2016-08-30

Efter blåsten – uteplatsen tillbaka till normalläge

uteplatsen, patio, plants
Utsikt från uteplatsen 2016-08-26 Foto. ©nini.tjader.2016
Äntligen slutade det blåsa och det gick att återställa uteplatsen till "normalläge", dvs upp med alla krukor från golvet. Mina två rosmarinplantor är tillbaka på ryggstödet till bänken. Utanför uteplatsen är krukorna tillbaka på sina "stubbar". (Bakom grinden står den buske/träd jag häromdagen sågade av och tog bort i bortre delen av trädgården. Funderar på om jag ska spara det eller inte).

uteplatsen, patio, plants
Hylla med krukor och fat. Foto. ©nini.tjader.2016
Stora krukan med hängpelargonen Balcon Red är tillbaka på räcket. Den har blivit väldigt stor. Den började sitt liv hos mig som fyra små sticklingar som jag köpte hos Plantagen. Egentligen ska den hänga. Den är planterade i en ampel. Men den är för stor (och tung) för att hänga, så uteplatsens räcke fick den stå på. Den skulle säkert göra sig bättre hängande.

uteplatsen, patio, plants, balconred
Hängpelargon Balcon Red. Foto: ©nini.tjader.2016
Sen var det bara att invänta det stora regnvädret… Men det är nu också förbi.

uteplatsen, patio, plants
Olivträd och pelargon Caliente Pink. Foto. ©nini.tjader.2016
Olivträdet har stått på bordet hela tiden. Den krukan är tillräckligt tung för att inte blåsa ner. Det här är det lilla olivträdet (köpt på Ikea häromåret). Det stora jag tidigare hade dog tyvärr i början av sommaren. När jag tog det ur krukan hade det nästan inga rötter… Ruttnat? En planta mindre att ta in när kylan kommer…

pelargon, calientepink
Caliente Pink pelargon. Foto. ©nini.tjader.2016
Krukan med pelargonen Caliente Pink (Årets pelargon 2016) stod dock temporärt på golvet. Just den har tidigare hängt på planket på uteplatsen och blivit "platt", dvs två-sidig, där ena sidan hade blommor, den andra inte. Försöker för närvarande få den att bli mer "rund" genom att vända på den mot solen ett kvarts varv i taget. Nu har den i alla fall blommor på båda sidorna men riktigt "rund" har den inte blivit än. Just den här tänker jag försöka övervintra inomhus, i rumsvärme…

uteplatsen, patio, plants
Fikonträdet 2016-08-28 Foto. ©nini.tjader.2016
Mitt fikonträd har vuxit en hel del på sista tiden. Det har åkt upp och ner mellan golv och pall på uteplatsen beroende på hur mycket det blåst. Normalläge här ute är att krukan står på en pall så den kommer upp en bit och får mer sol. Fikonträdet verkar gilla att det har regnat på det.

uteplatsen, patio, plants
Plantor på uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Plantorna vid höga planket på uteplatsen var det aldrig någon fara med i blåsten. Inte ens de i amplar var det någon risk för. Det blåste från rätt håll…Min vita femtunga är finare än någonsin. Den köpte jag som liten hos Zetas. Grannen köpte en som var stor från början och den är redan "slut" för säsongen och kasserad. Min får hela tiden nya blommor. Det lönar sig ibland med de högre priserna hos Zetas. De har kvalitetsväxter.

uteplatsen, patio, plants
Plantor på uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Här i varmaste hörnet finns överst en Australisk vildpelargon som blommor och blommar och har blivit riktigt stor. Jag har sparat fröställningar från den och ska försöka fröså pelargon… något jag aldrig gjort förr. Fröställningarna är torkade och klara för sådd nu.

Under den australiska vildpelargonen finns en gigantisk Mårbacka pelargon – full med hål i bladen så någonstans där bor det några hungriga larver som äter på den. Ska ta fram den och undersöka nu när det slutat blåsa och slutat regna. Nedanför den finns en vit pelargon som är en överlevare från förra året.

Vid väggen finns en stor kruka med taggfria björnbär som klättrar (med lite hjälp) på spaljén. Det blir cirka 20 björnbär på den i år. Inte mogna än. Ska plantera ut plantan i trädgården. Det är enklare att övervintra den om den växer direkt i jorden än om den står kvar i krukan. Med lite tur går det bra och den blir stor och full med bär nästa år…

Närmast i bild, till höger står Ikeas tomatplanta. Den har vuxit en hel del på sistone och det är gott om nya, just nu gröna, tomater under bladen. Det är också fler blommor på den, så än blir det tomater.

Skönt att uteplatsen nu är tillbaka till normalläge efter blåst och ösregn. Nu kan man vara här igen.

uteplatsen, patio
Uteplatsen 2016-08-28 Foto: ©nini-tjader.2016

2016-08-28

Grönsaker i ugn

ugnsgrönsaker
Grönsaker för ugnsrakning. Foto. ©nini.tjader.2016

Något jag ofta lagar till är grönsaker i ugn.

Ingredienser

Lök
Morötter
Palsternackor
Randiga rödbetor
Potatis
(en burk krossade tomater)

Gör i ordning ungefär lika mycket av varje grönsak du använder. Du kan använda purjolök istället för lök. Här använde jag små steklökar, men vanligen använder jag vanlig gul lök, skuren i klyftor. Du kan också ha i färska champinjoner. Och rotselleri. Egentligen kan du använda vilka hårda grönsaker du vill.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala och skär alla grönsaker i lite större bitar. Helst samtliga i ungefär samma storlek. Lägg alla i en ugnsform.

kryddörter
Persilja, citrontimjan, rosmarins och vitlök. Foto. ©nini.tjder.2016

3. Hacka kryddörter och strö över grönsakerna. Här har jag använt persilja, citrontimjan, rosmarin och vitlök. Vitlöken pressar jag över och blandar ner bland grönsakerna.
4. Salta och peppra och strö även över lite chiliflakes.
5. Häll över olivolja.

ugnsgrönsaker
Färdig att sätta in i ugnen. Foto. ©nini.tjader.2016

6. Blanda alltihop.
(Ibland häller jag över en burka krossade tomater också).
7. Sätt in i mitten av ugnen, och låt stå i cirka 35-40 minuter. Hur lång tid det tar beror på vilka grönsaker du använder och hur stora bitar du skurit dem i.

ugnsgrönsaker
Färdiga ugnsgrönsaker. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag äter dem ofta som de är med ett par steka ägg kryddade med paprikapulver till.

stektägg
Stekta ägg med paprikapulver. Foto. ©nini.tjader.2016

Naturligtvis kan du äta dem med korv, kött, fisk eller vad du vill till.
Jag gör alltid en stor panna med ugnsgrönsaker och fryser sedan in i portionsförpackningar. Bekvämt nötta gång du vill ha det. Värm i mikron.

ugnsgrönsaker
Ugnsgrönsaker med stekta ägg. Foto. ©nini.tjader.2016

2016-08-27

Det är gott om spindlar för närvarande

spindel, spider
Spindel på vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2016
Det är gott om spindlar i år.
Både de finlemmade, svarta, med långa ben och de stora, feta som ser riktigt "farliga" ut.
Och de små, svarta, som man nästan inte ser förutom då man får dess nät på sig.

spindel, spider
Spindel på vardagsrumsfönstret. Foto. ©nini.tjader.2016
De är intressanta att titta närmre på. Just den här, ovan, satt på utsidan av mitt vardagsrumsfönster och spann sitt nät. Den ville egentligen inte bli fotograferad. Så fort jag kom nära hissade den iväg sig jättefort. Men dagen därpå satt den still och hade gjort ett fint nät.

spindel, spider
Spindel i trädgården. Foto: ©nini.tjader.2016
Den här hade spunnit sitt nät mellan två växter i långa rabatten och börjat fånga småkryp i det.

spindel, spider
Spindel i trädgården. Foto: ©nini.tjader.2016
Tror det här är samma sort som den som satt på vardagsrumsfönstret. Eller?

spindel, spider
Spindel från undersidan, i trädgården. Foto: ©nini.tjader.2016
Och nätet blev större och större. Fotograferade den på sen eftermiddag i motljus, här ovan och nedan från dess undersida. Vad fyller spindlar för nytta egentligen? Spindlar är rätt äckliga…

spindel, spider
Undersidan av en spindel i trädgården. Foto. ©nini.tjader.2016

Sensommar och hårda vindar

augustihimmel
Augustihimmel 2016-+8-27. Foto: ©nini.tjader.2016

Så här skrev jag för precis ett år sedan och det gäller än:

"Förstår mig inte på folk som tror att sommar enbart är sol och värme och tycker att det är höst så fort det regnar, är dimma, blåser, är grått... Det är sommar det med. Så fort det regnar säger dom att nu är sommaren slut och hösten här... och så har dom sagt sen midsommar typ. Från Wikipedia "I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen stadigvarande är över 10 °Celsius." Och idag är solen stor och gul och det är varmt ute. NJUT. Ta inte ut höst och vinter i förtid."

äppelträd
Äppeltider. Foto. ©nini.tjader.2016
I folks trädgårdar hänger äpplena på vänt att bli mogna. Det blir mycket äpplen i år. Synd att jag inte känner någon som har äppelträd och för mycket äpplen…

krukor, trädgård
Utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016

Idag blåser det. Igen. Hårda vindar. Igen. Alla krukor som stod på stubbar där ute står nu på marken igen.

millionbelles
Millionbelles i ampel. Foto: ©nini.tjader.2016
Ampel som hängde på en krok står också på marken tills det slutar blåsa. Man vill ju inte att krukorna ska flyga omkring… Eller att växterna i dem ska krossas när de flyger iväg. Det räcker så bra med de som flög iväg förra gången det blåste så här. Då blev jag två större, vita krukor fattigare. Krukorna blev krukskärvor och växterna i dem blev delvis decimerade.

petunior
Stor kruka med petunior. Foto: ©nini.tjader.2016
Även den stora krukan med vita petunior fick flytta ner från sin stubbe. Den lilla upphöjningen räcker för att de ska blåsa ner och omkull.

krukväxter
Golvet på uteplatsen 2016-08-27. Foto. ©nini.tjader.2016
Golvet på uteplatsen ser återigen ut som en blomsterhandel. Allt som skulle kunnat riskera att blåsa ner är nerflyttat till golvnivå. Inget står kvar på räckena. Det som hänger på planket är det ingen fara med.

Idag blåser det hårda vindar. Men det är inte höstvindar. Det är varmt ute – även om temperaturen sjunkit sen igår – och himlen är blå med lite vita molnstrimmor i. Inte alls som den på bilden nedan. Det var i förra veckan.

augustihimmel
Augustihimmel 2016. Foto:©nini.tjader.2016

2016-08-24

I trädgården just nu

alice, katt, cat
Alice spanar efter fåglar från stubben. Foto: ©nini.tjader.2016
Efter blåsten och regnet nyligen blev ett par av mina lösa "stubbar" lediga. Normalt står det växter i kruka på dem. Men de blåste ner hela tiden så satte dem direkt på marken istället. Alice, grannens honkatt, gillade det. Då slapp hon sitta på den våta marken. "Stubbarna" kommer ursprungligen från vad som blev kvar från en trädavverkning hos grannföreningen på andra sidan vägen. Fyra stycken släpade jag hem eftersom de var så perfekta just för att ställa krukväxter på utomhus.

hallonsnåret
Hallonsnåret. Foto: ©nini.tjader.2016
I trädgården går sommaren sin gilla gång mot höst. Torkan har gått hårt åt gräset, men den senaste tidens regnskurar har fått fart på det igen. Har tillbringat ett par dagar med kantklippning för hand. Har fortfarande kvar att klippa runt hallonsnåret. Konstaterade igår att jag måste ta fram gräsklipparen igen vilket inte behövts många gånger i sommar.

Har rensat i hallonsnåret och tagit bort alla plantor som haft bär i år, inklusive de som hade missbildade, torra hallon. Det som är kvar får förhoppningsvis lika mycket hallon nästa år som vi haft i år. Småplantorna i förgrunden tänker jag dock ta bort.

rabatt, flowerbed
Utanför och runt uteplatsen. Foto. ©nini.tjader.2016
Utanför uteplatsen frodas rudbeckia Magnus. De rosa är fler och större än någonsin. Men vart tog den vita vägen? Det finns en (1) enda vit rudbeckia här…

rabatt, flowerbed
Utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Hostorna har blommat klart för säsongen. Nu kommer höstanemonerna äntligen. Den här rabatten är mellan uteplatsen och bullerstaketet och mörkare än övriga platser. De växter som jag har här nu trivs här men är senare än på andra ställen. Hör finns hosta, höstanemon, rudbeckia, astilbe (syns inte på bild men kommer efter rudbeckiorna) och kärleksört på uteplatsens bortre hörn.

Små, små svarta flugliknande insekter äter på blombladen till höstanemonen, och dess blad.

höstanemon
Höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2016
odlingsbox
Odlingsboxen på baksidan. Foto: ©nini.tjader.2016
Odlingsboxen utanför sovrumsfönstret i den bakre trädgården är inte så bra i år. Persiljan växer. Här är också den enda fungerande gräslöksplantan. Dragonen växer bra och den kommer jag senare att torka. Citronmelissen har jag skördat och torkat. Ängssyran… ja den finns kvar från förra året. Någon mangold blev det inte – om man inte räknar med de två plantor som först nu visat sig… I övrigt… Mer och bättre jord till nästa år. Och ta bort busken/trädet som växer alldeles bredvid boxen. Den stjäl både ljus och vatten.

thyme, mint, timjan, mynta
Kryddor. Foto: ©nini.tjader.2016
Mina två timjan, en vanlig och en citrontimjan, växer och frodas och gillar helt klart den varma, soliga och torra sommar vi haft. Likaså gör den marockanska myntan. Myntan har jag skördat en omgång av så långt och kommer att skörda och torka mer senare.

fläderbuskar
Tre fläderbuskar. Foto. ©nini.tjader,2016
De tre fläderbuskar vi planterade tidigare i somras har etablerat sig bra. Vi har vattnat och vattnat… Det kommer till och med bär på dem. Den buske som etablerat sig bäst är den närmast bullerplanket, längst bort i bild. De har alla vuxit i alla fall lite.

klätterhortensi
Klätterhortensia. Foto. ©nini.tjader.2016
På baksidan av planket till uteplatsen har jag två klätterhortensior. Planterade dem under våren 2011. En dog direkt och jag fick en ny i utbyte av Bauhaus där jag köpt dem.  De två plantorna har olika färg på bladen. Den ena är grönare än den andra. Syns tydligt just nu och tidigt på våren. Än har de inte blommat. Men det kan ta tid, flera år, innan de gör det säger alla jag frågat. Nästa år?

rosbåge
Kaprifol på rosbågen. Foto. ©nini.tjader.2016
Kaprifolerna, två plantor, en rosa-vit och en orange, som jag klippte ner nästan helt förra hösten, har vuxit fint och är nu högst upp på rosbågen. Precis så som jag hade tänkt det. Den solcellsdrivna lampan i dess topp lyser fint när det blir mörkt. Småfåglarna mellanlandar gärna på bågens topp på väg till fågelmaten.

kaprifol
Kaprifol, andra blomning. Foto:©nini.tjader.2016
Båda kaprifolerna blommar nu för andra gången i år. Den här omgången ser blommorna bättre ut än förra. I förra omgången fick de extremt mycket löss och blommorna vissnade och blev alldeles svarta. Har klippt bort de flesta av dessa. I år ser i alla fall bladen på kaprifolen friska ut och har inte svartnat och fallit av. Det var därför jag klippte ner den förra hösten. Det verkar ha hjälpt.

vresros
Blommande vresros. Foto: ©nini.tjader.2016
Vresrosorna – de som finns kvar – blommar för fullt i bakre trädgården. Klipper ner dem varje vår till cirka 20 cms höjd. Sen växter de upp till cirka 80 cms höjd och blommar. Humlorna älskar dem, men jag ska gräva bort fler med tiden.

Hela området i bakre trädgårdsdelen var proppfull med vresrosor när jag flyttade hit. Och hela området mellan bullerplanket och uteplatsen också för den delen och nästan hela hörnan som nu är grannens och min gemensamma trädgård. Vresrosor är ett otyg. Vackra då de blommar, men de sprider sig otroligt via rötterna. Men så planterade man på 80-talet när man ville ha växtlighet som skydd för de boende…

garden, trädgård
Vid ingåengen till min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2016
I lilla rabatten vid ingången till min uteplats är stjärnflockorna inne på sin andra blomningsperiod, de vita floxen har slagit ut och doftar ljuvligt, gräslöken har dött (båda tovorna), och jätteverbenans balja står numera direkt på marken sen den blåste ner från sin stubbe.

Hortensian i den rabatten är i år bara grön. Inga blommor. Annars har den röda blommor… Förra året fick den två, i år inga.

flox, phlox
Vit flox. Foto: ©nini.tjader.2016
Flox är fantastiskt. Vilken doft!

jätteverbena
Närbild på jätteverbenans blomma. Foto: ©nini.tjader.2016

garden, trädgård
Vid ingången till min uteplats. Foto:©nini.tjader.2016
Vid ingången till min uteplats är nu kärleksörten (tre plantor) på G. Det dröjer någon vecka till dock innan dess blommor slår ut och blir mörkröda. Den gula höstrudbeckian är ynklig i år. Till och med krasseplantorna är ynkliga. Mer näring, bättre jord, mer vatten… Den här rabatten är svår. Sol hela dagarna, torrt, och den lutar så när man vattnar rinner jorden ner nedanför.

På den gula kaprifolen på räcket har jag klippt bort alla svartnade och förkrympta före detta blommor. Bladen har klarat sig på den i år. Vildvinet är helt integrerat i kaprifolen nu. Vildvinet har faktiskt växt bra i år. Troligen för att jag vattnat, och vattnat, och vattnat… Det har tagit cirka tre år för vildvinsplantan att börja växa på allvar. Hoppas att det håller i sig.

daglilja
Årets daglilja. Foto: ©nini.tjader.2016
Dagliljorna på hörnet utanför köket har bara en enda blomma i år. Den blomman har dock haft flera blomanlag och det är fortfarande många kvar som ska slå ut. Bara den mörkröda som är kvar verkar det som. Har haft fler färger. Plantorna är kvar men utan blommor i år.

digitalis
Digitalis. Foto: ©nini.tjader.2016
Digitalisen, som jag frösådde längs bullerplanket, från en planta jag hade förra året, kommer upp precis överallt längs planket. Det blir fint det nästa år när blommorna kommer. Ursprungsplantan hade vita blommor. Betyder det att alla de här blir vita också?

garden, trädgård
Grön jungel… Foto: ©nini.tjader.2016
I hörnet bredvid vinbärsbuskarna och fågelbadet är det lite vildvuxet… Ska rensa en del här. Aklejorna har spritt sig… Jag satte ju stenpartiväxter här… De syns inte längre.

aronia
Aronia med bär. Foto. ©nini.tjadr.2016
Aroniabusken har nästan försvunnit i dagliljorna. Men den har vuxit och den har rätt mycket bär. Inte riktigt mogna än, men provsmakade ett bär igår. Smakar lite som svarta vinbär.

trädgården, garden
Utanför mitt ena köksfönster. Foto. ©nini.tjaer.2016
Än tror vi på att det finns lite kvar av sommaren. Stolar och solsäng uppradade längs väggen… Brukar ställa dem där så man kan klippa gräset och nyligen också för att de inte skulle blåsa bort. Men snart åker de väl tyvärr in i förrådet för vinterförvaring. Men inte riktig än…

höstanemon
Höstanemon. Foto. ©nini.tjader.2016
Höstanemonen i rabatten mot parkeringen har också börjat blomma. Mycket ljusare än min, men det är också mer sol här.

höstvädd
Höstvädd. Foto. ©nini.tjader.2016
Höstvädden i långa rabatten har också slagit ut. Den vajar högt upp på sin stjälk. I övrigt lite ynklig, men blomman är pampig.

krasse,stockros
Krasse och stockros. Foto. ©nini.tjader.2016
Krassen längs bullerstaketet frodas och blommar på. Den fungerar bra där. Stockrosen blir bara högre och högre och får fler och fler blommor (just den här är rosa).

krasse, grill
Krasse och grill. Foto: ©nini.tjader.2016
Krassen går ända fram till grillen. Grillen ja… Använde den inte en enda gång förra året för att det regnade var enda gång jag hade lust att grilla. Och har inte använt den en enda gång i år heller… men i år för att det varit så torrt så det känts riskabelt att använda den med allt torrt gräs i närområdet. Den åker väl in för vinterförvaring snart den också.

rabarber, rhubarb
Rabarber i box. Foto: ©nini.tjader.2016
Rabarbern i odlingsboxen på den här sidan är inne på andra omgången. Större än så här blir den inte tyvärr. Vi har satt till en våning odlingsbox till här och planen är att "lyfta" rabarbern (och det andra) och lägga i mer jord så det blir djupare. Men först antar jag att rabarbern måste gå i vila och sluta växa… eller? Här frösådde jag också randiga rödbetor… det bidde inget.

vinranka, wine
Vinranka. Foto. ©nini.tjader.2016
Vinankan i rabatten mot parkeringen har nu etablerat sig ganska bra och vuxit hyfsat i år. Den ska få mer jord, näring och något annat att klättra på. Pinnen den har nu räcker inte till längre. Nästa år kanske den får blommor och vindruvor?

tagetes
Höga tagetes. Foto. ©nini.tjader.2016

En sak är dock säker. Nästa år ska vi INTE ha några tagetes i rabatten mot parkeringen. De har vi bara haft som utfyllnad.

acantus
Acantus. Foto: ©nini.tjader.2016
Förra året så här års hade acantusen i den rabatten ett par pampiga blomstänglar med exotiska blommor. I år? Inte en blomma i sikte. För nu är det väl för sent för det? Bara blad.

rudbeckia
Röd rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2016
Den lilla röda rudbeckian har i alla fall en blomma på G. De ser ut så här när de håller på att slå ut. Förra året fick den aldrig någon blomma och bladen åts delvis upp av något kryp. Om jag flyttar den – den håller på att försvinna under höstanemonen bakom den – klarar den det? Lite senare in på hösten kanske.

rosenflockel
Rosenflockel. Foto. ©nini.tjader.2016
Rosenflockeln är bättre i år än förra året men den står lite i skymundan bakom höstanemon och en jättestor flox.

Det finns många fler växter i trädgården, men de tar vi en annan gång.

flox, phlox
Flox. Foto. ©nini.tjader.2016
Floxen doftar som sagt gudomligt… Både min vita och den här som är grannens.

rabatt, flowerbed
Långa rabatten. Foto. ©nini.tjader.2016