2016-05-17

Quiche Lorraine, ost- och skinkpaj

quichelorraine
Quiche Lorraine Foto: ©nini.tjader.2016

I julas insåg jag att jag inte skulle hinna med att äta upp all julskinka. Jag delade upp det som var kvar av julskinkan i två bitar och frös in det för att göra något med det vid ett senare tillfälle. För några veckor sedan letade jag fram diverse recept på vad man kan göra med överbliven julskinka. Jag fastnade då för ett enkelt recept från ICA.se på Quiche Lorraine.

Sagt och gjort, tog fram den ena julskinksbiten och tinade den och tog bort all griljering och allt fett på utsidan av skinkbiten (som jag borde tagit bort innan jag frös in den). Sen använde jag skinkan i en Quiche Lorraine. Det blev jättegott. Så enkelt, och så gott.

pajformar
Mina nya pajformar. Foto: ©nini.tjader.2016

Det enda problemet var att receptet är för en mycket mindre pajform än vad jag hade. De flesta pajformar är numer på ca 27-31 cm i diameter. Efter att jag gjort Quichen letade jag efter en mindre pajform med höga kanter. En Quiche behöver höga kanter för att smeten inte ska rinna över kanten. Det fungerar inte heller med en form med löstagbara kanter eftersom innehållet i pajen är väldigt rinnigt innan pajen är klar. (Visst, man kan lägga bakplåtspapper under formen om man är rädd att fyllning ska rinna ut om man använder en form med löstagbar botten).

Det var inte helt enkelt att hitta en pajform med mindre diameter än 28 cm och tillräckligt höga kanter. Till slut hittade jag en pajform på 27 cm hos Cervera med lagom hög kant. Och häromdagen en extremt billig Pyrex pajform hos RUSTA med en diameter på 23 cm och lagom hög kant. Ska inviga den ena på torsdag när jag gör Quichen igen. Nu med den sista biten julskinka.

Originalreceptet finns här. Om man googlar på "quiche lorraine" får man upp massvis med andra recept med små avvikelser emellan dem vad gäller mängden av de olika ingredienser. Jag fastnade för det här receptet.

Ingredienser (6 portioner)

Pajbotten

3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 gram smör eller margarin
2,5 msk vatten

Fyllning

150 g rökt skinka (i bit)
150 g riven ost (med stark smak)
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl mellangrädde
1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Botten: Lägg mjöl, salt och matfett skuret i mindre bitar i en matberedare eller direkt på bakbord. Hacka samman till en grynig massa (jag rekommenderar att göra det i en matberedare – det går fort). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen något och linda in den i plastfolie (eller stoppa in i en plastpåse). Låt den ligga kallt (i kylskåp), ca 30 minuter.

2. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter (för 6 portioner). Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 minuter. Ta bort folien.

3. Fyllning: Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i 30-40 minuter. Servera pajen varm med en blandad grönsallad.

Kan frysas och värmas i mikrovågsugn. Går också bra att äta kall med sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar