2016-07-05

R.I.P. krusbärsbusken

krusbärssteklar
Krusbärssteklar. Foto: ©nini.tjader.2016
För ett tag sedan anfölls vår lilla krusbärsbuske, en Hinnonmäki med röda krusbär, av krusbärssteklar. Från ena dagen till den andra länsade de busken på i princip alla blad.

krusbär, gooseberries
Krusbärsbusken efter att bladen blivit uppätna. Foto. ©nini.tjader.2016
Vi sprutade med såpdusch och vi plockade manuellt bort varenda stekel vi såg. Gröna, äckliga små maskar… De gröna små maskarna hällde jag hett vatten på så att de dog och hällde därefter ner dem i avloppsbrunnen ute vid parkeringen.

De få krusbär som då hunnit komma fick hänga kvar. Steklarna rör inte bären, bara bladen.

krusbär, gooseberries
Krusbärsbusken 2016-07-01. Foto: ©nini.tjader.2016
När busken efter ett par veckor fortfarande såg ut som ovan, och det till och med dök upp fler gröna små maskar på de få delar av blad som återstod, beslöt vi att ta bort hela busken. Det var liksom ingen vits att låta den vara kvar. Har haft den sen 2011 och den har flyttats 3 gånger efter första planteringen. Den har aldrig vuxit bra och aldrig haft särskilt bra med bär.

krusbär, gooseberries
Krusbärsbusken 2016-07-01. Foto: ©nini.tjader.2016
Bären var långt ifrån klara – de ska vara röda innan de går att äta. Så vi offrade även de få bär som fanns på busken. I år får vi alltså inga krusbär.

krusbär, gooseberries
Krusbärsbusken. Foto: ©nini.tjader.2016
Uppgrävning av de små röda tulpaner med skruvade blad som vi hade runt busken gjordes först. Sen klippte vi av de extremt taggiga grenarna och grävde upp själva plantan. Resterna av busken ligger nu i en svart plastsäck som ska till tippen.

Gropen som blev kvar snyggades till och jag har sått gräsfrö där. Nu gäller det bara att vattna så gräsfröna gror.

Odlingsboxen i bilden är ett annat projekt inför nästa sommar. Den kommer inte att ligga där den liger i bilden. Återkommer om det en annan gång.

krusbär, gooseberries
Det var en gång en krusbärsbuske… Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar