2016-05-08

Det växer så man nästan ser det

Nya busken, en bärmispel. Foto: ©nini.tjader.2016
Nya busken är på plats. Bärmispel heter den. Busken är för tillfället lite svårfotograferad eftersom varken bladen eller blommorna på den slagit ut ännu. Men det är bara en fråga om dagar innan de gör det. Så småningom ska det bli bär på den, ätliga både för människor och fåglar. Småfåglarna sitter gärna i den, nu när de vant sig vid att den står där. Trädet stod där den lösa stubben nu står i nedre högra hörnet.

Vita petunior. Foto: ©nini.tjader.2016
På samma stubbe står nu en större kruka med 10 vita petunior. Fortfarande väldigt små, men de blir snart större. Vita växter i trädgården lyser upp om kvällarna.

Svarta vinbär på G. Foto: ©nini.tjader.2016
Våra två vinbärsbuskar frodas i solen nu när de inte längre står i skuggan av mirabelleträdet. Det syns verkligen skillnad på dem jämfört med tidigare år. Det får gärna bli fler vinbär på buskarna också. PÅ föreningens allmänna vinbärsbuskar ser det ut att bli ett bra vinbärsårs i år.

grillem
Grillen. Foto: ©nini.tjader.2016
Grillen är framtagen ur förrådet, men inte använd än. Förra säsongen använde jag den inte en enda gång. Det var helt enkelt för kallt och regnigt och inte ett dugg inbjudande att grilla då. Den gula ikea-påsen är en gammal påse sen på den tiden Ikea sålde gula påsar att bära hem i. Jag har INTE snott den… Jag brukar byta IKEA-påse på grillen ett par gånger per säsong när sol och regn fått den att vittra sönder.

solstol
Solstol och parasoll. Foto: ©nini.tjader.2016
Den gamla röda solstolen och den urblekta grå parasollen är på plats bakom uteplatsen. (I förgrunden syns blåbärsplantorna). Använder inte den här platsen så ofta, men den är rätt skön om det är småkallt för här är det oftast lä i skydd av alla plank.

klätterhortensia
Klätterhortensia. Foto: ©nini.tjader.2016
De två klätterhortensiorna på baksidan av uteplatsen har slagit ut sina blad och bladen växer dag för dag. Blir det blommor i år? Återstår att se.

kryddväxter
Odlingsboxen bakom uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016

Odlingsboxen bakom uteplatsen har bara färdiga plantor numera. Först grävde jag upp de plantor som överlevt vintern. Sen blandade jag ner nästan en hel påse kogödsel i jorden. Därefter planterade jag ner plantorna igen. Här finns ängssyra, citronmeliss, fransk dragon, oregano, persilja och gräslök. Och så lite för mycket fågelmat som de skräpiga småfåglarna skottat ut ur matautomaten alldeles bredvid. Jordnötter och sånt.

timjan, mynta
Två sorters timjan och en massa mynte. Foto: ©nini.tjader.2016
I planteringen vid kanten har både den vanliga timjan och citrontimjan överlevt. Och så myntan förståss. Den har fortsatt sprida sig och har precis börjat växa för säsongen.

blåbär
Blåbär. Foto: ©nini.tjader.2016

Det här är mina två blåbärsbuskar. Två olika sorter. De fick flytta hit bredvid odlingsboxen bakom uteplatsen sent förra sommaren. De verkar trivas här och har nu gott om blommor (syns inte på bild). Förhoppningsvis blir det i år fler blåbär än tidigare år. Tidigare år har det blivit typ 10-15 bär, totalt på hela säsongen…

kaprifol
Kaprifoler. Foto: ©nini.tjader.2016
De två gamla kaprifoler som jag klippte ner hårt i höstas kommer fint. Det blir nog bra så småningom. Det fullkomligt sprutar ut nya grenar på dem (det är två olika sorters kaprifoler).

olivträd
Gamla olivträdet innan det dog… Foto: ©nini.tjader.2016
Jag satte ut det äldsta olivträdet på uteplatsen för tidigt. Kylan/frosten tog det. Det är nu tyvärr slaktat och borttaget. Liksom den klematis som förra året växte i stora krukan bakom det. Klematisen överlevde inte vintern i krukan. Måste hitta någon annan växt att klättra i spaljén. Nu ger jag upp vad gäller klematis. Det funkar helt enkelt inte för mig med klematis.  Det här är den fjärde som dött. De tidigare var planterade direkt i jorden i rabatten utanför uteplatsen.

blomlådor
Blomlådor med röda petunior. Foto: ©nini.tjader.2016
Det re blomlådorna på utsidan av uteplatsen är uppsatta och har fått röda petunior i år. Väldigt små just nu…

På räcket syns novemberkaktusen som alltid är ute över sommaren.

fikonträd
Fikonträdet. Foto: ©nini.tjader.2016
Fikonträdet har fått komma ut och blivit omplanterat i en störra kruka. Det har på sistone tappat en del blad, men också fått nya. Dessutom har det just nu två nya fikon som sitter där och mognar. Fikonträdet verkar klara omställningen till uteliv fint. Just de här varma dagarna är det mer solen som kan skada det än kyla. Till vänster syns det mindre olivträdet som också kommit ut. Mellan dem en australisk vildpelargon. De är bara ute dagtid än så länge.

plantering
Nyplanterat. Foto: ©nini.tjader.2016
Den här lilla planteringen har jag grävt om lite och flyttat ut stenkanten en bit, tagit bort gräs och ogräs som växt precis vid stenarna och gett dagliljorna mer plats. Bredvid dagliljorna har det tillkommit en liten buske, en svartaronia, som ska få blommor sedan svarta, ätliga bär. Här syns den knappt, men om några dagar så har bladen slagit ut och då kommer den att synas mer. Det är en liten buske som bara blir 60-80 cm stor.

I planteringen har jag också grävt ner sex stycken olika stenpartiväxter eftersom det annars blir väldigt tomt här när vårblommorna är slut. Har ingen som helst aning hur de kommer att se ut när de växt till sig eller börjar blomma. Utom en som redan nu har små cerisa blommor. Det finns några aklejor här också, men de flesta av de jag hade här har flyttat ut ur planteringen och in hos vinbärsbuskarna en bit bort.

Det blir nog bra det här. Tidigare var den här platsen skuggad av trädet hela sommaren och inget ville växa här utom dagliljorna och aklejorna. Men nu är det här en solig rabatt.

I närheten gör skogsduvorna sitt jobb och äter upp fågelmat som småfåglarna skyfflat ner på marken.

skogsduva
Skogsduva. Foto: ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar