2021-03-17

En nästan vanlig socka

 

En socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag gillar att sticka sockor. Det är något jag gör mellan olika stick-projekt för att ha en stickning i händerna.Garn för sockstickning är nästan alltid Opalgarns sockgarn, 75% ull och 25% Polyamid. Stickor nummer 2,5. Antingen strumpstickor eller en 80 cm lång rundsticka och Magic Loop. Men jag stickar inte två sockor samtidigt eftersom det kräver fler nystan i omlopp samtidigt.

Jag har över tiden testat flera olika sorters sockmodeller. Både vad gäller hälar och i vilken riktning man stickar. Nerifrån och upp, dvs man börjar i tån och stickar från tån uppåt. Och uppifrån och ner där man börjar med mudden.

Stickar man nerifrån och upp blir det en speciell uppläggning. De flesta mönster säger då att man ska lägga upp med tekniken Judy's Magic Cast On. Den har jag aldrig lyckats med (hitintills) så jag använder andra metoder för uppläggning när jag ska göra tå-upp. Tå-upp kräver också andra tekniker för hälen än den gamla vanliga standardhälen. Det finns flera olika metoder för det.

Jag föredrar uppifrån och ner, dvs börja med mudden.

Första sockan. Foto: ©nini.tjader.2021

När jag började sticka andra sockan upptäckte jag att det nystanets färger var annorlunda än första sockans. Det är samma garn… bara ett nytt nystan.

Första och andra sockan. Foto: ©nini.tjader.2021

Så här gör jag med Opalgarn och stickor 2,5:

• Lägg upp 52 maskor (mer om du har stora fötter, tjocka ben)

• Sticka mudd med 2 avig 2 räta (eller 1 avig 1 rät om du föredrar det. Sticka den så lång eller kort som du vill. Mina muddar brukar vara runt 12 cm långa.

• Övergå till slätstickning i två varv.

Början på häl-lappen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Dela upp maskorna på hälften, dvs 26 maskor + 26 maskor om du har rundsticka.

Början på den rätstickade häl-lappen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Nu stickas häl-lappen på 26 av maskorna. Den stickas fram och tillbaka. Just här har jag stickat den i rätstickning. Annars kan man sticka den i slätstickning (räta maskor på rätsidan, aviga på avigsidan). Eller så kan man sticka den som s.k. förstärkt häl. Googla förstärkt häl för hur man gör.

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

• När häl-lappen är cirka 6-7 cm lång påbörjas böjen för hälen genom att du delar antalet maskor i 3. Med 26 maskor på häl-lappen blir det 9+8+9 maskor.

Hällappen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Sticka 9 + 8 maskor och sticka sedan ihop 2 maskor. Vänd

Sticka den ihopstickade maskan + 8 maskor och sticka sedan ihop 2 maskor. Vänd.
Sticka den ihopstickade maskan + 8 maskor och sticka sedan ihop 2 maskor. Vänd.
Fortsätt så tills du är framme vid kanten av häl-lappen och det inte finns några fler maskor att sticka ihop. Se till att det är på rätsidan av stickningen.

Ihoptagning i bakre maskbåge. Foto: ©nini.tjader.2021

Ihoptagning i främre maskbåge. Foto: ©nini.tjader.2021

Dags att plocka upp maskor på sidan av häl-lappen. Foto. ©nini.tjader.2021

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

Upplockade maskor längs häl-lappens sida. Foto: ©nini.tjader.2021

Häl och häl-kil. Foto: ©nini.tjader.2021

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Plocka upp ca 16 maskor på häl-lappens ena sida.

• Sticka de 26 maskorna på sockans ovansida.

• Plocka upp samma antal maskor på hällappens andra sida som på den första (ca 16).

En annan socka på strumpstickor. Foto: ©nini.tjader.2021

• Sticka runt i slätstickning i två varv. Härifrån stickas slätstickning runt hela sockan.

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Nu ska intagningarna för kilen mellan häl och fot påbörjas. Intagningarna görs genom att sticka ihop 2 maskor 2 ggr på vartannat varv mellan sockans översida och hälen. Sätt gärna markörer på de 2 ställen där intagningarna ska göras.Sockans översida ska hela tiden vara 26 maskor. Undersidans maskantal minskar med 2 vartannat varv.

Var noga med hur du stickar ihop maskorna, dvs vilken maskbåge som är överst eller underst (bakre eller främre maskbåge). Det påverkar det slutgiltiga utseendet.

Häl med hälkil. Foto: ©nini.tjader.2021

• När även undersidans maskantal är 26 slutar du att göra minskningar för kilen. Här övergår du antingen till slätstickning eller resårstickning 1 a 1 r. Jag gjorde resårstickningen som vriden resår. Den räta maskan stickas då i bakre maskbågen.

Hälen och början på resåren på foten. Foto: ©nini.tjader.2021

• Sticka resår i cirka 6 cm. Övergå sen i slätstickning.

Tekniken med resår under mitten av foten har jag lånat från ett par sockbeskrivningar av Maja Karlsson (Järbo och boken 35 sockor). Resåren gör att sockan sitter bättre på foten.

• När sockan räcker över lilltån kan du påbörja minskningarna för tån. (Har du långa tår och särskilt lång stortå behöver du kanske sticka lite längre innan du börjar minska för tån.)

Tån. Foto: © nini.tjader.2021

Det finns många olika sätt att göra tå-minskningar på sockor. Det här en vanlig trekantig tå. Det finns de som minskar efter formen på sina fötter där sockan är lägre vid lill-tån och högre vid stor-tån. Men jag har s.k. "ankfötter", ganska breda och rakt av vid tårna. För mig fungerar den här tån bäst.

• Dela upp maskorna i två halvor, en för ovansida, en för undersida. Sätt markörer i varje sida. I början på varvet sticka en maska, sticka ihop två maskor, sticka tills det är 3 maskor kvar på sidan, sticka ihop två maskor. Byt till andra sidan på sockan och gör likadant där. Stick sedan ett varv utan minskningar.

Vid minskningarna, där du stickar ihop två maskor, kolla noga hur du stickar ihop och vilken riktning det blir på maskbågarna. Det påverkar utseendet.

Socka. Foto: ©nini.tjader.2021

• Mät på foten när du kommit en bit. Ibland behöver man minska snabbare så sockan inte blir för lång. Då minskar man varje varv istället för vartannat.

Socka. Foto: ©nini.tjader.2021

• När det är cirka 6 maskor kvar på varje sida ta av garnet och dra det genom kvarvarande maskor och dra ihop tån. Fäst garnet ordentligt på insidan så tån inte öppnar sig senare. 

• Fäst eventuella andra trådar.

• Sticka en socka till. Den ska vara likadan som den första. Var färgerna och ränderna hamnar när man använder självrandande garn har ingen betydelse. Det finns de som dra ut garn från nystanen för att börja likadant på båda sockorna med intentionen att de ska bli likadana. Det gör jag aldrig. Som jag ser det är det själva vitsen med självrandande garn att sockorna blir olika.

Färdiga sockor. Häl och mudd bakifrån. Foto: ©nini.tjader.2021

Färdiga sockor, undersidorna. Foto: ©nini.tjader.2021

Med min socka nummer två blev sockorna väldigt olika. Samma garn men två olika nystan.

Socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Om man vill variera sina sockor kan man ha annan färg på mudd, häl och tå. Det enda viktiga är att det då är samma tjocklek och kvalitet på garnerna.

Färdiga sockor, båda, från sidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Det var inte meningen att de skulle bli så olika… Det blev en överrraskning.

Sockorna. Olika men lika. Foto: ©nini.tjader.2021


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar