2015-07-31

I år blir det gott om mirabeller

mirabeller
Mirabeller. Foto: ©nini.tjader.2015
I år blir det gott om mirabelle-frukt.
Än ser de ut som gröna oliver, och det är mer än en månad kvar (gissningsvis) innan de i trädet utanför köksfönstret börjar bli gula.

mirabeller
Mirabeller. Foto: ©nini.tjader.2015
I området finns det ett fåtal träd som har röda mirabeller. De är egentligen de jag gillar mest. Men vårt träd har bara gula.

I år är de större och tyngre än någonsin. Förra året var inget bra mirabelle-år. Då var det ganska lite frukt. I år tynger de ner trädet långt, långt ner. Ska jag förbi och ut den vägen får jag gå krökt.

mirabelleträdet
Mirabelleträdet, juli 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
De två vinbärsbuskarna och planteringen i anslutning till trädet – den där de lila alliumen växte (utblommade sen länge) – har helt försvunnit under de nedhängande grenarna. Och värre lär det bli innan frukterna är färdig-mognade. Då blir det också ett evigt plockande från marken av de små gula, plommonliknande frukterna. Låter man dem vara kvar ligger de bara och ruttnar och man riskerar att få hela marken full med små mirabelle-sticklingar… Det fick vi första året efter att vi röjde bort vresrosorna och anlade gräsmatta på det här området. Då visste vi inte vad det var för träd eller för frukt.

Trädet behöver definitivt beskäras och förminskas. Får göra det efter att frukterna mognat och plockats och/eller ramlat av.

Röd mirabelle marmelad. Foto: ©nini.tjader.2015
Vad gör jag med mirabellerna? Marmelad så klart. De håller inte så länge i färskt tillstånd och jag tror inte det är någon höjdare att frysa dem.

gul mirabellemarmelad
Gul mirabellemarmelad. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag har fortfarande kvar marmelad, både röd och gul, sen 2013 som var ett bra mirabelle-år… Får bjuda in folk att plocka de goda frukterna… Behöver verkligen inte mer marmelad. Förutom de burkar som står i rumstemperatur står det en öppnad burka av varje sort i kylskåpet.

Svarta och röda vinböär. Foto: ©nini.tjader.2015
Har dessutom kvar både röd och svart vinbärsmarmelad/sylt. Så vinbären går numera in i frysen direkt från buskarna.

Till att börja med förvarade jag brukarna med marmelad i kylskåpet, men hade inte plats att ha dem kvar där. Kylskåpet är för litet. Sedan länge står de nu i rumstemperatur. De klarar det. Ingen burk har blivit dålig trots att de nu stått i rumstemperatur ganska länge.  Emellanåt ger jag bort en burk till Ulla vars barnbarn gillar marmeladerna.

Recept på mirabellemarmelad hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar