2016-05-16

Det krympte

draperi
Halldraperiet. Foto. ©nini.tjader.2016
Nyligen tvättade jag ett av mina draperier jag brukar ha i hallen för ytterdörren. Strök det, hängde upp det och…

draperi
Krympt draperi. Foto: ©nini.tjader.2016
… det hade krympt. Cirka 10 cm på längden. Förmodligen också på bredden, men det är inget som är lika lätt att se, eller spelar någon roll.

draperi
Draperiet. Foto: ©nini.tjader.2016
Det här är ett av mina favoritdraperier. Ljust och fint, svart-vitt. Ett tillfälligt tyg som Ikea hade en kort period. Jag tvättade det eftersom det var smutsigt nedtill och för att jag tänkte att fläcken på det från stolsryggen skulle gå bort i tvätten.

Fläcken gick inte bort.

Det är färg från stolen som färgar av sig när man får draperiet mot stolen. I och med att draperiet krympte syns fläcken ännu mer. Och om jag inte ser upp kommer det en ny fläck från stolen, fast lite längre ner…

Skadan på väggen är lätt att fixa. Bara slipa, spackla och måla över. Jag har kvar väggfärgen. Fläcken på draperiet får jag leva med.

Att draperiet blev ca 10 cm kortare var enkelt att fixa. Hade en ordentlig fåll på det, tog ner, mätte upp ny längd, och sydde ny fåll, strök och hängde upp.

draperi
Draperiet i hallen. Foto: ©nini.tjader.2016
Nu har draperiet rätt längd igen, ner till golvet.

Men stolen (HOLMSEL från Ikea) kommer fortfarande att göra märken på både vägg och draperi. Har funderat på att köpa en mycket liten burk hobbylack och måla över färgen på ryggstädet på de ställen där stolen färgar av sig. Antingen klarlack eller svart lack. Bara så färgen stannar på stolen och inte förflyttar sig till vägg och draperi. Får bli nästa gång jag åker till Skärholmen och kan gå in på Panduro och köpa lacken. I vanliga färgaffärer är burkarna alldeles för stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar