2020-08-15

ICAs rågsiktsbröd


Ni har väl sett att det finns recept på baksidan av mjölpåsarna? Ett av de recept jag fastnat för och gjort flera gånger på sistone är ICAs rågsiktsbröd. Receptet finns på baksidan av rågsiktsmjölets påse om det är ICAs mjöl. Jag brukar göra halva satsen. Har ingen plats för 4 bröd. Just det här receptet hittar jag inte hos ica.se. ICAs brörecept i övrigt finns här.

Ingredienser

50 g margarin eller smör (har inte testat att använda olivolja istället _ frågan är hur stor mängd det i så fall ska vara)
6 dl vatten eller mjölk (jag har aldrig mjölk i matbröd)
1 pkt matbrödsjäst
0,5 msk salt
½ dl sirap eller flytande honung (jag gjorde det med honung första gången av misstag. Gick bra.)
½ påse brödkryddor
1 kg ICA Rågsikt


Så här gör du

Smält matfettet i en kastrull
Häll i vätskan och värm till fingervarmt (cirka +37°C)
Lös upp jästen i degbunke med lite av degspadet
Tillsätt resten av degspadet, salt sirap/honung, eventuella brödkryddor och nästan allt mjöl. Spara ca 3 dl mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.



Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk/bakbord.
Knåda degen smidig.
Dela degen i 2 delar och forma dem till limpor.
Lägg dem på tvären i en smord långpanna eller i smorda bakformar.
Nagga dem med en gaffel.

Jag rekommenderar att baka dem i smorda bakformar eftersom brödet har en tendens att flyta ut på bredden och därmed bli rätt platt. (Har själv glömt använda bakform varje gång jag gjort brödet…).

Pensla ev. mellan limporna med smält matfett eller olja (så de inte klistrar ihop sig) om du har det på plåt eller i långpanna.
Jäs bröden övertäckta cirka 20-30 minuter.



Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C, cirka 45 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.




På samma mjölpåses baksida finns även ett recept på frukostbullar. Det har jag hitintills inte provat att baka.


ICAs Rågsiktsmjöl. Påsens baksida med recept.

Här finns ICAs brödrecept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar