!

jätteverbena
Närbild på jätteverbenans blomma. Foto: ©nini.tjader.2016

garden, trädgård
Vid ingången till min uteplats. Foto:©nini.tjader.2016
Vid ingången till min uteplats är nu kärleksörten (tre plantor) på G. Det dröjer någon vecka till dock innan dess blommor slår ut och blir mörkröda. Den gula höstrudbeckian är ynklig i år. Till och med krasseplantorna är ynkliga. Mer näring, bättre jord, mer vatten… Den här rabatten är svår. Sol hela dagarna, torrt, och den lutar så när man vattnar rinner jorden ner nedanför.

På den gula kaprifolen på räcket har jag klippt bort alla svartnade och förkrympta före detta blommor. Bladen har klarat sig på den i år. Vildvinet är helt integrerat i kaprifolen nu. Vildvinet har faktiskt växt bra i år. Troligen för att jag vattnat, och vattnat, och vattnat… Det har tagit cirka tre år för vildvinsplantan att börja växa på allvar. Hoppas att det håller i sig.

daglilja
Årets daglilja. Foto: ©nini.tjader.2016
Dagliljorna på hörnet utanför köket har bara en enda blomma i år. Den blomman har dock haft flera blomanlag och det är fortfarande många kvar som ska slå ut. Bara den mörkröda som är kvar verkar det som. Har haft fler färger. Plantorna är kvar men utan blommor i år.

digitalis
Digitalis. Foto: ©nini.tjader.2016
Digitalisen, som jag frösådde längs bullerplanket, från en planta jag hade förra året, kommer upp precis överallt längs planket. Det blir fint det nästa år när blommorna kommer. Ursprungsplantan hade vita blommor. Betyder det att alla de här blir vita också?

garden, trädgård
Grön jungel… Foto: ©nini.tjader.2016
I hörnet bredvid vinbärsbuskarna och fågelbadet är det lite vildvuxet… Ska rensa en del här. Aklejorna har spritt sig… Jag satte ju stenpartiväxter här… De syns inte längre.

aronia
Aronia med bär. Foto. ©nini.tjadr.2016
Aroniabusken har nästan försvunnit i dagliljorna. Men den har vuxit och den har rätt mycket bär. Inte riktigt mogna än, men provsmakade ett bär igår. Smakar lite som svarta vinbär.

trädgården, garden
Utanför mitt ena köksfönster. Foto. ©nini.tjaer.2016
Än tror vi på att det finns lite kvar av sommaren. Stolar och solsäng uppradade längs väggen… Brukar ställa dem där så man kan klippa gräset och nyligen också för att de inte skulle blåsa bort. Men snart åker de väl tyvärr in i förrådet för vinterförvaring. Men inte riktig än…

höstanemon
Höstanemon. Foto. ©nini.tjader.2016
Höstanemonen i rabatten mot parkeringen har också börjat blomma. Mycket ljusare än min, men det är också mer sol här.

höstvädd
Höstvädd. Foto. ©nini.tjader.2016
Höstvädden i långa rabatten har också slagit ut. Den vajar högt upp på sin stjälk. I övrigt lite ynklig, men blomman är pampig.

krasse,stockros
Krasse och stockros. Foto. ©nini.tjader.2016
Krassen längs bullerstaketet frodas och blommar på. Den fungerar bra där. Stockrosen blir bara högre och högre och får fler och fler blommor (just den här är rosa).

krasse, grill
Krasse och grill. Foto: ©nini.tjader.2016
Krassen går ända fram till grillen. Grillen ja… Använde den inte en enda gång förra året för att det regnade var enda gång jag hade lust att grilla. Och har inte använt den en enda gång i år heller… men i år för att det varit så torrt så det känts riskabelt att använda den med allt torrt gräs i närområdet. Den åker väl in för vinterförvaring snart den också.

rabarber, rhubarb
Rabarber i box. Foto: ©nini.tjader.2016
Rabarbern i odlingsboxen på den här sidan är inne på andra omgången. Större än så här blir den inte tyvärr. Vi har satt till en våning odlingsbox till här och planen är att "lyfta" rabarbern (och det andra) och lägga i mer jord så det blir djupare. Men först antar jag att rabarbern måste gå i vila och sluta växa… eller? Här frösådde jag också randiga rödbetor… det bidde inget.

vinranka, wine
Vinranka. Foto. ©nini.tjader.2016
Vinankan i rabatten mot parkeringen har nu etablerat sig ganska bra och vuxit hyfsat i år. Den ska få mer jord, näring och något annat att klättra på. Pinnen den har nu räcker inte till längre. Nästa år kanske den får blommor och vindruvor?

tagetes
Höga tagetes. Foto. ©nini.tjader.2016

En sak är dock säker. Nästa år ska vi INTE ha några tagetes i rabatten mot parkeringen. De har vi bara haft som utfyllnad.

acantus
Acantus. Foto: ©nini.tjader.2016
Förra året så här års hade acantusen i den rabatten ett par pampiga blomstänglar med exotiska blommor. I år? Inte en blomma i sikte. För nu är det väl för sent för det? Bara blad.

rudbeckia
Röd rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2016
Den lilla röda rudbeckian har i alla fall en blomma på G. De ser ut så här när de håller på att slå ut. Förra året fick den aldrig någon blomma och bladen åts delvis upp av något kryp. Om jag flyttar den – den håller på att försvinna under höstanemonen bakom den – klarar den det? Lite senare in på hösten kanske.

rosenflockel
Rosenflockel. Foto. ©nini.tjader.2016
Rosenflockeln är bättre i år än förra året men den står lite i skymundan bakom höstanemon och en jättestor flox.

Det finns många fler växter i trädgården, men de tar vi en annan gång.

flox, phlox
Flox. Foto. ©nini.tjader.2016
Floxen doftar som sagt gudomligt… Både min vita och den här som är grannens.

rabatt, flowerbed
Långa rabatten. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar