2015-05-31

Hackspettar… och andra fåglar

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2015
Varje vår har jag besök av hackspett. Även så i år. De har blivit fler med åren. De är nu tre stycken, minst. En med den röda fläcken i nacken, en utan, och en som troligen är fjolårsungen och inte har en lika fint mönstrad kropp som de vuxna, större fåglarna. Som jag förstått det är det här en s.k större hackspett.

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2015
Just den här roade sig med att peta in jordnötter i mirabelleträdets veck… eller så såg det ut som. Den med röd fläck i nacken är en hane.

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2015
Och här är honan, utan röd fläck i nacken. De har blivit specialister på att hänga i jordnötsmataren och pilla ut jordnötter. De andra fåglarna försöker ibland delta samtidigt med hackspetten, men hackspetten jagar bort dem när de kommer.

Den tredje hackspetten lyckades jag få på bild först idag. Igår i ösregnet såg den för bedrövlig ut, som om den hade badat…

hackspett
Hackspett nummer tre. Foto: ©nini.tjader.2015
Den ser för bedrövlig ut idag också. Som om någon hackat den i huvudet eller den varit med om någon slags olycka. Den är mindre än honan. En annan hona? Svårt att se genom köksfönstret med högsta zoom på kameran… Den stannar inte lika länge som de andra två.

pilfimk, talgoxe
Pilfink och talgoxe. Foto: ©nini.tjader.2015
Pilfinkarna och talgoxarna samsas för det mesta. Blåmesarna (inte på bild) samsas ibland med talgoxarna, men är helst ensamma i mataren och är agressiva mot andra fåglar.

skogsduva
Skogsduva. Foto: ©nini.tjader.2015
Skogsduvorna städar på marken under jordnötsmataren. Den går gärna dit när hackspetten hänger där ovanför. Den vet ju att det kommer ner spill när den är där. Likadant gör bofinken som aldrig sitter i mataren utan bara plockar på marken. Tidigare på året brukar även koltrastarna städa på marken, men inte så här års. De föredrar solrosfrön och hampfrön över jordnötter. Och sånt har jag inte så här års – det är så skräpigt.

Ja fåglarna får jordnötter hela sommaren. Så här års, när de har ungar, är fåglarna som hungrigast. En bonus med att ha dem utanför är att det blir betydligt mindre småkryp på växterna. De äter även dessa. Även om de inte utrotar bladlössen på rosor och vinbärsbuskar…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar