2016-05-04

Det går åt rätt håll

blomma
Blomma i gräset. Foto: ©nini.tjader.2016
Äntligen vände det och det har blivit varmt dagtid. Och till och med soligt. Men det är iskallt om nätterna än så länge. Typ nollgradigt…

verktyg
Verktyg. Foto: ©nini.tjader.2016
Snöskyffeln längst bak är arkiverad till kommande vinter. Spaden har fått komma ut ur förrådet.

gräsklippare
Gräsklippare. Foto: ©nini.tjader.2016
Gräsklipparen är framtagen och ihopmonterad men har inte gjort säsongsdebut riktigt än. Men snart så. Gräset växer så det knakar.

odlingslåda, kryddväxter
Odlingsbox. Foto: ©nini.tjader.2016
Odlingsboxen utanför sovrumsfönstret har fått kogödsel och blivit omgrävd. Jag grävde upp befintliga plantor där och stoppade senare ned dem igen. De enda som överlevde vintern var ängssyran (längst ner till höger), gräslöken (nu i övre raden till vänster)  och citronmeliss (halva plantan överlevde) längst upp till höger. Förra årets franska dragon har också överlevt och den kommer men har inte hunnit så långt att den syns på bild. Men den har fått sällskap med ännu en fransk dragon, mitten av övre raden. Har också ersatt persiljan. Den gamla hade gjort sitt (den är ju bara två-årig). Nu finns där två slätbladiga persiljor, nedre raden längst till vänster. I tomrummet mellan persilja och ängssyra har det tillkommit en grekisk oregano sedan jag tog bilden.

Lilla rabatten med tvåsorters timjan och en massa mynta har jag just nu ingen bild på. Inte helelr på mina blåbärsbuskar. Men allt växer så det knakar.

olivträd
Mina olivträd. Foto: ©nini.tjader.2016
Båda olivträden har fått komma ut. Det äldsta, det till höger som inte ser ut som ett olivträd, verkar inte ha gillat det särskilt bra. Antingen kylan på nätterna eller solen, har gått hårt åt bladen på det. Osäkert om det klarar det eller inte. Det mindre olivträdet till vänster verkar ha klarat det bättre. Mellan dem, i bakgrunden står en stor kruka med förra årets klematis. Klematisen verkar inte ha överlevt, men jag avvaktar än. Jag har ingen tur med klematis, oavsett om den är planterad i marken eller i kruka. En säsong, sen är de döda.

kaprifol, narcisser
På altanräcket. Foto: ©nini.tjader.2016
Påskliljorna blommar på där ute på altanen i sin kruka, liksom de gula penséerna. Penséerna har inte vuxit mycket, men det kommer väl. De doftar på kvällen och mår bra. Kylan har nog gjort att de tillfälligt stannat i växten. Den gula kaprifolen som klättrar på spaljén har slagit ut sina blad. Nu väntar vi bara på blommorna.

pelargoner
Pelargoner på räcket. Foto:©nini.tjader.2016
Pelargonerna går ut på morgonen och in på kvällen. Snart kan man förhoppningsvis ha dem ute även på nätterna. Då ska de få en mer permanent placering på uteplatsen.

pelargoner
Pelargoner och rosbåde. Foto. ©nini.tjader.2016
I bakgrunden syns ett nytillskott, rosbågen mellan bullerplanket och mitt altanräcke.  Har flyttat den solcellsstyrda lampan ett snäpp högre upp sen bilden togs. Tanken är att de båda stora kaprifolerna, som jag klippte ner hårt i höstas eftersom de fått någon slags sjuka på bladen, ska klättra på den. Redan förra året hade jag tänkt sätta dit en rosbåge åt kaprifolerna, men missade chansen när de såldes på Lidl. De tog slut innan jag hann dit. Nu lyckades jag. SEK 99 är ett perfekt pris.

rabarber, odlingslåda
Rabarber med mera. Foto. ©nini.tjader.2016
Våra ynkliga rabarber i andra odlingslådan kommer för fullt. Men de är som sagt rätt ynkliga. Vi kommer att höja upp odlingslådans kant med en våning till och sen fylla på med mer jord. Tror det är för lite jord som gör att de växer så dåligt. Men det får bli till hösten. Nu ska man tydligen inte störa dem. De kommer i alla fall att få kogödsel idag. Lite bättre näring alltså. Grannens gräslök växer fint där och de tulpaner hon stoppat ner hos rabarbern. Snart slår de ut. Om inte rådjuren hittar dit.

pärlhyacinter
Pärlhyacinter. Foto: ©nini.tjader.2016
Pärlhyacinterna har slagit ut till humlornas stora glädje.

rabatt
Rabatten utanför uteplatsen. Foto. ©nini.tjader.2016
I rabatterna har alla krokusar blommat klart och bara deras gröna bladruggar står kvar. Allt annat kommer starkt. Man ser skillnad dag för dag.

rabatt
Rabatten utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Kärleksörten är nu gröna små kuddar. Men den där lavendeln, den grå i bilden. är det tveksamt om den överlevt ett år till. Alltid ovisst med lavendel om de ska överleva eller inte. Från början var det sex lavendel i den här rabatten. Bara en finns kvar. Bakom den kommer mina astilbe. Tre från början, men de har blivit fler. Sen väller det fram små vallmo precis över allt. De måste jag delvis rensa bort så de inte tar över. Just nu är det bara fint med deras gröna blad.

vinbärsbuskar
Svarta vinbär. Foto: ©nini.tjader.2016

Våra två svarta vinbärssbuskar kommer fint. Det har hänt mycket med dem sen jag tog bilden häromdagen. I år verkar de bli både kraftigare och tätare än tidigare, nu när de inte är skuggade och skymda av mirabelleträdet som togs bort i höstas.

rabatt
Rabatt på hörnet utanför mina köksfönster. Foto. ©nini.tjader.2016
Den här rabatten har jag ändrat form lite på i år för att ge dagliljorna (närmast i bild) lite mer plats så de slipper tränga sig upp från under stenarna. I övrigt är det mest vårblommor här. Pärlhyacinterna blommar men vårlökarna snödropparna och scillan har blommat klart. Bara bladen återstår. Några vitsippor blommar fortfarande. Brukar ha aklejor i den här rabatten men det är inte många kvar. De ha flyttat ut och rymt… Det finns flera i närheten av vinbärsbuskarna nu.

rabatt
Aronia melocarpa. Foto: ©nini.tjader.2016
Det har nu tillkommit en liten buske svartaronia här. Syns knappt på bilden, men den är där… Ser fram emot gröna blad, vita blommor och sedemera bär på den. Den blir inte större än runt 60 cm eller så. Det behövs någon mer perenn bland vårblommorna. Annars blir det tomt där när även bladen vissnat ner.

växt
Blir större för varje år… Foto. ©nini.tjader.2016
Den här växten, som blir stor och buskig med stora, vita blomvippor, grävde jag häromåret upp från ett annat ställe i föreningen. Den blir större för varje år. Har ingen aning om vad den heter.

vildrabatt
Vild-rabatten. Foto. ©nini.tjader.2016
Här kommer det blåklockor och prästkragar och narcisser och vild-timjan och blå-lila allium. Men alliumen har inte visat några blomknoppar än. Ska bli intressant att se hur det här området tar sig nu när inget träd skymmer det längre. De två bakre lavendelplantorna flyttade jag i förrgår till en annan rabatt för att ge plats till en ny buske.

häggmispel
Ny buske, häggmispel. Foto: ©nini.tjader.2016
Den nya busken är en häggmispel. Ser fram emot blommor och senare bär. Grävde ner den i förrgår. Den är gemensam med grannen. Tanken är också att fåglarna ska gilla den.

rabatt
Rabatten längs husväggen. Foto: ©nini.tjader.2016
I den längre rabatten längs husväggen kommer allting som det ska. Vi hoppas på att syrenbusken längst till vänster ska få blommor i år. Det blir tredje sommaren för den. Hitintills inga blommor.

rabatt
Rabatten längs husväggen. Foto: ©nini.tjader.2016
I mitten kommer bergklinten och en del annat. Men just nu dominerar ännu narcisserna.

Rosen på spaljén har klarat vintern fint. Bara lite grenar som behöver tas bort, men inte riktigt än.

rabatt
Stora rabatten. Foto. ©nini.tjader.2016
I stora rabatten är det också fullt liv. Det mesta verkar ha överlevt vintern. Där narcisserna är nu hade vi förra året fullt med krasse och tagetes. Får se vad det blir i år.

Det går åt rätt håll. Det blir allt grönare och allt fler blommor och blad. Det är en skön tid på året.

steglitsa, skogsduva
Fågelmatare, steglitsa och skogsduva. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar