2016-07-24

Svarta och röda vinbär

currants
Svarta och röda vinbär 2016 Foto: ©nini.tjader.2016
I vår bostadsrättsförening har vi ett antal buskar med svarta och röda vinbär. De planterades då området byggdes 1985 och har med tiden vuxit sig riktigt stora. Bären får plockas från boende i föreningen. Det gäller att hålla sig framme så man får sin del. och att jaga bort barn som får för sig att hålla vinbärskrig eller bara repa av bären från buskarna och tala om att ät dem gärna, men kasta dem inte på marken. Ibland får man också säga till folk som inte hör hemma i föreningen att bären är föreningens, inte allmänna.

Jag brukar plocka minst 1,5 liter röda och lika mycket svarta vinbär. Så även i år. Eftersom det ett par dagar efter plockningen fortfarande fanns gott om röda vinbär så plockade jag en omgång till, dvs ytterligare 1,5 liter röda vinbär.

Det finns fortfarande bär kvar på buskarna. Kanske en omgång till svarta…

rödavinbär, redcurrant
1,5 liter röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2016
Vad gör jag med alla vinbär? Jo, jag fryser in dem för senare användning. Förra året frös jag in dem i de stora glassburkarna för 1,5 liter. Det var inte så lyckat. Det blir svårt att få loss dem när de frusit ihop. I år frös jag in dem i små burkar istället. Lättare så att ta så mycket man behöver.

vinbär
Röda och svarta vinbär för infrysning. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag fryser in dem som de är. Torra. Inget socker.
Vad jag använder dem till sen?
Jag har dem i smoothies, eller på frukosten med flingor, nyponpulver och vaniljyoghurt.
Men mest använder jag dem när jag bakar bärkaka, som är en av mina favoriter. Receptet hittar du här.
Det har också hänt att jag gjort gelé av vinbär. Receptet för vinbärs-gelé finns här.

För närvarande äter jag fortfarande av förra årets röda vinbär…

vinbär
Svarta och röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar