2015-07-18

Doftranka (Stephanotis floribunda Apocynaceae)

doftranka
Doftranka. Foto: ©nini.tjader.2015
När Lasse och Camilla tvärs över farstun flyttade tillbaka till Umeå i början på juni fick jag bland annat fyra (4) doftrankor (Stephanotis floribunda Apocynaceae) av dem, som de inte tänkte ta med sig dit. Samtliga på båge i vit kruka. De hade dem i sina vardagsrumsfönster i sitt långa vardagsrum.

Jag har aldrig förr haft en doftranka. Många olika sorters krukväxter har jag haft över åren, men inte dessa. Ny bekantskap. Googlade mig till hur de ska skötas. Men fyra (4) stycken? Klämde till att börja med in dem två i köket, två i vardagsrummet och en i sovrummet.

doftranka
Doftranka. Foto: ©nini.tjader.2015
I veckan som gick passerade vi Hornbach och jag köpte en ny ampelkruka. Hade ett tag funderat på att placera åtminstone en av doftrankorna i ampel istället för på en stel båge. Såg bilder på sådana lösningar när jag googlade på skötselråd.

Efter att försiktigt ha snurrat ut rankan – som både grenat sig och växt sisådär två decimeter sen i början på juni när de flyttade hem till mig – från bågen, planterade jag om den i en plastkruka och satte ner den i ampeln. Arrangerade rankan runt ampeln. Visst ser det mycket trevligare ut?

doftranka
Doftranka. Foto: ©nini.tjader.2015
Funderar på att placera ytterligare en av dem i ampel och ha en kvar på båge. Den här ampel-krukan har smart upphängning med tunna stålvajrar, som blir nästan osynliga. Ampel-krukorna behöver inte se likadana ut bara de är vita. Jag föredrar vita blomkrukor.

Den fjärde doftrankan fick Gustavs matte, min granne. Fyra stycken är lite många när man inte har fler fönster än jag har. Måste ha plats för de växter som i höst ska in från sommarsemester utomhus på uteplatsen.

Först trodde jag att de var porslinsblommor. Men det visar sig nu (2015-07-24), efter några veckor när de växt till sig, att det är doftrankor. Syns väldigt tydligt på de blommor som nu är på väg. Inget att tveka om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar