2021-03-07

Köket

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Köket var först med att få nytt golv i den här vändan med vattenläckor. I samband med att föreningen bytte rattar på alla radiatorer i föreningen och ett problem i värmecentralen som tappade tryck i elementen så sprang ett av elementen i köket läck. Int omöjligt att det stått och läckt ett tag men jag upptäckte det inte förrän det blev riktigt illa. Det förstörde hela köksgolvet och läckte en bit ut i inre hallen. i början av juli gjordes ytskiktet i köket. Det var när inre hallen skulle göras som nästa vattenläcka upptäcktes. Men då var köksgolvet i alla fall klart så jag kunde använda köket igen. 

Mitt nya köksgolv. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag valde ett vitt laminatgolv från Pergo till köket, med ett diskret brädmönster. Hade jag valt ett vitt ekgolv hade det inte täckts av försäkringen, så det blev laminat. Jag är nöjd med det. Fast allt skräp syns mycket mer på dt än det gjorde på det ursprungliga ek-golvet.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

I samband med nya golvet i köket skickade jag mattan på tvätt hos Eriksbergstvätten. De hämtar och lämnar vid dörren och har överkomliga priser.

Jag gjorde också en om-möblering och ställde köksbordet på andra ledden jämfört med tidigare.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Köket har två fönster. Det rakt fram på bilden ovan är rakt i söder, det andra till höger är mot väster. Det gör att köket är väldigt ljust. Blommorna gillar det.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Köket har snedtak. Det var inte helt lätt att sätta upp lampan över köksbordet på grund av snedtaket. Jag använder en förlängningsarm till lampan över köksbordet så jag kan få den precis där jag vill ha den. Lampan är en kopia av lampan SEMI som Ikea sålde under en period. Älskar den här lampans form. Har bytt elen i den men i övrigt har den hållit bra. Den är helt i plåt så lätt att göra ren (kökslampor blir flottiga).

Monstera Monkey Face i hörnet mellan fönstren. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag har inga gardiner i köket. Jag har växter istället och utnyttjar gardinstängerna för att hänga amplar med hängväxter på och för Monstera Monkey Face att ha dess slingor på. Den senare hade jag tidigare i vardagsrummet både före och under golvjobben.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Innan nya golvet lades i köket så målade jag väggarna i köket vita. Hade hem cirka 10 olika färgprover av vitt innan jag valde en som fungerade med köksluckorna. Den jag valde heter Mjölk hos Bauhaus. Om man väljer fel vit ser köksluckorna plötsligt grå eller gula ut.

Mellan kyl-frys och bokhylla har jag en rullbar vagn från Ikea. I bokhyllan är det mest kokböcker.

Del av köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Min kaffebryggare för kapselkaffe (den ovan, De Longi Dolce Gusto) krånglar på sistone så det är nog bara en tidsfråga innan jag behöver byta ut den. Har tittat ut vilken jag ska ersätta den med. Men det får vänta tills skatteåterbäringen är inne på mitt konto.

Del av mitt kök. Foto: ©nini.tjäder.2021

Mitt kök är förhållandevis stort och i princip fyrkantigt. Köksstolarna är från Ikea. Köksbordet i massiv vitoljad ek köpte jag i en möbelaffär i Kungens Kurva som inte finns längre.

Underskåpet längst till vänster hade ursprungligen hyllplan. Det är djupt. Varje gång jag skulle ha ut något ur det fick jag först lyfta ut det som stod framför och sen in igen. Så jag bytte ut hyllplanen mot lådor. Ganska dyrt eftersom jag var tvungen att ta dem från Marbodals sortiment. Skåpen är från Marbodal. Men jag har aldrig ångrat det. Lådor är SÅ mycket bättre och mer praktiskt än hyllplan nr det gäller underskåp. Det skåpet är nu mitt skafferi för torrvaror. Om jag hade råd skulle jag göra om alla underskåp till lådor.

Del av mitt kök. Foto: ©nini.tjader.2021

Kyl-frysen är liten. Hade gärna haft en större.

Del av mitt kök. Foto:©nini.tjader.2021

Rakt ut från köket syns ena änden av inre hallen och del av yttre hallen.

Spisen bytte jag ut för några år sen till en med glaskeramikhäll när den gamla med runda plattor gick sönder (säkringarna gick när visa plattor användes). Det blev glaskeramikhäll eftersom det är mest kompatibelt med de kastruller och stekpannor jag redan hade. Hade gärna bytt köksfläkten mot något mer modernt och snyggare men det är bara vissa sorts fläktar vi får ha och de finns knappt på marknaden längre. Utvecklingen och teknikerna har ändrats sen vårt hus byggdes. (Huset byggdes 1985, lägenheterna i botten planet 2003).

Jag trivs i mitt kök även om det finns en del jag skulle vilja göra om. Efter att jag svängde på köksbordet blev det också enklare att använda det som arbetsyta.

Det är alltid i köket man blir sittandes när man har besök. När pandemin är över och vi alla är vaccinerade och kan besöka varandra igen blir det väl så igen.

Hylla i köket. Foto: ©nini.tjader.2021

På bilden ovan syns gamla tapeten i köket som jag målade vit i samband med golvbytet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar