2016-03-13

Laszlos korv- och potatislåda

korvopotatislåda
Korv- och potatislåda. Bilden lånad från internet.

För många år sedan hade jag en arbetskamrat som hette Laszlo. Han kom en gång i världen från Ungern. Det här är hans recept. Han bjöd på det vid någon sammankomst på jobbet som jag minns det. Det blir en stor gratäng som räcker till många. Servera gärna med grönsallad till.

Ingredienser

1 – 1,5 kg skalade och skivade potatisar
6 – 8 hårdkokta ägg skivade med äggskivare
1 par Gyulaer korv (eller annan smakrik, välkryddad ungersk korv) skivade i fina/tunna skivor
Korven är rätt så stark i smaken så det kan eventuell räcka med en korv.
6 dl gräddfil, och 1 st Creme Fraiche (normalstorlek)

Laszlos korv- och potatislåda kan med förtjusning förtäras även som ljummen i det gröna.

Gör så här:

• Smörj en ugnsform och lägg i potatisen så att det täcker hela botten, sedan korven likadant, sedan potatis, och sist ägg med potatis på toppen.
• Gör så tills allt material har gått åt.
• Två-tre lager är godast. Då blir det ca 3 - 5 cm högt.
• Sist men inte minst, blanda ihop gräddfilen och Creme Fraichen och häll över.
• In i ugnen på ca 200 - 225 grader och vänta tills det börjar bli gyllenbrunt (ca 45 minuter).
• Ta ut och låt det svalna en stund och sedan är det bara att ta för sig.

Alternativa recept på ungersk korv- och potatislåda där man använder mindre vätska och kokt potatis istället för rå potatis hittar du bland annat här:

http://parimatlagning.blogspot.se/2014/03/lagrad-potatis-ungersk-potatisgratang.html

http://www.mytaste.se/matklubben/ungersk-grat%C3%A4ng-p%C3%A5-potatis-och-%C3%A4gg-11858966.html

korvopotatislåda
Korv- och potatislåda. Bilden lånad från internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar