2015-07-13

Allium, en intressant växt

allium
Foto: ©nini.tjadeer.2015
Allium är en intressant blomma.Runda, lila eller vita bollar på en hög, styv stjälk, med massor av små blommor som bildar bollen. Planteras från lökar om hösten. Vi planterade nya allium-lökar i höstas. Både lila och vita.

allium
Foto: ©nini.tjader.2015
Blommorna är som små stjärnor, och de doftar. Humlorna älskar dem.

allium
Foto: ©nini.tjader.2015
Vi har en grupp lila allium under mirabelleträdet, och en annan i den stora nyanlagda rabatten. När de kom hade övriga växter ännu inte blivit så höga så de stod upp i ensamt majestät. Växterna runt omkring (mest blåklockor och stora prästkragar) är nu högre än alliumen och de utblommade blomstänglarna syns inte bland dem. Perfekt växtföljd med andra ord…

allium
Foto: ©nini.tjader.2015
När de blommat ut är de också intressanta.

allium
Foto: ©nini.tjader.2015
Blombladen faller av och det blir till att börja med gröna frökapslar där blommorna satt. Kan man frösö allium? Har ingen aning. Man brukar ju sätta lökar för att få dem… Hela blomman torkar, stjälk och frökapslar och de står fortfarande stadigt rakt upp. När stjälken torkat och gulnat kan man försiktigt dra upp blomman. Löken ska inte följa med… Om den gör det, stoppa ner den i jorden igen och vänta lite till. Sen tar man in den och torkar klart den och har en vacker och dekorativ torkad blomma att dekorera med inomhus.

allium
Vit allium innan den slagit ut. Foto: ©nini.tjader.2015
Lökarna till de vita allium köpte jag i höstas på Hågelby när det var någon slags marknad där. Köpte dem från grabbarna på A Gentlemans Garden. Så här, ovan, ser de ut innan de slog ut. De kom betydligt senare än de lila. De är planterade i vår långa, smala, gemensamma rabatt.

allium
Vit allium. Foto: ©nini.tjader.2015
Blomformen på de små blommorna är lite annorlunda på den vita alliumen. Kronbladen är något mer rundade. Den doftar lika ljuvligt, och blommorna svävar uppe på sina långa stänglar på samma sätt.

allium
Vit allium. Foto: ©nini.tjader.2015
De vita blommar fortfarande. De lila är utblommade för länge sen.

allium
Vit allium. Foto: ©nini.tjader.2015

Nu återstår bara att se om de snällt återkommer nästa vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar