2016-03-28

Skogspromenad

motionsspår
Orienteringstavla nr 10. Foto: ©nini.tjader.2016
Igår gjorde jag en promenad i skogen, vid dammarna här i Tumba. På kartan motsvarar dt den lilla svängen högst upp till vänster som passerar Stora Dammens norra kant och sedan Lilla Dammens norra hörn. Först tar man sig dit via gångvägarna hemifrån för att nå elljusslingan. Från dörr till dörr och runt är det 6,8 km. En lagom promenad, upp och ner för backar med omväxlande natur. Konstaterade att där man går in på spåret har det byggts ett flertal nya jättestora villor som inte var där sist jag gick den rundan.

skogen
Tall och gran. Foto. ©nini.tjader.2016
Det är alltid lika skönt att komma in bland tallarna och granarna och det enda man hör är fåglarna.

skogen
Tall och gran. Foto. ©nini.tjader.2016
Stora Dammen syns bortom träden numer. Man har gjort en del avverkning här omkring på senare år så träden är något glesare än vad de brukade vara. Redan härifrån kunde man ana att isen fortfarande låg på Stora Dammen.

stora dammen
Vid Stora Dammen. Foto. ©nini.tjader.2016
Vissa träd har fällts andra har fallit av andra orsaker.

stora dammen
Vid Stora Dammen. Foto. ©nini.tjader.2016
stora dammen
Vid Stora Dammen. Foto. ©nini.tjader.2016
Fallet ner från dammen vidare neråt Tumba-dalen var det full fart på. Men väldigt mycket bråte nere i bäcken som borde röjas bort. Härifrån och upp mot vägen där jag stod brukar det under våren vara full trafik av grodor/paddor om man kommer vid rätt tidpunkt, nämligen parningssäsongen.

stora dammen
Stora Dammen. Foto: ©nini.tjader.2016

Men än är det för tidigt för grodorna/paddorna. Isen ligger än på Stora Dammen. Men den har släppt från stranden och ser så där lös och "rutten" ut som den gör innan den går upp.

stora dammen
Bäcken från Stora Dammen. Foto. ©nini.tjader.2016
Den lilla snö som varit i vinter är i alla fall borta överallt och bäcken strömmar i full fart neråt.

stora dammen
Stora Dammen. Foto: ©nini.tjader.2016
Än har inte änderna kommit hit. Men det rörde sig i vattnet där isen var borta så det var nog fiskar där.

stora dammen
Stora Dammen. Foto: ©nini.tjader.2016
Lite ödsligt så där på en påskdags eftermiddag. Såg totalt fyra (4) personer längs spåret under min promenad. Två och två kom de gående. På promenad som jag.

vatten
Ett mini-vattenfall. Foto. ©nini.tjader.2016
På vägen mellan Stora Dammen och vidare finns det här lilla mini-vattenfallet som rinner vidare som en bäck under grusvägen ner mot Lilla Dammen.

vattenpöl
Grusväg med vattenpöl- Foto. ©nini.tjader.2016

brant
Brant backe. Foto. ©nini.tjader.2016
El-ljusspåret passerar söder om Brantbrinks återvinningsstation, vidare genom skogen och ner för en extremt brant backe. Syns inte på bilden hur brant den är, men den går man försiktigt i. Numer har den i alla fall ordentligt med grus. Förr om åren har det varit svårt med fotfästet här. Antar att super-motionärerna som joggar runt i spåret gillar att springa upp för den här…

björkar
Björkar. Foto. ©nini.tjader.2016
Strax innan (eller efter beroende på vilket håll man kommer från) finns den här björkdungen. Alltid lika vacker.

lilla dammen
Mot Lilla Dammen. Foto: ©nini.tjader.2016
När man kommer ner för den branta backen och fortsätter neråt kommer man till Lilla Dammen.

lilla dammen
Lilla dammen. Foto: ©nini.tjader.2016
Så här års ser man faktiskt Lilla Dammen. Under sommartid är det oftast så igenvuxet här att man inte ser någonting alls. Även Lilla Dammen är fortfarande istäckt.

bäck
Bäckens fortsatta strömning ner mot Tumba Dalen. Foto: ©nini.tjader.2016

Även här strömmar det friskt ner från Lilla Dammen och vidare ner mot Tumba-dalen. Bron man passerar känns alltid osäker och svajig…

fält
En röd container i skogen. Foto. ©nini.tjader.2016
Stora fältet längs spåret ser för ovanlighets skull avverkat ut. Måste de ha gjort i höstas. Man kan fråga sig varför det står en illröd container mitt i skogen…

stubbe
Stubbe med årsringar. Foto: ©nini.tjader.2016
Något jag alltid förevigar när jag passerar här är en specifik stubbe längs spåret. Den är cirka en meter hög och är kvar från ett träd som höststormarna fällde för en del år sedan. Trädet låg tvärs över spåret så det sågades av. Varje gång jag passerar här tar jag en bild av stubben. Det är intressant att se hur den förändras över säsongerna och åren. Den blir bara vackrare och allt mer färggrann.

Det var en skön promenad trots att det mot slutet började blåsa så jag höll på att blåsa bort. Men temperaturen var rätt skön. Inte kallt. Och det var skönt med dagsljus och frisk luft.

årsringar
Årsringar. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar