2014-12-25

Tillfälliga hus…???

kombohus
Bild från Dagens Nyheter. Foto: Hans-Petter Bloom

Nu är de på det igen. Med förslag på speciella hus för speciella kategorier, av speciell typ på speciell mark. För att lösa bristen på bostäder i Stockholms-området.

Förslag finns om att bygga s.k. "tillfälliga hus" på mark som väntar på att exploateras. Ska kunna hyras av 18-35-åringar och ha egen kö hos Bostadsförmedlingen. Typhuset är SABOs kombohus i Halmstad. Syftet är att dels få ner produktionskostnaderna, dels få till hyror som vanligt folk kan klara, dels lösa bristen på bostäder.

Men hur resonerar man när man vill bygga "tillfälliga hus" som sen ska vara enkla att montera ned? I mina öron låter det fullkomligt vansinnigt. Vilket resursslöseri! Samtidigt som man säger att "Stockholmshusen ska, enligt politikernas uppdrag, ha varierande god arkitektur samt högt ställda krav på energianvändning, miljö och tillgänglighet."

Och vart förväntas folk ta vägen efter fyllda 35? Det är lika feltänkt (i mina ögon) som ungdomsbostäder och alla andra slags kategoriboenden.

Det är inget fel med att vilja bygga billigare och att ge byggbolagen order om att producera till lägre priser än dagens nyproduktion som vanligt folk inte har råd att bo i.

Men när målet sägs vara att en låginkomsttagare ska klara hyran och den hyra man syftar mot är för en trea på 70 kvm med en hyra mellan 7500-10500 kr/månad... då vet de inte vad en låginkomsttagare tjänar. I mina öron är 7500–10500 kr/mån en ganska hög hyra och kräver minst två arbetande vuxna.

Bygg gärna hyreslägenheter till vettig produktionskostnad och med hyror som en normal människa kan klara av även som ensamstående, och bygg dem permanent, och INTE för särskilda ålderskategorier.

I resonemangen brukar också ingå att vi äldre förväntas flytta på oss till mindre lägenheter för att ge plats och bostäder till de yngre. Det skrev jag om senast i våras. De talar dock inte om vart vi äldre i så fall ska ta vägen? Särskilt inte om man vill bo kvar i det område där man etablerat sig och har sina kvarvarande kontakter/vänner/bekanta och kan sitt närområde.

Förväntas vi alla försvinna in i varierande äldreboenden (som by the way i mina ögon är värsta sortens kategoriboende) till svinaktigt höga månadshyror? Det påstås att vi skulle ha råd med det, men alla pensionärer har INTE en stor slant på banken utan kämpar med att få månadskostnaderna att gå ihop och har inga marginaler alls. För oss pensionärer byggs inga nya bostäder till rimliga hyror. Och kategoriboenden, nej tack. Jag skulle bli tokig om alla mina grannar var i min egen ålder eller äldre. Det räcker att gå på ICA MAXI på tisdagar då det är 5% senior-rabatt på allt och nästan alla som är där är äldre. Men där går gränsen.

Det är SÅ FEL att bygga TEMPORÄRA hus på TEMPORÄR mark för åldersgruppen 18-35 år. Det löser inte bristen på bostäder i Stockholmsområdet. Det ökar inte heller rörligheten på bostadsmarknaden. Och 7500-10500 kr/månad i hyra är inte heller billigt.

Dagens Nyheters artikel om Stockholmshusen finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar