2016-05-22

Vår nya buske, bärmispel

bärmispel
Vår nya buske, bärmispel, i full blom. Hackspett i fågelmaten. Foto. ©nini.tjader.2016
Vår nya buske, bärmispel, blommar just nu för fullt. Uppskattad av oss och av småfåglarna. Så småningom ska det bli bär i den, ätbara både för fåglar och människor.

bärmispel
Bärmispel med insekt Foto. ©nini.tjader.2016
Blommorna är små och oansenliga. Innan de slog ut var de svagt rosa-vita- Nu är de enbart vita. De har en svag doft.

bärmispel
Bärmispel. Foto. ©nini.tjader.2016
Till vänster i bild, där den grå krukan med vita petunior står, stod mirabelleträdet som togs bort i höstas av föreningen. Där emellan är fågelmatsstationen. Just så här års är fåglarna hungrigare än någonsin. De har ju ungar. En del av fåglarna är nog födda här i trakten. Fågelmat köper jag dels hos Tumba Hund & Katt, dels hos vivera.se.  Den senare lite mer näringsrik, lite mer intresssant och innehåller bland annat torkade mjölmaskar (låter äckligt men de är populära).

bärmispel
Blommande bärmispel. Foto. ©nini.tjader.2016
Grannen och jag delar på busken. Vi har köpt den tillsammans. För att det behövdes en ersättning för vårt älskade träd. Snart får vi se hur den ser ut utan blommor.

buskar
Hallonsnår, bärmispel, fågelmat, vinbärsbuskar. Foto: ©nini.tjader.2016
Mellanrummet mellan hallonsnåret och bärmispeln kommer troligen att växa igen med fler hallonbuskar. Hallonen sprider sig med krypande rötter under jord. Det som kommer upp har första året inga bär. Bären kommer först nästa år. Det ser ut att bli mycket hallon i år.

Vår bärmispel kommer från ZETAS.

bärmispel
Bärmispel. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar