2016-03-23

TV-serier jag ser och sett

TV-serier jag ser och sett

Jag ser på TV-serier.

Antingen ett avsnitt i veckan när det inte finns något annat val, eller flera på raken om den möjligheten finns. Ibland sparar jag avsnitten i TiVo-boxen och ser flera på raken i efterhand om de gått en gång i veckan. Att se flera avsnitt på raken är som att läsa böcker. Man får ett sammanhang, en kontinuitet.

Jag föredrar utländska TV-serier. De svenska TV-serierna är ofta för stela, mumlande och dåliga dialoger, märkliga handlingar.

Det här är ett litet urval.

Svenska (och norska/danska/skandinaviska) TV-serier


bron

Till att börja med gillade jag inte "Bron". Sen såg jag den engelsk-franska versionen av säsong ett "The Tunnel", som var riktigt bra. Gjorde därefter ett nytt försök att se "Bron", säsong ett. Gillade den fortfarande inte. Sen kom säsong två. Bättre. Och säsong tre. Också bra. Har senare sett om samtliga säsonger från början. På Netflix fanns (finns?) säsong ett med lite konstig textning.

jordskott

Slutade titta på "Jordskott" efter avsnitt två. Där tröttnade jag. Alla andra prisade den…

fortitude

Jag gillade "Fortitude" när den gick. Lite märklig och mystisk. Men jag gillade den.

brottet

Och alla säsonger av "Brottet" hitintills. "The killing", den amerikanska versionen (med bland andra Joel Kinnaman), är minst lika bra.

Det finns förstås fler norska och danska serier som jag gillat och sett när de visats. Minns tyvärr inte namnen på alla dem just nu. Men Arvingarna, Dicte och Nicolaj og Julie är några av de danska serierna. Frikänd och Kampen om Tungvattnet och Mammon är några av de norska.


trettigraderifebruari

Ser "30 grader i februari". Välspelat. Obehaglig. Tar helt bort eventuell önskan att åka till Thailand. Inte för att jag någonsin har velat åka till Thailand. Det har aldrig lockat mig. Just nu två episoder kvar på nuvarande säsong.

gåsmamman

"Gåsmamman" ser jag. Ganska bra även om den inte är det bästa jag sett.

truedetective

Utländska TV-serier

Slutade titta på "True Detective" mitt i avsnitt två, säsong ett. Tänker inte se säsong två som går nu på TV1. Gjorde ett nytt försök senare att se den från början (hade den då i en filmkanal), men det var samma då. För osympatiska huvudpersoner (men fint foto). Såg inte klart. Tänker inte se säsong två.

houseofcards

Har inte sett klart säsong två av "House of Cards" än, men det tänker jag göra och sen se säsong tre och fyra. Den är lite seg tycker jag. Men intressant. Inte en serie man ser mer än ett par avsnitt åt gången av.

orange is the new black
wenthworth

Såg alla tre säsongerna av "Wentworth" och alla tre säsongerna av "Orange is the new black". Gillar båda. Båda utspelar sig på kvinnofängelser. "Wentworth" i Australien, "Orange is the new black" i USA. "Wentworth" är svartare, svårare och mer våldsam än "OINTB". OINTB är mer humoristisk. Båda har en säsong till på G.

suits

Såg alla säsonger av "Suits" och älskade den. Ny säsong väntar på Netflix.

marco_polo

Har försökt se "Marco Polo" på Netflix och segat mig igenom cirka 4 avsnitt. Någon dag ska jag se klart den. Den är ju intressant på många sätt, men lite seg (trots avhuggna huvuden och våldsamheter).

shetland

Jag gillar "Shetland" som kommer och går. Den är riktigt bra. Intelligent serie med sympatiska huvudpersoner.

game_of_thrones

Och "Game of Thrones" förstås. Alla säsonger. Den köper jag också på DVD så jag kan gå tillbaka och se allt om igen.

thedivide

Såg nyligen säsong ett av "The Divide" på Netflix. Mycket bra. Slutade på ett sätt som är som gjort för ytterligare en säsong. Men det verkar som om den är nedlagd om man ska tro uppgifter på nätet.

jane_the_virgin

Ser "Jane the Virgin". Nuvarande säsong på TV11. Tidigare säsonger såg jag på Netflix. Märklig serie. Men jag tycker den är rolig i sin överdrivna stil. Äkta såpa.

greys_anataomy

Naturligtvis ser jag "Grey's Anatomy" på TV5. Har sett alla avsnitt från början (jag har passat på när de körde repriser från början en sommar eftersom jag inte såg den från början till att börja med) till nuvarande som går just nu. En av de serier jag inte vill missa ett enda avsnitt av.

theblacklist

Jag ser också "The Blacklist". Numera går den mitt i natten på TV3 och man får lusläsa tablåerna för att hitta den. Har sett den från allra första början så naturligtvis fortsätter jag se den. Rätt intressant.

…och en hel del annat ser jag också. Både i TV-serie-väg och filmer.

Gör jag något annat än tittar på TV? Javisst gör jag det. TV-serier är min avkoppling. Jag spelar in dem på TiVo-boxen och ser när jag har tid, vanligtvis inte när de visas.

homeland

PS. Glömde nämna "Homeland". Missar inte ett avsnitt eller en säsong av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar