2016-07-02

Nu är de nedgrävda, fläderbuskarna

fläder, sambucusnigra
Sambucus nigra, fläder. Foto. ©nini.tjader.2016
Nu är de tre fläderbuskarna (sambucus nigra) som vi nyligen köpte hos Zetas for 159 kr styck nedgrävda i jorden. Tanken med dem är at de ska vara en slags avgränsning in till vårt trädgårdshörn.

fläder, sambucusnigra
Grannen Gullis gräver hål i marken. Foto: ©nini.tjader.2016
Grannen Gullis och jag turades om att gräva hål i marken för buskarna. Tungt jobb. Värst är att ta sig igenom gräslagret. Sen går det bättre. Men eftersom det varit – och faktiskt fortfarande är – väldigt torrt, så var jorden som cement. Vi satte dem inte på 3-4 meters avstånd från varandra… Det var vad det stod på etiketten att man skulle göra. Det fick bli en meters avstånd. Ska bli intressant att se hur fort de växer ihop.

fläder, sambucusnigra
Nyplanterade fläderbuskar. Foto: ©nini.tjader.2016
När hålen var klara hällde vi i vatten och väntade tills det sjunkit undan. Sen kogödsel, sen färsk planteringsjord. Därefter ner med plantorna och mer planteringsjord runt om dem. Den gamla jord som blev över krattade vi ut på gräsmattan (som top-dressing men inte lika näringsrik…). Där försvinner den ner i gräset nu när det regnar.

Nu står de där och blommar fint. Ser betydligt ynkligare ut när krukan försvann och plantorna kom ner i marken. Bara att vänta på att de ska växa…

fläder, sambucusnigra
Fläderbuskar på plats. Foto: ©nini.tjader.2016

4 kommentarer:

 1. Blir en fin avgränsning när de vuxit upp. Kanske blir det till att göra flädersaft också?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så småningom blir det nig saft, men de måste bli större först.

   Radera
 2. Akta dig för fasiken! Fläder tar ÖVER. Allt. Visst är det gott med fläderblomssaft (och -sorbet). Men se till att ta bort de blommor som inte används och håll efter rotskott.
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just här blir det bra om de tar över… Vi får se hur de trivs i den kompakta cement-liknande jord det är här. Sand- och lerjord.

   Radera