2016-05-15

Låt blommorna stå kvar där de växer

äppelblom
Äppelblom Foto: ©nini.tjader.2016
Nu är den bästa tiden på året då alla träd blommar. Underbart men alldeles för kort.

häggmispel
Häggmispel. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag går förbi ett antal blommande träd och buskar på min väg till och från gymet måndagar och fredagar. Konstaterade i fredags att häggen blommar för fullt (och häggmispeln) och att syrenerna slår ut vilken dag som helst. Perioden mellan hägg och syren blir kort i år.

blommande_träd
Blommande träd. Foto: ©nini.tjader.2016
blommande_träd
Blommande träd. Foto: ©nini.tjader.2016
äppelblom
Äppelblom. Foto: ©nini.tjader.2016
Äppelblommorna ovan är från ett träd med vildäpplen, inget ätbart, men jag antar att även de vanliga äppelträden blommar just nu.

humla
Humla. Foto: ©nini.tjader.2016
Humlorna är förvirrade och klumpiga och som tokiga just nu. Mest är det de jättestora hon-humlorna. Flera har flugit in i sin jakt på någonstans att boa och/eller hitta mat. Den ovan var inne över natten häromdagen. Till sist fick jag ut den. Lite bedövad gick den ett tag omkring på mattan på altanen men flög sen vidare.

löktrav
Löktrav. Foto: ©nini.tjader.2016
Växten ovan är en löktrav som växer i mängder i diket vid vår busshållplats. Små vita blommor. Växten är ätbar och smakar svagt av lök.

förgätmigej
Förgätmigej. Foto: ©nini.tjader.2016
Annat som växer i diket vid busshållplatsen är också massor av förgätmigej.

blomma
En lila liten blomma. Foto: ©nini.tjader.2016
I diket finns också den här lilla fina lila blomman. Har ingen aning om vad den heter. Någon talade om det för mig förra året när jag först upptäckte den, men jag har glömt dess namn.

busshållplats, lövholmenvägen
Busshållplatsen Lövholmenvägen. Foto: ©nini.tjader.2016
Maskrosor finns det förståss också i diket.

maskros
Maskrosor. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag plockar aldrig blommor och klipper inte heller av blommor jag själv odlar. Jag förstår mig inte på det där med "fredagsbukett" som extremt många av de inredningsbloggare jag följer köper hem. Även de med egen trädgård. Eller så går de ut i trädgården och klipper av blommor… Aldrig säger jag.

Blommor av alla de slag är finast där de står. Låt de stå kvar på platsen där de växer och njut av dem där. Varför ta in dem? Inne kan man ha krukväxter, även blommande dylika, men inte snittblommor. Och varför plocka av vitsippor och blåsippor? Många gör det, men… låt dem stå där de växer! Nu har de blommat slut för säsongen, men just vitsipporna har räckt länge i år i vissa backar.

vitsippor, blåsippor
Vitsippor och blåsippor. Foto: ©nini.tjader.2016

2 kommentarer:

  1. Fina foton! Det är en härlig tid nu när naturen vaknar till liv och man får inte glömma att njuta av allt det vackra. Jag har heller aldrig förstått det där med fredagsbuketten och brukar i allmänhet inte plocka blommor och ta med hem. Fast jag skall erkänna att senare på sommaren när min odling är översållad av ringblommor i olika nyanser tar jag med hem, för att njuta av dem i vas på balkongen tills jag åker till odlingen nästa gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den enda gång jag klipper av en blomma i rabatten är om de av någon anledning gått av. Klippte just av två brutna pingstliljor. De står nu på mitt köksbord.

      Radera