2015-05-31

Hackspettar… och andra fåglar

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2015
Varje vår har jag besök av hackspett. Även så i år. De har blivit fler med åren. De är nu tre stycken, minst. En med den röda fläcken i nacken, en utan, och en som troligen är fjolårsungen och inte har en lika fint mönstrad kropp som de vuxna, större fåglarna. Som jag förstått det är det här en s.k större hackspett.

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2015
Just den här roade sig med att peta in jordnötter i mirabelleträdets veck… eller så såg det ut som. Den med röd fläck i nacken är en hane.

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2015
Och här är honan, utan röd fläck i nacken. De har blivit specialister på att hänga i jordnötsmataren och pilla ut jordnötter. De andra fåglarna försöker ibland delta samtidigt med hackspetten, men hackspetten jagar bort dem när de kommer.

Den tredje hackspetten lyckades jag få på bild först idag. Igår i ösregnet såg den för bedrövlig ut, som om den hade badat…

hackspett
Hackspett nummer tre. Foto: ©nini.tjader.2015
Den ser för bedrövlig ut idag också. Som om någon hackat den i huvudet eller den varit med om någon slags olycka. Den är mindre än honan. En annan hona? Svårt att se genom köksfönstret med högsta zoom på kameran… Den stannar inte lika länge som de andra två.

pilfimk, talgoxe
Pilfink och talgoxe. Foto: ©nini.tjader.2015
Pilfinkarna och talgoxarna samsas för det mesta. Blåmesarna (inte på bild) samsas ibland med talgoxarna, men är helst ensamma i mataren och är agressiva mot andra fåglar.

skogsduva
Skogsduva. Foto: ©nini.tjader.2015
Skogsduvorna städar på marken under jordnötsmataren. Den går gärna dit när hackspetten hänger där ovanför. Den vet ju att det kommer ner spill när den är där. Likadant gör bofinken som aldrig sitter i mataren utan bara plockar på marken. Tidigare på året brukar även koltrastarna städa på marken, men inte så här års. De föredrar solrosfrön och hampfrön över jordnötter. Och sånt har jag inte så här års – det är så skräpigt.

Ja fåglarna får jordnötter hela sommaren. Så här års, när de har ungar, är fåglarna som hungrigast. En bonus med att ha dem utanför är att det blir betydligt mindre småkryp på växterna. De äter även dessa. Även om de inte utrotar bladlössen på rosor och vinbärsbuskar…

2015-05-30

Regn, regn, regn…

uteblommor
Innan regnet. Foto: ©nini.tjader.2015
… men den här gången var jag förberedd på att det skulle regna och kunde ställa uteblommorna på bänken, under tak av grannens ovanpå balkong. Hann också täcka blomlådorna – tre med pelargoner, en med Million belles petunior. Där får de står till det slutar regna.

uteblommor
Foto: ©nini.tjader.2015
Bänken står bra där under grannens balkong. Det går att ställa blommor både ovanpå dess rygg och på sittdelen, samt under den.

På ryggstödet står tre vita pelargoner, en timjan, en rosmarin och en tobaksplanta.
På bänken står en tomat av sorten Totem (busktomat), två Mårbacka-pelargoner, en vit femtunga och blå penséer.

uteblommor
Foto: ©nini.tjader.2015
Under bänken står en njurvinda och en fransk dragon, och framför bänken röd stjärnöga (3 st i samma kruka).

Bänken är den bästa utemöbel jag någonsin köpt. Köpte den på Ikea våren 2010. Målar över eventuella skador i färgen varje vår.På vintern står den ute under en presenning som skydd för snön. När den inte är upptagen med blommor i skydd för regn är den också skön att sitta på till långt in på kvällen. Solen ligger på här tills den går ner bakom kullen på andra sidan vägen.

uteblommor under skydd
Foto: ©nini.tjader.2015
Under skynket – ett gammalt duschdraperi i plast som jag aldrig använt – står tre blomlådor med röda pelargoner och en blomlåda med röda Million Belles petunior. Skynket är förankrat vid golvet av tre stenar och sitter fast upptill i de hållare som normalt innehåller blomkrukor. Det får ju inte flaxa iväg när det blåser. Har sen bilden togs också tagit ner parasollet så det inte ska flyga iväg om det skulle börja blåsa hårt.

Två blommor är utan skydd. En är min nya, storblommiga klematis, den andra min oregano i kruka som står inklämd bakom dörren till uteplatsen och delvis har skydd av balkong ovanför.

Regnet vräker ner utanför. Gustav (grannens hankatt) sover i min fåtölj. Själv har jag bakat en bärkaka med förra årets röda vinbär och påbörjat matbröd. Det är en sån dag när man gör innejobb.

PS. Kaprifolen på planket blommar snart. Det är två olika kaprifoler. En vanlig rosa-vit och en orange med lite annorlunda blommor. Den senare blommar lite senare. De har båda varit med länge och tillbringade sina första levnadsår i en kruka på min balkong vid min förra lägenhet. Här har den till hösten funnits i sex år.

2015-05-27

Kategoriboende – neeej, aldrig i livet…

kaktus, saintpaula
I mitt sovrumsfönster. Foto: ©nini.tjader.2015
Bara ordet, kategoriboende, gör att jag får rysningar av obehag.
Förhoppningsvis är det något jag aldrig kommer att behöva.
Hela konceptet har något av "bunta ihop dem och lås in dem" över sig.
Så man får kontroll över "dem".
Och en air av ofrihet och krav och tvång.

Förmodligen är det mest en praktikalitet att samla ihop en viss kategori människor på samma ställe med intentionen att "serva" dem. För inte kan väl planerarna, som beslutar om dessa boenden, tro att bo i ett kategoriboende skulle vara något många faktiskt vill ha? Eller vill "de" (brukarna, ett annat fult ord) verkligen det? Vilka nu "de" är…

I veckans Mitti (i mitt fall Mitti Botkyrka och Salem), skriver man exempelvis om planering för kategoriboende för folk över 50… eller 55+ …
Men hallå? Är livet slut vid 50 eller 55?
Jag förstår inte tankegången här.
Varför skulle man vilja ha eller behöva ett särskilt boende vid 50 eller 55+?
De flesta jobbar ju fortfarande vid den ålder, eller?
Pensionen börjar inte heller då.
Varför nu livet skulle vara i princip slut vid pensionen och kräva särskilt boende…
Tro mig, det är inte så.
Och jag tror på blandat boende med alla åldrar och sorter huller om buller. (Andra s.k. "äldre" kan vara minst lika störande som barn och ungdomar).

Kanske behöver man ett kategoriboende om man skulle bli sjuk, eller rörelsehindrad, eller dement, eller blind, eller ha psykiska problem… men annars?
Nej tack.
En del kanske vill ha det för att få sällskap… med en massa människor man själv inte valt?
Nej tack.
Eller sysselsättning… med sånt man aldrig tidigare skulle drömt om att sysselsätta sig med.
Nej tack.
Bli underhållen med underhållning man själv inte valt?
Nej tack.

Och när blir man egentligen "äldre"? Vilka är dessa "äldre"? Finns det någon magisk ålder då man blir "äldre"? Jag vet, en del betraktar sig själva som "gamla" vid 40… Men om kommunerna börjar betrakta människor som fyllt 50 som "äldre", då är någonting fel.

Jag jobbade till 67. Då gick jag i pension. Vid fyllda 68 började jag gå på gym (för att behålla styrka, balans och rörlighet – livsviktigt faktiskt), men inte särskilda pass för pensionärer. Det är fem år sedan jag gick i pension i augusti. Då blir jag 72. Och nej, jag vill verkligen inte någonsin bo i något kategoriboende om det går att undvika. Är jag "äldre". Enligt siffran för min ålder så javisst. Men i övrigt? Inte speciellt.

Jag älskar livet och att rå min egen tid och att ha möjlighet att göra sånt jag själv vill göra.
Synd bara att man blir så ekonomiskt begränsad när man går i pension. Ingen lyxtillvaro precis. Det är en ständig kamp att få det att gå ihop. Alla pensionärer har inte sparkapital.

saintpaula
Saint Paula. Foto: ©nini.tjade.r2015

2015-05-26

Snart så…

syrener, lilacs
Syren. Foto: ©nini.tjader.2015

Snart slår syrenerna ut för fullt. Så här såg det ut igår morse på väg hem från gymet. Det finns ett antal större syren-häckar på vägen som jag bevakar. Syrener är löfte om sommar – även när det verkligen inte känns som sommar ute. Det är alldeles för kallt.

syrener, lilacs
Syrener. Foto: ©nini.tjader.2015

Tröttande häromdagen på mina mer än en meter långa gröna blad på julens två amaryllis (som stått gömda bakom gardinen i vardagsrummet sen de blommat klart) och klippte ner dem – innan jag hade googlat på hur man över-somrar amaryllis… Får sätta tillbaks lökarna i sina krukor igen, med jord. Nu utan blad. Sen får vi se. Särskilt den vita vill jag gärna över-somra. Om det går.

amaryllis
Amaryllislökar. Foto: ©nini.tjader.2015
I övrigt är det maskrostider. Som tur är inte precis hos mig. Jag har jagat dem sen de första började visa sig och vårt hörn av trädgården är nog ett av få i området som är i princip maskrosfritt. Men ni vet hur det är. Så fort man vänder sig om finns där ytterligare en maskros.

maskrosor
Maskrosor. Foto: ©nini.tjader.2015
I min jakt på växter till uteplatsen och tur-och-retur Ikea för att lämna tillbaka en badrumsarmatur som inte går att montera till elen i mitt badrum, har jag åkt mycket buss. Det här, nedan, är min busshållplats utanför där jag bor, när jag ska iväg någonstans. På andra sidan vägen finns den hållplats man kommer till om man kommer från Tumba C.

busshållplats, lövholmenvägen
Min busshållplats. Foto: ©nini.tjader.2015
Ja, jag bor där bakom bullerplanket, bortom skylten för övergångsstället. Det är mycket träd i det hörnet bakom planket. Så här års syns inte huset från den här vinkeln.

Härifrån åker jag till Tumba C och byter buss, eller till pendel i förekommande fall.

Tumba C buss terminal
Tumba C buss-terminal och pendeltågsstation. Foto: ©nini.tjader.2015
En ovanligt tom buss-terminal… Alla bussar hade precis gått, som så ofta är fallet när man kommer med en buss och ska vidare med en annan vid Tumba C. Bussarna synkar med pendeln, men inte med varandra. Extremt dålig logistik här.

Snart bör man nog börja dokumentera hur Tumba C ser ut nu. Under/efter sommaren börjar den stora ombyggnationen och inbyggnaden av buss-terminalen och centrumanläggningen (den ska bli större). Vi kommer att få ett h-e med övergång mellan bussar och pendel så länge byggnationerna pågår. Värst drabbade kommer bilisterna att bli eftersom de blir av med en hel del parkeringar som bussarna kommer att använda under byggtiden.

Vissa väntetider där kan man roa sig med att titta på vackra moln. Som här. Ett hål mellan svarta moln. Också ett hål mellan regnskurarna.

moln
Moln. Foto: ©nini.tjader.2015
Samtliga bilder i det här inlägget är tagna med iPhone 5s.

2015-05-21

Paradiset utanför Moderna Museet

Foto: ©nini.tjader.2015
I fredags var jag som sagt utanför Moderna Museet och tittade på skulpturerna i parken. Jag tog mig dit eftersom jag ville kolla in Maman, spindelskulpturen som stått där under våren, och se den i verkligheten. Eftersom det var väldigt länge sen jag var ute vid Moderna Museet tog jag också tillfället i akt att se de andra skulpturerna i parken. De har stått där länge och de är nu en permanent installation.

Foto: ©nini.tjader.2015
De är så häftiga i form och färg. Mot den skria vårgrönskan och i gråvädret som rådde i fredags framträdde de extra fint på foto. Man ska, som jag tidigare sagt, fotografera i gråväder och inte i sol. Resultatet blir så mycket bättre då.

Här är en del av mina bilder på Paradiset.


Samtliga bilder är foto: ©nini.tjader.2015

2015-05-19

Fågelliv

pilfink, fågelunge
Pilfinksunge. Foto: ©nini.tjader.2015
När det regnar ute är det inte lätt att vara fågelunge. Den här pilfinksungen satt där länge och väntade på mamma eller pappa. Som tur var var ingen av katterna ute just då. Då hade nog livet blivit kort.

pilfink, fågelunge
Pilfinksunge. Foto: ©nini.tjader.2015
Den till och med sov en stund.

En av de två skogsduvorna som brukar besöka letade fågelfrö på marken under vinterns fröautomat (som jag nu slutat fylla) bakom uteplatsen vid odlingskragen. Bra att den städar upp på marken…

skogsduva
Skogsduva. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-05-18

Mellan hägg och syren

hägg, bird-cherry
Hägg Foto: ©nini.tjader.2015
Redan i fredags när jag gick till och från gymet såg jag att häggen blommade för fullt. Men då hade jag inte mobilen med mig – den låg kvar hemma – och därmed ingen kamera. Idag lyckades jag få med mig mobilen…

Vädret är allt annat än trevligt – kallt och ruggigt – men häggen blommar.

hägg, bird-cherry
Hägg. Foto: ©nini.tjader.2015
På vägen hem såg jag också en död fågel. Våroffer. Framgick inte vad som hänt den. Skatunge?

död_fågel
Död fågel. Foto: ©nini.tjadr.2015

Annat som blommar just nu är alla förgät-mig-ej. Inte världens skarpaste bild. iPhone 5S lutad över ett dike i regn och blåst… nåja. De sticker upp sina huvuden ovanför all kirshkålen som också växer där i diket vid busshållplatsen.

forget-me-nots, förgät-mig-ej
Förgät-mig-ej. Foto: ©nini.tjader.2015

En annan  växt som just nu finns precis överallt är det här ogräset. Vad det är för ogräs har jag ingen aning om. Men det står fint mot planket.

weeds
 Ogräs mot plank. Foto: ©nini.tjader.2015
Försökte hitta en översättning till engelska för "hägg". Men det gick inget vidare på iPhonen…

översättning, translation
Skärmdump från appen Översätt.
Bättre gick det i Google. Prunus Padus eller Bird Cherry eller Hackberry. Heter alltså "hägg" bird-cherry?

Och jo, syrenerna är på G, trots kylan. Passerar ett antal större syrenhäckar på vägen mellan hemma och gymet. Knopparna finns där, men det tar nog i alla fall en vecka till innan de slår ut skulle jag gissa. Om det nu inte blir soligt och varmt som utlovats till slutet av veckan. Vissa år blommar hägg och syren nästan samtidigt. Så inte i år.

2015-05-16

Igår var jag turist

afchapman, stockholm
Af Chapman på Skeppsholmen. Foto: ©nini.tjader.2015
Igår var jag turist i Stockholm. I gråvädret åkte jag in till stan för att gå bort till Skeppsholmen för att se det Moderna Museet har i parken utanför museet. Maman var målet. Återkommer till det.

slottet, stockholm
Utsikt mot slottet från bron till Skeppsholmen. Foto: ©nini.tjader.2015
Det var länge sen jag gick över bron till Skeppsholmen. Senast var nog när jag besökte någon utställning i Bergrummet (fantastisk utställningslokal).

slottet,stockholm
Stockholms slott. Foto: ©nini.tjader.2015
Man ser tydligt att stan är förberedd för sommarens turistinvasion – om den kommer. Alla turistbåtarna vid kajen utanför Stockholms Slott och längs kajen utanför Grand Hotel vittnar om det. Trots det gråa, småregniga, blåsiga, kylslagna och ruggiga vädret igår, var det förvånansvärt mycket folk och mycket turister i stan. Jag var inte ensam turist.

stockholm
Utsikt från kajen på Skeppsholmen mot slottet och Kungsträdgården. Foto: ©nini.tjader.2015
Tog tillfället i akt att experimentera lite med panoramabilder i iPhonen. Kräver lite träning för att bli bra. Och att man är stadig på handen.

skyttevärn, stockholm
Gammalt skyttevärn på Skeppsholmen. Foto: ©nini.tjader.2015
Gick runt lite på Skeppsholmens högsta punkt. De här gamla skyttevärnen är fascinerande.

vattentorn, skeppsholmen, stockholm
Vattentornet på Skeppsholmen. Foto: ©nini.tjader.2015
Vattentornet på den högsta punkten är rätt vackert med sitt tegel. På andra sidan är ett brant stup ner… utan skyddsräcke. Där ska man verkligen inte gå nära kanten. Klicka på länken för mer information om det här vattentornet.

afchapman, skepppsholmen, stockholm
Vandrarhemmet af Chapman vid Skeppsholmen. Foto: ©nini.tjader.2015
Af Chapman ligger som vanligt där vid kajen och ser majestätisk ut. Vackert skepp.
Men jag började utanför Moderna Museet. Helt rätt väder (gråväder) för att fotografera de färggranna skulpturerna i parken utanför. Den skira vårgrönskan och gråvädret gjorde att alla färger framträdde extra fint. Man ska inte fotografera i solsken. Gråväder är det som gäller.

Återkommer till skulpturerna. Nu är det vårstädning i bostadsrättsföreningen som gäller idag.

modernamuseet, skeppsholmen, stockholm
Utanför Moderna Museet. Foto: ©nini.tjader.2015