2015-05-10

Det går fort nu

narciss
Foto: ©nini.tjader.2015
Det går fort nu. Växtligheten där ute bara exploderar. Man nästan ser hur det växer.

narciss
Foto: ©nini.tjader.2015
Just de här narcisserna har två eller tre blommor per stängel. Nya i rabatten för i år. Små och låga och rådjurssäkra.

plantering
Foto: ©nini.tjader.2015
Påskliljorna är i princip slut och pingstliljorna är fullt utslagna. Till vänster om dem vild timjan i ett stort bestånd. Runt omkring dem kommer jätteblåklockorna, röllekorna och prästkragarna. Och de där gula vipporna som är som ogräs (gullris?).

svarta vinbär
Foto: ©nini.tjader.2015
De svarta vinbären blommar för fullt. Blir det fler bär i år?

plantering
Foto: ©nini.tjader.2015
I lilla planteringen under mirabelleträdet ser dagliljorna (till vänster) ut att må bättre i år än förra året, och aklejorna, som kommer från en granne, är större än de brukar vara. Den röda röllekan kommer som den ska, men pärlhyacinterna ser lite taniga ut. Pinnarna? Skydd mot katterna så de inte ska gräva upp rabatten…

Foto: ©nini.tjader,2015
Den här busken grävde jag upp och flyttade hit från ett stort bestånd i kanten till skogen för cirka tre år sedan. Den kommer fint. Förra året kom en blomstängel. Den har vita vippor. Fler i år?

hängsyren
Foto: ©nini.tjader.2015
Vår lilla hängsyren – som ersatte en vildvuxen buske som väggmålarna sågade ner förra våren – är nu på år två. Den ska, när den väl får blommor, få rosa blommor. Vi får väl se om det blir några i år. Tidigt än att se om det kommer några.

hallon
Foto: ©nini.tjader.2015
Våra hallon, ursprungligen två buskar av olika sort, håller på att bli ett hallonsnår. De sprider sig som bara den år från år med nya plantor runt omkring de ursprungliga. Ska man ta bort en del av dem, eller låta dem sprida sig? Fler buskar blir ju fler bär med tiden, eller?

rabarber
Foto: ©nini.tjader.2015
De två rabarberplantorna (olika sorter) ser just nu fina ut. Vi väntar fortfarande på att de ska bli riktigt kraftiga. De fick tillskott av grönsaksjord igår.

rabatt
Foto: ©nini.tjader.2015
Vår nyaste plantering, anlagd i höstas med en del växter och lökar som flyttades från grannens rabatt (som tas bort och blir täckt av däck just nu) börjar ta form.

rosbuske
Foto: ©nini.tjader.2015
En rosenbuske från hennes rabatt är flyttad nyligen och ser ut att trivas fint här. Den har vuxit sen den flyttades.

vinranka
Foto: ©nini.tjader.2015
Även vinrankan verkar trivas här (det är soligaste och varmaste stället i trädgården). Den flyttade jag hit från ett väldigt utsatt läge i en av föreningens allmänna rabatter. Den växer.

astilbe
Foto: ©nini.tjader.2015
Vi kompletterade nyligen också med en ny astilbe. Rosa tror vi. Eller mörkrosa. Eller röd? De visste inte på Plantagen vilken färg exakt den har.

gräsmatteväxt
Foto: ©nini.tjader.2015
I gräset kommer nu också de här små rosa-vita blommorna. Bellis? Eller en släkting till dem. Brukar klippa gräset runt dem för att de är trevliga att ha kvar i vårt gräs som är mer annat än gräs.

trädgård
Foto: ©nini.tjader.2015
Grillen – med en Ikea-kasse som skydd – är framtagen, men inte tagen i bruk än. Gräset växer som bara den. Klippte det för andra gången för säsongen igår.

rabatt
Foto: ©nini.tjader.2015
I långa, smala rabatten kommer också det som flyttats dit och det som funnits där ett tag bra. Längst fram till vänster en lammöron som är ny. Där stod förra året en nejlika som inte klarade vintern. Till höger om lammörat en röd nejlikrot och till höger om den en alunrot. De ljusgröna bladen är vita allium där blomstängeln inte visat sig än. Skymd under bladen till vänster om den finns en blodfingerört (potentilla) som flyttat dit från en annan av mina rabatter. I höstas såg det ut som om den dött, men den kommer nu. Pinnarna? Skydd mot grävande katter som gärna har rabatten som avträde tyvärr. Det funkar med pinnarna som skydd för växterna.

rabatt
Foto: ©nini.tjader.2015
Här, precis utanför uteplatsen, växer det också. Främst en hortensia som har gröna blad på G. I år har jag inte klippt den så det kanske blir blommor? Bakom den sol-laddade nattbelysningen (från Ikea) kommer stjärnflockan, och till höger om den gräslöken. Vid väggen står den svarta baljan som jag förra året odlade brytbönor i (den har hål i botten).  Det ska jag nog göra i år med. Måste bara gå och klippa av lite pilgrenar att stoppa i den som klätterstöd. Och köpa frön till brytbönor. Fungerade bra förra året.

rabatt
Foto: ©nini.tjader.2015
Rabatten runt uteplatsen kommer fint den också och den blir grönare och lummigare för varje dag som går. Kaprifolen på hörnet på räcket är gul och växer riktigt bra. Förra året blommade den också fint och det förutsätter jag att den gör även i år. Inte riktigt där än.

rabatt
Foto: ©nini.tjader.2015
Även här växer det och de tre astilbena i den här rabatten har kommit långt. All andra perenner också. Det här är den rabatt som har minst sol, inklämd som den är, mellan min uteplats och bullerstaketet.

hosta
Foto: ©nini.tjader.2015
Det här är en hosta på väg upp. Jag har två olika sorters, med olika sorters blad. På väg upp liknar de inte på långa vägar den växt det ska bli.

hosta
Foto: ©nini.tjader.2015
De randiga bladen som nästan täcker hostorna är krokusblad.  De är som störst just nu. Senare brukar jag klippa bort krokusbladen.

tulpan
Foto: ©nini.tjader.2015
Bakom planket till uteplatsen finns en ensam tulpan! Undrar var den kom ifrån… Den har inte rådjuren hittat. Tror inte de vill in där bakom… Svår att fotografera. Det blåste.

klätterhortensia
Foto: ©nini.tjader.2015
De två klätterhortensiorna på uteplatsens planks baksida ser också riktigt bra ut i år. I år har de båda plantorna till och med samma färg på bladen… Det hade de inte förra året. Än har de inte blommat. den är nu på år tre. Undrar hur många år det tar innan de börjar blomma?

vitsippor
Foto: ©nini.tjader.2015
Det här är vitsippor som överlevt där bakom bullerplanket. De har ännu inte blommat i år. Får se om de gör det.

kryddodling
Foto: ©nini.tjader.2015
Kryddplanteringen lever också. Både de två timjansorterna, persiljan och den marockanska myntan lever. De har fått tillskott med en rugge med gräslök, flyttad från ett utsatt ställe i en allmän plantering och hit.

Foto: ©nini.tjader.2015
Resten av utrymmen bakom bullerplanket, det utanför grannens fönster, gör jag inget åt i år. Här finns ett litet, snett och krokigt mirabellträd längst bort, sen resten av de taggbuskar som jag i övrigt grävt upp och tagit bort utanför mig. Testar med att INTE klippa ner taggbuskarna (vresrosor) i år. Humlorna älskar deras blommor. Fåglarna gillar att ha buskar att gömma sig i.

Närmast i bild en buske som börjar bli ett träd. Sparade den när jag röjde taggbuskarna här och har låtit den bli trädliknande. Den ser bättre ut för varje år. Den får gula blommor som sen blir som små ärtskidor som sprätter frön överallt när de mognat. Mitt i den busken/blivande trädet/ finns en fröautomat för solrosfrö etc. som jag bara använder över vintersäsongen. Igår hällde jag i de sista solrosfröna för säsongen. Sen blir det inte mer mat här.

odlingskrage
Foto: ©nini.tjader.2015
Återstår att göra i ordning odlingskragen. Rensa frön som fallit ner där från fåglarnas fröautomat, ta bort det som börjat gro från de fröna, fylla på med ny jord, byta ut stängslet runt lådan (ett måste för att inte katterna ska använda odlingslådan) och så sånt som jag nu vet fungerar (typ romansallad och mangold). Inga fler försök med rädisor… det blir bara röda snören. Eller ruccola som diverse småkryp sätter i sig.

fågelbad
Foto: ©nini.tjader.2015
Fågelbadet är på plats. Där dricker både fåglarna och katterna… (dock inte samtidigt).

krusbär, tulpaner
Foto: ©nini.tjader.2015

De små tulpanerna runt fötterna på krusbärsbusken har också slagit ut. De ska vara råddjurssäkra enligt förpackningen. Och krusbärsbusken blommar den med. Förhoppningsvis blir bären både fler och större där busken står nu. Det är tredje platsen den står på…

tulpan
Foto: ©nini.tjader.2015

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar trädgård. Mycket att njuta av. Härligt och jättefina bilder.

    SvaraRadera
  2. En härlig trädgård :-)

    SvaraRadera