2016-03-19

Gör egen falafel

falafel
Falafel i pita. Bilden lånad från internet.
När jag först lade ut det här receptet på min gamla webbplats fanns det varken färdig mix för att göra falafel, eller färdigbakade pitabröd att köpa i Sverige. Och att hitta tillbehör som tahini, hummus, pfefferoni var inte heller helt enkelt. Nu finns allt. I varje fall i Stockholms-regionen och förmodligen på andra platser också. Så vill man vara lat så finns det alternativ till att göra falafel-bullarna själv.

Falafel är alltid populärt i mezze eller i en sandwich av tunnbröd. De ska innehålla tämligen mycket vitlök. Servera med persilja efteråt, det hjälper mot vitlöksdoften. Falafel äts i Libanon, Syrien, Jordanien, Israel och Egypten, där de görs av bondbönor istället för kikärtor.

Ingredienser

• 225 g torkade kikärtor, blötlagda och skalade
• 50 g finmalen burghul eller 60 g torkade bondbönor
• 2-3 pressade vitlöksklyftor
• 3 finhackade schalottenlökar
• 1/2 tsk kummin
• 1/2 tsk malen koriander
• 1 msk finhackad persilja
• 1 tsk bakpulver
• salt och peppar
• olja till fritering

falafel
Falafel i pita. Bilden lånad från internet.

Så här gör du:

• Täck burgulen med hett vatten och låt ligga i blöt i 10 minuter.
• Slå av och pressa ut det sista vattnet.
• Finmal till sist ärtorna i kvarn eller matberedare.
Upprepa om det behövs. Blandning ska vara mycket finmalen.
• Lägg blandningen i en skål tillsammans med alla de återstående ingredienserna utom oljan. Blanda ordentligt, täck över och ställ i kyl i en timme.
• Ta två matskedar blandning och forma den med våta händer till en biff. Låt biffarna vila i ytterligare 30 minuter.
• Hetta upp oljan.
• Fritera falafeln i omgångar, tills den blir genomkokt och gyllenbrun.
• Låt rinna av på hushållspapper. Servera som mezze eller i tunnbröd/pitabröd.
• Lägg ut ett tunnbröd med hummus be tahini, lite strimlad sallad och skivade tomater eller tabbouli (har recept på det med om du vill ha), lägg två eller tre falafelbullar på brödet och pressa lite citron över. Rulla ihop det hårt.

I Israel äter man falafeln i pitabröd med tahini över samt stark tomatröra typ salsa och sallad med tomater och grön sallad. Och naturligtvis ska det vara starka pfefferoni till också. Tahini finns i de matbutiker som säljer orientalisk mat och ibland även i vanliga matbutiker beroende på var du bor och vilket kundunderlag butiken har.

Receptet kommer från boken Det orientaliska köket, Alhambras gastronomiska serie, förf. Jane Aspinwall och Ann Kilgour, ISBN 91 87680 10 6, tryckt 1989

Några alternativa recept:

ICAs Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök
Köket.se: Falafel från Libanon
Coop.se: Falafel
Om du googlar på "falafel" får du en massa receptförslag.

Man kan också köpa falafel i pita med alla tillbehör ute på stan nu för tiden.

Den på bilden nedan är inte en falafel utan en kebab som jag köpte vid Skärholmens mattorg den 26 maj 2014. Samma tillbehör i princip som till falafel. Jättegod. Men jag ångrade att jag inte tog den på tallrik med kniv och gaffel för alla såserna har en förmåga att rinna ut över händerna… Men gott var det. Jag älskar den här typen av mat från Mellanöstern.

kebab
Kebab i pita. Foto: ©nini.tjader.2014

1 kommentar:

  1. Stort tack för receptet. Älskar falafel och lagar det ofta. Nu ska jag testa ditt recept. Alltid kul att förnya sig.
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera