2019-08-25

Mon Cheri nummer 2, ännu en sommartop

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, början, 2019-08-16. Foto: ©nini.tjader.2019
Förra sommaren köpte jag 10 nystan blått Cotton Kings bomullsgarn 8/4 från Hobbii.se. Det har räckt i vad som känns som evigheter. Två tröjor som jag gjort av det har jag repat upp och återanvänt garnet. Tre tröjor har nu det här garnet.

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, 2019-08-20. Foto: ©nini.tjader.2019
Det allra sista använde jag i en sommartop modell Mon Cheri från Yll och Tylls KAL. Har redan gjort en top av det mönstret. Nu blev det en till eftersom jag delvis gillar beskrivningen och tycker det är ett bra bas-mönster.

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, nederkanten, 2019-08-24. Foto: ©nini.tjader.2019
Precis som förra gången skippade jag den nederdel av tröjan som finns i beskrivningen. Något spetsliknande är liksom inte min stil… Den här gången skippade jag dessutom sprundet i halsen med den lilla knappen. Huvudhålet är tillräckligt stort för att få igenom huvudet utan sprund och knapp. Jag gjorde också kroppen helt rak.

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, nederkanten, 2019-08-24. Foto: ©nini.tjader.2019
Längst ner, där det i originalbeskrivningen är ett spetsliknande hålmönster, gjorde jag något helt annat.

Jag stickade tills det blå garnet var i princip slut. Därefter tog jag in ett grönt garn från Rainbow Cotton (som jag också köpte förra sommaren) och stickade vartannat varav blått, vartannat varv grönt. När det blå garnet tog helt slut var tog jag in ett annat blått garn, också det från Rainbow Cotton/Hobbii och fortsatte ett tag till.

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, nästan klar, 2019-08-24. Foto: ©nini.tjader.2019
När jag tyckte tröjan var lagom lång övergick jag till 2 aviga och 2 räta med respektive färg. Blått för de räta maskorna, grönt för de aviga. När "resåren" var tillräckligt lång övergick jag till enbart blått och 7 varv rätstickning (som vid rundstickning innebär ett varv rätt, ett varv avigt – jag började med avigt). Därefter vanlig avmaskning.

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, klar, 2019-08-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Nu ska bara alla trådar fästas och den ska tvättas och blockas (dvs torka plant på en handduk). Sen kan jag börja använda den. Sommaren är inte slut än…

moncheri, bomullstop, raglantröja
Mon Cheri nbr 2, klar, 2019-08-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Vad ska jag sticka nu då? Vi får se.

2019-08-17

Plommonmarmelad med vinbär

plommonmarmelad
Plommonmarmelad med vinbär. Foto: ©nini.tjader.2019
I våras fick jag en påse frysta plommon av Birgitta Hultin. De hamnade i min frys där jag fick syn på dem häromdagen. Kändes som det var dags att göra något med dem så tog fram dem och tinade dem. Tänkte göra en marmelad av dem.

Jag har gjort plommonmarmelad flera gånger förut och har flera recept på det (och två stora burkar kvar sen förra hösten). Men nu hade jag cirka 350 gram plommon vilket inte är så mycket till en marmelad. Tänkte att man kan ju fylla på med något annat. Letade recept hos Dansukker som har många väldigt användbara recept för just sylt och marmelad (och en massa annat). Där hittade jag ett recept på plommonmarmelad med vinbär. Perfekt. Har massor med frysta svarta vinbär i frysen. Och så hade jag en näve amerikanska blåbär från mina egna buskar i kylskåpet.

Det här är originalreceptet:

Ingredienser

1 kg plommon
1/2 kg svarta och/eller röda vinbär
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad, flisad mandel
Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i mindre bitar. Skölj och repa vinbären.
Blanda plommon, vinbär och syltsocker i en gryta och koka i cirka 10 minuter. Tillsätt mandelflisorna. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.
Receptet är framtaget av
Dansukker

Nu hade jag ju inte så mycket plommon utan bara 350 gram. Tog en burk frysta svarta vinbär från 2016 från frysen och lade till. Ungefär 250 gram. Och sen en näve färska blåbär. Till det tog jag ett halvt kilo Dansukker Syltsocker. Och 25 gram mandelspån. Kokade i 10 minuter och tillsatte mandelspånen. Hällde över i burk (som var för liten) och en mindre burk till.

Har provsmakat från den mindre burken. Jättegott på rågbröd med Philadelphiaost. Marmeladen står nu i kylskåpet.

Rabarberchutney, rabarbersirap och rabarbermargarita

Rabarber, andra skörden 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
Årets sista (?) rabarber skördades häromdagen. Min andel efter att de ansats blev 250 gram.

rabarber
Rabarber. Foto: ©nini.tjader.2019
Grannens och min rabarber är smal och inte särskilt hög. Vi flyttade den i slutet av förra sommaren till nuvarande plats eftersom den inte trivdes i odlingsboxen där den varit i några år. Det verkar som den trivs bättre dit vi flyttade den och vi hoppas att den nästa år levererar ännu bättre, nu när den etablerat sig på den nya platsen. Grannen och jag har rabarbern ihop. Det är två olika sorter.

rabarber
Rabarber. Foto: ©nini.tjader.2019

Rabarberchutney

Av de 250 grammen gjorde jag en rabarberchutney. Chutney är SÅ gott till kött och kyckling.

rabarberchutney
Rabarberchutney. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag använder ett recept från Dansukker som är enkelt och snabbt. Så här:

Ingredienser Rabarberchutney


500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 

Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. 
Eftersom jag bara hade 250 gram rabarber gjorde jag en halv sats, dvs. hälften av alla ingredienser.

rabarbersirap
Rabarbersirap på G. Foto: ©nini.tjader.2019

Rabarbersirap

Jag ville också göra rabarbersirap att använda bland annat till Rabarber Margarita. Men jag hade ju slut på rabarber så fick inhandla på ICA. Som tur är finns den fortfarande att köpa. Jag köpte 3 stjälkar, ganska grova.

Receptet är också det från Dansukker. Så här:

Rabarbersirap
3 stjälkar rabarber i bitar
3 1/2 dl vatten
3 1/2 dl Dansukker Strösocker


Gör rabarbersirapen. Låt ingredienserna koka ihop i cirka 15 minuter.
Sila i en grovmaskig sil. Pressa försiktigt rabarbern så all saft rinner ut. Låt svalna.

Rabarber Margarita


4 cl tequila 
2 cl cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbersirap
salt

Skaka tequila, cointreau, limejuice och rabarbersirap.
Servera i cocktailglas med saltad kant.
Tips!
Den snyggaste saltranden får du genom att gnida kanten av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt.
Receptet är framtaget av
Dansukker

rabarbersirap
Rabarbersirap. Foto: ©nini.tjader.2019

2019-08-15

Nu är min #fernandfeather klar

fernandfeather
Fern and feather, början 2019-07-28. Foto: ©nini.tjader.2019

I slutet av juli köpte jag hos hobbiii.se två nystan Highland Wool från Peru för att de var prissänkta och lät intressanta och jag ville känna om de var tillräckligt mjuka för att användas på något stickat direkt mot huden. Jag är lite känslig för kliande ull… Garnet kom och var precis så mjukt som jag ville att det skulle vara. Det var bara att bestämma mig för vilken tröja jag skulle sticka av det. Ok-tröja med minst två färger hade jag redan bestämt (för att jag tycker att de är roliga att sticka). Men vilken?

fernandfeather
Fern and feather, början, 2019-07-28. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag hade köpt beskrivningen "Fern and feather" från Ravelry för en tid sedan eftersom jag alltid velat göra just den tröjan och gillat mönstret. Jag laddade hem det både på engelska och på norska. Använde i huvudsak den norska beskrivningen. Har stickat efter dansk beskrivning ett par gånger utan problem, men aldrig tidigare efter norsk. Norsk var knepigare. När jag inte förstod kollade jag den engelska beskrivningen och ordlistan man kan ladda hem från Garnr.se för 5 kronor (+ frakt). Beskrivningen är gjord av stickdesignern Jennifer Steingass hos knit.love.wool och översatt till norska av Tove Richter hos www.garnmani.no. Jag har köpt och gjort fler beskrivningar från Jennifer Steingass, men nu blev det den här jag stickade. Jag påbörjade den den 28 juli 2019 och beställde samtidigt mer garn av det mörkgrå. Färgerna heter Silver och Stone och är peruansk höglandsull.

fernandfeather
Fern and feather, början på oket, 2019-07-30. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag valde att ha det mörkare grå (Stone) som bottenfärg och det ljusare grå (Silver) som mönsterfärg. I det här läget hade jag bara ett nystan av varje och väntade på leverans av resten av de grå nystanen. Jag stickade med rundsticka nummer 4. Jag valde att INTE göra några förkortade varv för att få en högre baksida. Beskrivningen för desamma återkommer två gånger i beskrivningen och är helt förvirrande… Jag gjorde dem helt enkelt inte. Det gick ju bra ändå…

fernandfeather
Fern and feather, början på oket, 2019-07-30. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag valde att göra "rullkanten" som halskant. Det finns ett annat alternativ i beskrivningen. Någonstans här gjorde jag fel i mönstret men tyckte inte att det gjorde något och lät det vara istället för att repa upp. Det blev en liten mönsterrapport för mycket…

fernandfeather
Fern and feather, 2019-07-31. Foto: ©nini.tjader.2019
Mjukt och trevligt garn att sticka i. Att sticka uppi-från-och-ner gör det också möjligt att prova under stickandets gång. Exempelvis att man får huvudet igenom halsöppningen (det var prefekt) och att oket är tillräckligt stort innan man hänger av maskor för ärmarna.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-01. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag stickar huvudsakligen på kvällarna, framför TVn. Jag märker ut med märkpenna i beskrivningen de värden som gäller min storlek på det jag stickar så att det ska vara lätt att hitta när man stickar.

På bilden ovan var mönstret på oket klart. Det blev ljusgrått (Silver) garn över till något annat (vantar kanske? eller handledsvärmare?). Kontrasten mellan de två grå är inte särskilt stor, men tillräcklig. Just den här gången ville jag inte ha större konstrast mellan färgerna.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-04. Foto: ©nini.tjader.2019
Den 4 augusti hade jag hängt av maskorna för ärmarna och påbörjat den tråkiga transportsträckan för kroppen. Bara slätstickning runt, runt. Perfekt TV-stickning.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-04. Foto: ©nini.tjader.2019
I det här läget gick det också att prova tröjan och se att den var lagom i vidd runt kroppen. Det var den.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-04. Foto: ©nini.tjader.2019
Nu kunde jag också se att det blev riktigt bra med de här två grå färgerna tillsammans.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-05. Foto: ©nini.tjader.2019
Att sticka kroppen på en tröja är nog det tråkigaste som finns. Känns inte som att det händer något. Jag brukar sätta en markör i stickningen när jag börjar sticka för dagen så att jag ser när jag slutar för dagen hur mycket mer det blivit. Och så får man förstås prova emellanåt så man ser att längden blir bra.

Jag valde att INTE göra midje-intagningar. Jag har inte särskilt mycket midja och jag föredrar tröjor som är helt raka.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-07. Foto: ©nini.tjader.2019
När kroppen var klar påbörjades ärm nummer ett. I det läget hade jag gjort en ljus rand längst ner på resåren till kroppen men också konstaterat att den var något för kort. Men jag väntade med att ändra det tills jag hade stickat båda ärmarna och visste hur mycket mörkare grått jag hade kvar. Då skippade jag också den ljusare randen längst ner.

fernandfeather
Fern and feather, en ärm klar. 2019-08-09. Foto: ©nini.tjader.2019
Ärmarna blev riktigt bra och för en gångs skull varken för långa eller för korta (vilket jag har en tendens att göra). Resåren är vriden resår 1a 1 r. Avmaskningen är s-k. stretchy bind-off. Problemet är annars att det lätt blir för stram avmaskning när man stickar uppi-från-och-ner.

fernandfeather
Fern and feather, klar, 2019-08-12. Foto: ©nini.tjader.2019
Så var den då äntligen klar och alla trådar fästa den 2019-08-13. Bilden tagen 2019-08-13 men den var klar dagen innan. Ska bara blocka den lite. Sen kan den börja användas.

fernandfeather
Fern and feather, 2019-08-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Det där med att ta selfies med mobilen mot en spegel… Här var trådarna ännu inte fästa. Det gjorde jag på kvällen den 2019-08-13.

fernandfeather
Fern and feather. Foto: ©nini.tjader.2019
fernandfeather
Fern and feather. Foto: ©nini.tjader.2019
fernandfeather
Fern and feather. Foto: ©nini.tjader.2019


fernandfeather
Fern and feather. Foto: ©nini.tjader.2019
fernandfeather
Fern and feather. Foto: ©nini.tjader.2019
fernandfeather
Fern and feather. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag är nöjd med resultatet. Tröjan är skön och den kliar inte. Men än är det lite för varmt ute för att använda den.

Vad ska jag sticka nu då?????? Vi får se. Funderar på det över dagen.

2020-02-16
Har försökt använda den här tröjan flera gånger men inte riktigt trivts i den. Den känns helt enkelt för trång. Så för cirka två veckor sedan repade jag upp den. Garnet, som är mjukt och skönt, kommer jag använda till en annan tröja. Mönstret kommer jag förmodligen att sticka igen med ett annat garn och då sticka tröjan en storlek större. Jag gillar inte tighta tröjor…
Men fin var den…

2019-08-13

Fjärilarnas och humlornas älsklingsblommor

echinaceapurpureamagnus
Echiunacea utanför min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2019
Fjärilarnas och humlornas älsklingsblommor är utan tvekan Echinacea Purpurea Magnus. Eller röd solhatt som den också benämns. Och en del kallar den röd rudbeckia. På många ställen står det att den blir 80 cm hög. Mina är betydligt högre. I år är flera av dem cirka 128 cm höga.

Bara jag kan njuta av dem eftersom de växer mellan min uteplats och bullerstaketet och inte syns utifrån.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag köpte och planterade dem tror jag på andra året jag bodde här och hade röjt bort vresrosor så jag kunde få en rabatt längs utsidan av min uteplats. Jag köpte och planterade två olika echinacea. En vit och en röd-rosa (purpurea).

echinacea
Vit echinacea i ett hav av backtimjan. Foto; ©nini.tjader.2019


Den vita har i princip försvunnit ur den rabatt där de planterades. Men den har frösått sig till rabatten precis vid ingången till uteplatsen. Förra året blommade den där. Den är kvar där även i år men har inte blommat där i år. Men jag har hitta en enda i rabatten ovan,

echinacea
Min vita echinacea. Foto: ©nini.tjader.2019
Men det är den rosa, Echinacea Purpurea Magnus som trivs bäst där i rabatten.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2019
Det är också den rosa som humlorna och fjärilarna älskar.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus med humla. Foto: ©nini.tjader.2019
Här några bilder med humlor och fjärilar. Njut!

echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2019
echinaceapurpureamagnus
Echinacea ;agnus Purpurea med fjäril och humla. Foto: ©nini.tjader.2019
echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus med två fjärilar. Foto: ©nini.tjader.2019
echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus med två humlor. Foto: ©nini.tjader.2019
echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus med fjäril. Fotyo: ©nini.tjader.2019
echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus med humla. Foto: ©nini.tjader.2019
De börjar slå ut i slutet av juli och är i princip helt utslagna första veckan i augusti. Humlorna kommer dit först, redan innan blommorna slagit ut fullt. Sen kommer fjärilarna.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus innan de fullt slagit ut. Foto: ©nini.tjader.2019
Innan de slagit ut helt ser de väldigt spretiga ut. I det läget har de ingen färg och det är svårt att se om de blir rosa eller vita.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2019
Blomman är stor och dess mitt är alldeles hård.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2019
echinaceapurpureamagnus
Echinacea Purpurea Magnus på väg upp. Foto: ©nini.tjader.2019
De sprider sig och flyttar på sig i rabatten. Men inte så mycket som en del vill påstå. De är väletablerade i min rabatt och de har blivit fler. Men det har tagit några år att få dem så.

De blommar ganska länge och jag blir alltid tvungen att biunda upp dem mot uteplatsens plank för att de inte ska lägger sig ner när det ösregnar eller blåser. Men i det stora hela är de ganska stadiga.

En orgie i rosa blommor som humlorna och fjärilarna älskar. Och jag också.

echinaceapurpureamagnus
Echinacea PurpureaMagnus. Foto: ©nini.tjader.2019