2014-12-27

Äntligen papperstidning

dagensnyheter
Skärmdump från iPad Air.
I två dagar nu har jag försökt läsa Dagens Nyheter på skärm, i brist på papperstidning. Det är inte första gången jag försökt. Jag har haft digital prenumeration länge, parallellt med papperstidning. För att ha någonting att titta på/i när det inte finns papperstidning, som såna här långa helger, eller om man inte befinner sig hemma.

Ovan är hur den ser ut i stående format. Nedan om man vrider skärmen till liggande.

dagensnyheter
Skärmdump från iPad Air.
Ser ni problemen?
Med skärmen i stående läge blir det väldigt mycket på väldigt liten area och väldigt rörigt. Den här sortens layout fungerar inte på skärm utan bara på papper. Man tappar bort sig.

Med skärmen i i liggande läge ser man bara menyerna och de jättestora annonserna. Det blir mycket scrollande för att se resten.

Noll överblick.

Om man istället väljer "Läs dagens tidning" (när man väl hittar valet), får man följande val:

dagensnyheter
Skärmdump från iPad Air.
Väljer man Läs tidning ser det ut så här:

dagensnyheter
Skärmdump från iPad Air.
Man klickar på den sida man vill läsa och får upp den på skärmen. Ser ut som papperstidningen. Men papperslayout fungerar som sagt dåligt på skärm (tycker jag).

Väljer man istället Artiklar ser det ut så här:

dagensnyheter

Skärmdump från iPad Air.
Betydligt bättre översikt. Klickar man på en rubrik till vänster får man upp valbara artiklar inom kategorin. Men hela tidningskänslan går förlorad och man kan inte se men en enda snabb blick vad det skrivs om just den dagen. Noll överblick över vad dagens tidning innehåller.

Sen är det ju inte bara det här med bristen på överblick som är ett problem. Det är över huvud taget det här med att läsa på skärm. Framför allt samtidigt som man äter frukost och dels ska navigera på skärmen, dels dricka te eller kaffe, dels äta yoghurt (eller liknande) dels få i sig en macka…

Jag är personligen extremt högerhänt. Med vänster kan jag kanske bläddra i en papperstidning men inte navigera på en skärm. Så allt ska fixas med höger hand.

Delar av mackan hamnar på skärmen. När man försöker vifta bort det har man bytt sida i tidningen för det var ju en länk där förståss till en annan sida. Hur i hela friden kommer man tillbaka till förra sidan? Inte riktigt lika problematiskt i artikel-vy eftersom det inte är lika många länkar där. Men har man den första vyn är det ett problem. Man får helt enkelt börja om från första sidan och leta sig till där man eventuellt var. Om man hittar det igen. Och så faller lite macka på skärmen igen… repris. Eller så får man vänta med att ta bort smulor och senap och lite skinka från skärmen till man läst klart… Om det inte ligger i vägen för navigationen förståss.

Mer om varför jag föredrar papperstidningar hittar du här. När jag skrev det i mars hade jag ingen padda. Det har jag nu sen i juni.

Att jag föredrar papperstidningar framför digitala tidningar har ingenting med ålder eller datorvana att göra. Jag har jobbat professionellt med datorer sen 1984, mesta tiden med datorsupport och som datortekniker och utbildare i grafiska programvaror. Jag tillbringar en stor del av min vakna tid framför en skärm av något slag än i dag som pensionär. Men läsa, och särskilt dagstidningar, det gör jag helst på papper. Den digitala dagstidningen är ett komplement som jag ser det, inte en ersättning för pappret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar