Ingredienser
50 g margarin eller smör (har inte testat att använda olivolja istället _ frågan är hur stor mängd det i så fall ska vara)
6 dl vatten eller mjölk (jag har aldrig mjölk i matbröd)
1 pkt matbrödsjäst
0,5 msk salt
½ dl sirap eller flytande honung (jag gjorde det med honung första gången av misstag. Gick bra.)
½ påse brödkryddor
1 kg ICA Rågsikt
Så här gör du
Smält matfettet i en kastrull
Häll i vätskan och värm till fingervarmt (cirka +37°C)
Lös upp jästen i degbunke med lite av degspadet
Tillsätt resten av degspadet, salt sirap/honung, eventuella brödkryddor och nästan allt mjöl. Spara ca 3 dl mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk/bakbord.
Knåda degen smidig.
Dela degen i 2 delar och forma dem till limpor.
Lägg dem på tvären i en smord långpanna eller i smorda bakformar.
Nagga dem med en gaffel.
Jag rekommenderar att baka dem i smorda bakformar eftersom brödet har en tendens att flyta ut på bredden och därmed bli rätt platt. (Har själv glömt använda bakform varje gång jag gjort brödet…).
Pensla ev. mellan limporna med smält matfett eller olja (så de inte klistrar ihop sig) om du har det på plåt eller i långpanna.
Jäs bröden övertäckta cirka 20-30 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
ICAs Rågsiktsmjöl. Påsens baksida med recept.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar