|
Hallon. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Grannen och jag har ett gemensamt hallonsnår.
Ursprungligen var det två små buskar som vi grävde ner 2011. Det är två olika sorter. Just nu hittar jag inte etiketterna till buskarna och minns inte vad sorterna heter.
|
Hallonsnåret 2016. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Nu är det lite mer än två buskar…
|
Hallon. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Vi förstod tidigt i år att det skulle bli mycket hallon för det blev väldigt mycket hallon-anlag på buskarna.
|
Hallon 2016. Foto. ©nini.tjader.2016 |
Den ena sorten har små, runda hallon och bladen på buskarna är lite lätt gulaktig. Goda men små bär.
|
Hallon 2016. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Den andra sorten har stora, långa bär och blir djupröda, nästan blåröda, när de mognat. Bladen på de buskarna är stora och mörkgröna. Saftiga och goda.
I början på säsongen hade hallonbuskarna rätt mycket löss. En rejäl såpdusch gjorde slut på lössen men vissa av bladen blev lite missformade av angreppet. Det påverkade dessbättre inte själva hallonen.
|
Hallon 2016. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Sedan de första hallonen mognade för snart två veckor sedan plockar vi cirka en halv liter hallon varje dag. Ibland mer. De mognar ju vartefter och inte alla på en gång.
|
Hallon. Foto. ©nini.tjader.2016 |
Tidigare år har det inte varit fler hallon än att vi ätit dem som de är, nyplockade, direkt ur skålen. Men i år när de är så många…
Man kan ha dem i smoothie eller med flingor och vaniljyoughurt som de är.
Man kan också göra
hallon-muffins av dem, som jag gjorde häromdagen.
|
Hallon-muffins. Nu uppätna. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Eller varför inte en
hallon-glasstårta?
|
Hallon-glass-tårta. Foto lånat från levlantligt.se |
Har just nu en halv liter färska hallon i kylskåpet. Av dem tänker jag göra en
hallon-chutney. Chutney är alltid gott till grillat.
|
Hallon-chutney. Foto: ©nini.tjader.2016 |
Och naturligtvis kan man göra hallonsylt och hallon-saft.
Eller frysa in dem och ha dem i bakverk senare under året.
Tänk bara på när du planterar hallon-buskar att de sprider sig. De sprider sig med rötter under jorden (precis som vresrosor) och ger man dem fritt spelrum så kan de dyka upp lite här och där.
De nya hallon-grenar som kommer upp har inga hallon första året, utan först nästa. Så ta inte bort dem annat än om de växer på ett olämpligt ställe eller konkurrerar ut andra växter.
När de en gång burit bär vissnar grenen ner och dör. Då kan den tas bort helt. Man ser det tydligast på våren när de vaknar till liv, eller mot sensommaren/hösten då de är klara med att ge bär.
Våra två små buskar från 2011 är nu ett mäktigt hallonsnår som bara fortsätter att sprida sig. Hitintills har vi inte begränsat det, även om det kanske inte så är vackert att titta på. Särskilt höst-vinter-vår är hallonsnåret riktigt fult. Men det är ju trevligt att få mycket hallon…
|
Hallonsnåret. Foto:nini.tjader.2016 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar